Μέχρι και η κατηγορία της προδοσίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ακούστηκε στη Γαλλία εις βάρος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συμμετοχή του σε εβραϊκή τελετή μέσα στην επίσημη κατοικία του, το παλάτι των Ηλυσίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, παρευρέθηκε σε τελετή για την έναρξη της εβραϊκής θρησκευτικής γιορτής Χάνουκα -της γιορτής των Φωτών για τους Εβραίους- στο παλάτι του Ελιζέ. Νωρίτερα, είχε βραβευτεί με ειδικό βραβείο που δίνεται σε Ευρωπαίους ηγέτες που μάχονται κατά του αντισημιτισμού.
Σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύθηκε αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει επίσης τον αρχιραββίνο της Γαλλίας, Χαΐμ Κορσιά, να ανάβει το πρώτο κερί στο Ελιζέ, ενώ ο Μακρόν παρακολουθεί, προκάλεσε έντονη διαμάχη.
Για πολλούς Γάλλους από όλο το πολιτικό-ιδεολογικό φάσμα, ο Μακρόν διέπραξε ένα τεράστιο σφάλμα επιτρέποντας στη θρησκεία να εισβάλει στην κοσμική γαλλική προεδρία.
Τι απαντά ο Γάλλος πρόεδρος
Μιλώντας, ωστόσο, τη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, καθώς έβλεπε τις εργασίες ανακαίνισης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο πρόεδρος είπε ότι δεν μετανιώνει και ότι η πρόσκλησή του στον αρχιραβίνο έγινε «στο πνεύμα της Δημοκρατίας και της συμφωνίας».
«Εάν ο πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει πράγματι μια θρησκευτική πράξη ή είχε λάβει μέρος σε μια τελετή, αυτό θα ήταν πράγματι παραβίαση της κοσμικότητας. Αλλά δεν συνέβη αυτό», είπε. Η χειρονομία έρχεται στο τέλος μιας μακράς πολιτικής ακολουθίας για τη Γάζα, στην οποία ο Πρόεδρος Μακρόν δέχθηκε επίθεση για «αυτοσχεδιασμό» πολιτικής.
Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση της Χαμάς τις 7 Οκτωβρίου, ο Μακρόν επισκέφθηκε το Ισραήλ και πρότεινε έναν διεθνή συνασπισμό κατά της Χαμάς, σαν αυτόν που νίκησε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Είχε μάλιστα επικριθεί ότι εγκατέλειψε την παραδοσιακή υποστήριξη της Γαλλίας προς τους Παλαιστίνιους.
Στη συνέχεια εξόργισε περαιτέρω ορισμένους Εβραίους αρνούμενος να παρευρεθεί σε μια πορεία κατά του αντισημιτισμού ενώ σε μια συνέντευξη στο BBC μίλησε για «μωρά» που βομβαρδίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορία. Είχε οργανώσει μάλιστα μια διεθνή διάσκεψη βοήθειας για τη Γάζα στην οποία δεν προσκλήθηκε το Ισραήλ.
Αντιδράσεις ακόμα και από… Εβραίους
«Από όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είναι παραβίαση της ανεξιθρησκίας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίσναρντ, εξέχων στέλεχος της δεξιάς αντιπολίτευσης που είναι επίσης δήμαρχος των Καννών.
«Τα Ηλύσια δεν είναι τόπος θρησκείας. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την κοσμικότητα», είπε η σοσιαλίστρια πρόεδρος της περιοχής της Οξιτανίας, Καρόλ Ντέλγκα.
Ο Αλέξις Κορμπιέρ της ακροαριστερής France Unbowed αναρωτήθηκε από την πλευρά του αν «θα κάνει τώρα ο Μακρόν το ίδιο για άλλες θρησκείες; Κάποιες ναι, άλλες όχι; Είναι μια επικίνδυνη σπείρα».
Το ατόπημα μάλιστα του Γάλλου προέδρου ήταν τόσο μεγάλο που προκάλεσε την αντίδεραση ακόμα και Γάλλων Εβραίων. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί ξανά», δήλωσε ο Yonathan Arfi, επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Γαλλικών Εβραίων Ιδρυμάτων (Crif).
«Οι Γάλλοι Εβραίοι θεωρούσαν πάντα την ανεξιθρησκεία ως νόμο προστασίας και ελευθερίας. Οτιδήποτε αποδυναμώνει την κοσμικότητα αποδυναμώνει τους Εβραίους», είπε.
Ο Μακρόν «έσπασε» έναν νόμο 120 ετών
Σημειώνεται ότι η «εκκοσμίκευση» στο γαλλικό κράτος κατοχυρώθηκε με νόμο το 1905, μετά από χρόνια πάλης μεταξύ του κράτους και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατοχύρωσε την ελευθερία της πίστης, αλλά τερμάτισε τη συμμετοχή του κράτους στην Εκκλησία και αφαίρεσε όλα τα σημάδια της θρησκείας από τα δημόσια κτίρια.
Έκτοτε, ο νόμος θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης Γαλλίας, διασφαλίζοντας αυστηρή ουδετερότητα μεταξύ Χριστιανισμού, Ισλάμ και Ιουδαϊσμού και διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θεωρούνται ως άτομα σε ένα κράτος και όχι ως μέλη σε μια κοινότητα. Το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει παραβιάσει ένα ρεπουμπλικανικό δόγμα ενός αιώνα θα θεωρηθεί από τους επικριτές ως επιβεβαίωση της υπερβολικής αυτοπεποίθησής του.
Οι επικριτές λένε ότι απέτυχε να παρουσιάσει μια συνεπή γραμμή για τον πόλεμο, αντί να κάνει ζιγκ-ζαγκ από την υπερβολική γειτνίαση με την ισραηλινή πλευρά τη μια στιγμή, στην έντονη φλερτ της αραβικής γνώμης την επόμενη: πάντα με στόχο να κατευνάσει τον μεγάλο εβραϊκό και μουσουλμανικό πληθυσμό στο Γαλλία.
Οργισμένο το Κε ντ’ Ορσέ;
Στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο έχει παραγκωνιστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Πρόεδρο Μακρόν, οι ανεπίσημες συνεντεύξεις μαρτυρούν την απογοήτευση στους κόλπους των διπλωματών καριέρας.
«Τη μια μέρα ο Μακρόν είναι στα πρόθυρα να ανακοινώσει ότι πρόκειται να βοηθήσει τον ισραηλινό στρατό να εξαφανίσει τη Γάζα. Δύο εβδομάδες αργότερα είναι στο BBC και αποκαλεί το Ισραήλ μωροκτόνο», δήλωσε ένας πρώην διπλωμάτης στην εφημερίδα Libération.
«Εντάξει, ξέρουμε ότι όλα έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική. Αλλά εδώ, αποξενώνει πρώτα τους Μουσουλμάνους και μετά τους Εβραίους».
Με πληροφορίες από BBC