Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπάλας Ουζβάρι διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του σημερινού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά στο σκάνδαλο Qatargate.
O Μπάλας Ουζβάρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του reporters united σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του κ. Σχοινά με αφορμή δημοσίευμα της Mediapart, μιας ανεξάρτητης γαλλικής ερευνητικής διαδικτυακής εφημερίδας, σημείωσε πως «ο αντιπρόεδρός μας κ. Σχοινάς δεν γνωρίζει ούτε συνάντησε ποτέ τους κυρίους Παντσέρι και Τζόρτζι. Ως εκ τούτου ουδέποτε συζητήσαμε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους».
Ακόμα ο κ. Ουζβάρι ανέφερε ότι οι επαφές που είχε ο κ. Σχοινάς με την Εύα Καϊλή ήταν στο πλαίσιο των επαφών του με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. «Όσον αφορά τις επαφές του Αντιπροέδρου με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όλα τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων βρίσκονται μονίμως σε επαφή με τους ευρωβουλευτές. Οι επαφές αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του θεσμικού συστήματος της ΕΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν δραστηριότητες άσκησης επιρροής», είπε ακόμα ο κ. Ουζβάρι.
Όλες οι συναντήσεις του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά με αξιωματούχους των εν λόγω χωρών δημοσιεύτηκαν, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής, στο μητρώο διαφάνειας και στο δημόσιο πρόγραμμά του, ενώ σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, ο Αντιπρόεδρος παρουσίασε την επίσημη θέση της Επιτροπής σχετικά με τα επίμαχα ζητήματα.
Ακόμα αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Σχοινά στο Κατάρ και σε άλλες δύο χώρες του Κόλπου σημειώνεται πως είχε στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας με τις χώρες αυτές και πως «συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, συνοδευόμενος, κατά συνήθη πρακτική, από ένα μέλος του γραφείου του. Το μόνο άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στις συνεδριάσεις αυτές ήταν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ».
«Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση μεταξύ των Επιτρόπων σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης της Επιτροπής στους τριμερείς διαλόγους· η θέση της Επιτροπής εγκρίνεται συλλογικά από το Σώμα των Επιτρόπων σε όλα τα στάδια της νομοθετικής πρότασης», προσέθεσε.
Αναλυτικά όλη η απάντηση
«Ο Aντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν γνωρίζει, ούτε συνάντησε ποτέ τους κυρίους Panzeri και Giorgi. Ως εκ τούτου, ουδέποτε συζήτησε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους.
Όσον αφορά τις επαφές του Αντιπροέδρου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλα τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων βρίσκονται μονίμως σε επαφή με τους ευρωβουλευτές. Οι επαφές αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του θεσμικού συστήματος της ΕΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν δραστηριότητες άσκησης επιρροής.
Η πρόταση της Επιτροπής για άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους υπηκόους του Κατάρ και του Κουβέιτ έγινε κατόπιν αξιολόγησης των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1806. Η πρόταση συντάχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, υπό την εποπτεία της Επιτρόπου κ. Γιούανσον και του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά. Όλες οι προτάσεις του Σώματος των Επιτρόπων αποτυπώνουν τη θέση του συνόλου των μελών του.
Η πρόταση αυτή επιβεβαιώθηκε με την εγκριθείσα στις 29 Ιουνίου 2022 διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου. Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν συνεργάστηκε με μεμονωμένα μέλη του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το εν λόγω ζήτημα. Η επιστολή της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τρία μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ουδόλως επηρέασε τη θέση της Επιτροπής, καθώς παρελήφθη μόλις μία εβδομάδα πριν από την έγκριση της σχετικής πρότασης του Σώματος των Επιτρόπων, η οποία ήδη προετοιμαζόταν επί αρκετούς μήνες και είχε περάσει από διάφορα εσωτερικά στάδια λήψης αποφάσεων της Επιτροπής.
Όλες οι συναντήσεις του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά με αξιωματούχους των εν λόγω χωρών δημοσιεύτηκαν, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής, στο μητρώο διαφάνειας και στο δημόσιο πρόγραμμά του, ενώ σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, ο Αντιπρόεδρος παρουσίασε την επίσημη θέση της Επιτροπής σχετικά με τα επίμαχα ζητήματα.
Η αποστολή του Αντιπροέδρου στις τρεις χώρες του Κόλπου τον Νοέμβριο του 2022 είχε στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας
Η αποστολή του Αντιπροέδρου στις τρεις χώρες του Κόλπου τον Νοέμβριο του 2022 είχε στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας και κινητικότητας μεταξύ της ΕΕ και των τριών χωρών, τις οποίες επισκέφτηκε. Στη Ντόχα, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 μαζί με άλλους διεθνείς ηγέτες και προέδρους διεθνών οργανισμών (Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ). Επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη. Όλες οι σχετικές δαπάνες δημοσιεύτηκαν σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής στην ειδική, δημόσια προσβάσιμη πλατφόρμα. Η αποστολή ήταν απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες της Επιτροπής για τις αποστολές και τον κώδικα δεοντολογίας.
Κατά την επίσκεψή του στην Ντόχα, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, συνοδευόμενος, κατά συνήθη πρακτική, από ένα μέλος του γραφείου του. Το μόνο άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στις συνεδριάσεις αυτές ήταν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ.
Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση μεταξύ των Επιτρόπων σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης της Επιτροπής στους τριμερείς διαλόγους· η θέση της Επιτροπής εγκρίνεται συλλογικά από το Σώμα των Επιτρόπων σε όλα τα στάδια της νομοθετικής πρότασης.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον πρώην Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Στις συναντήσεις αυτές, δεν συζητήθηκαν θέματα πολιτικής.
Σχετικά με τη συνάντηση του Ιουλίου του 2022 με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, μπορείτε να ανατρέξετε στη δημόσια απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση επί του ιδίου θέματος, την οποία έδωσε η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (E-000459/2023).
Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν έλαβε από το Κατάρ άλλα δώρα, πέρα από αυτά που απαριθμούνται στην απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση (P-004047/2022)».