Τα νέα ήθη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήθελαν χθες τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να έχει χρονικό «κόφτη» και με βούληση του Στέφανου Κασσελάκη να κρατήσει τρεις ακριβώς ώρες για να μην επαναληφθούν φαινόμενα μαραθώνιων οργάνων. Οπερ και εγένετο.
Δεύτερο ζήτημα: Διακινήθηκε χθες πως υπήρξε μια άτυπη ντιρεκτίβα στα στελέχη να μη βγαίνουν σε πάνελ με τους τέως συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς. Δεν ισχύει αυτό. Η ΠΓ συζήτησε το θέμα και η θέση ήταν να αποφεύγεται να πηγαίνουν οι του ΣΥΡΙΖΑ αν στο πάνελ είναι μόνον δύο (ένας του ΣΥΡΙΖΑ κι ένας της Νέας Αριστεράς) και μόνον τότε, πάντως χωρίς οδηγία αυστηρού τύπου.
Τρίτο ζήτημα και το κύριο χθες: Ο οδικός χάρτης του συνεδρίου τελικώς επισημοποιήθηκε για 23-24-25 Φεβρουαρίου και θα επικυρωθεί στην αυριανή μονοήμερη Κεντρική Επιτροπή στο Κάραβελ. Η απόφαση θέλει και εκλογή νέων συνέδρων (με κάλπες όπου θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος), και νέων νομαρχιακών οργανώσεων και συντονιστών, ενώ η νέα σύνθεση της ΚΕ θα πάει μετά τις ευρωεκλογές (παρότι υπήρξαν στελέχη που ήθελαν ΚΕ αμέσως μετά το συνέδριο και το επανέλαβαν χθες). Υπήρξε άποψη για να γίνει συνέδριο μόνον διαρκές (χωρίς εκλογή νέων συνέδρων), ή να μη γίνει τώρα (όπως είπε ο Πάνος Ρήγας), ή να γίνει απλώς μόνον προγραμματική συνδιάσκεψη με τον φόβο ενός συνεχιζόμενου εσωτερικού διαλόγου και ενόψει των ευρωεκλογών.
Δύο άτυπα μπλοκ
Πάντως και τα δύο άτυπα μπλοκ που δεν ταυτίζονται με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτό της «κοινής λογικής» γύρω από τους παλιούς προεδρικούς και εκείνο γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα, συμφώνησαν με τον οδικό χάρτη. Ο εργατολόγος φέρεται να είπε πως είναι θετική εξέλιξη ότι γίνεται το συνέδριο αν και χρειάζεται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής. Τόνισε πως είναι ευκαιρία για ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση με την αποφυγή της παγίδας των τάσεων. Ενώ συμπλήρωσε πως το συνέδριο πρέπει να είναι και καταστατικό. Ο Τεμπονέρας, τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικής, προοδευτικής ταυτότητας που θα καταλήξει σε προτάσεις που θα αποτελέσουν τον κορμό ενός νέου κυβερνητικού σχεδίου.
Το θέμα των προκριματικών ενόψει της κατάρτισης υποψηφίων για τις ευρωεκλογές επίσης απασχόλησε παρότι δεν μπήκε εισηγητικά από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που έχει εμπειρία από την επιτροπή καταστατικού, διευκρίνισε πως καταστατικά μόνον αν υπάρχει θέμα λίστας προβλέπονται προκριματικές για το ψηφοδέλτιο. Επίσης χθες υπήρξαν χρεώσεις που αποτύπωσαν από μεριάς Κασσελάκη το μοίρασμα ρόλων σε όλα τα ρεύματα. Τα εργασιακά αναλαμβάνει ο Τεμπονέρας, τον Πολιτικό Σχεδιασμό η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το Ινστιτούτο Πουλαντζάς ο Αλέκος Φλαμπουράρης, το Πρόγραμμα ο Θεοχαρόπουλος. Στην ΚΕ θα οριστεί και ΚΟΕΣ για το συνέδριο όπου θα προτείνονται οι Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Σκορίνης, Πάνος Ρήγας, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης ανάμεσα σε άλλους. Στην Επιτροπή Θέσεων – που θα εισηγηθεί το σχέδιο πολιτικής απόφασης – θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ο Φλαμπουράρης, ο Τεμπονέρας, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.
Τριβές με τη Νέα Αριστερά
Εν τω μεταξύ χθες, υπήρξε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, αφού όπως καταγγέλθηκε από την Κουμουνδούρου μια σειρά λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα που χειρίζονταν στελέχη τα οποία τελικά έφυγαν, πέρασαν αυτόματα στη Νέα Αριστερά. Ο νέος φορέας έκανε διευκρινιστική δήλωση ποιους λογαριασμούς έχει ο ίδιος. Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους Τζανακόπουλο και Ηλιόπουλο να παραδώσουν πίσω τις έδρες τους. Τέλος, σε συνέντευξή της (Open) η Εφη Αχτσιόγλου εξήγησε γιατί δεν είναι επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, λέγοντας πως αφού πριν από λίγο καιρό διεκδίκησε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν ορθό να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας της νέας προσπάθειας «διότι εκτιμώ ότι θα συγχέονταν τα δύο γεγονότα πολύ εύκολα», όπως τόνισε.