Στην εκτίμηση ότι ούτε ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Αριστερά εμπνέουν τη σιγουριά που ζητούν οι πολίτες προχωρά ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, βάζοντας αρνητικό πρόσημο στην προοπτική και των δύο.
«Ολα είναι πιθανά» απαντά στο ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσώρας εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις τρίτο κόμμα, κάτω από το ΠΑΣΟΚ και πάνω από το ΚΚΕ, να βρεθεί στην τέταρτη θέση ή χαμηλότερα. «Ενας από τους δύο σχηματισμούς θα βρεθεί σύντομα κοντά στο 6%» λέει και μιλάει επίσης για τον Νίκο Ανδρουλάκη και για το τοπίο στα… δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το (εκλογικό) 2023 κλείνει, στα αριστερά της κυβερνώσας παράταξης τρέχουν εξελίξεις, δημοσκοπικά έχουμε ανατροπές. Βλέπετε περαιτέρω εκπλήξεις προς την επόμενη αναμέτρηση;
Το σημαντικότερο πολιτικό εύρημα καταγράφηκε στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, αλλά πέρασε απαρατήρητο. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 41%, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης από 5%. Η εκτίμηση ψήφου δίνει ΝΔ 38,2%, ΠΑΣΟΚ 15,3%, ΣΥΡΙΖΑ 12,7%. Αυτό το εύρημα είναι πρωτοφανές και αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Η ερμηνεία είναι συγκλονιστική: Το 67% αυτών που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ δεν κρίνουν τον Ανδρουλάκη κατάλληλο για πρωθυπουργό. Ομοίως το 61% που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίνουν κατάλληλο τον Κασσελάκη. Αντίθετα, πέρα από όσους ψηφίζουν ΝΔ, ο Μητσοτάκης κρίνεται ως καταλληλότερος από ακόμα ένα 7% που ψηφίζει άλλα κόμματα! Ο κόσμος παρά τα προβλήματα, ειδικά με την ακρίβεια, εμπιστεύεται τον Μητσοτάκη για την αντιμετώπισή τους. Απλά τους εμπνέει τέτοια σιγουριά που κανένας άλλος δεν πλησιάζει. Μόνο αυτό το εύρημα ερμηνεύει πλήρως την πολιτική σκηνή.
Καλοκαίρι του 2019 εκτιμούσατε ότι «στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 6%». Σήμερα τι λέτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε έχει ουσιαστικά τελειώσει. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, που αν κρίνουμε από την ομιλία του προέδρου του στον ΣΕΒ δεν έχει καμία σχέση με τον ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε, και υπάρχει η Νέα Αριστερά που στους κόλπους της περιλαμβάνει τους στυλοβάτες της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένας από τους δύο σχηματισμούς θα βρεθεί σύντομα κοντά στο 6% και πιθανότατα χαμηλότερα. Πάντως τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα και για τους δύο. Ο κόσμος θέλει σιγουριά και κανένας από τους δύο δεν εμπνέει. Να κάνω μια παρατήρηση: Ακουσα τον κ. Κασσελάκη να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Καταλαβαίνω την ανάγκη να εμπνεύσει ενθουσιασμό, αλλά η πείρα έχει δείξει ότι αν ο στόχος είναι απραγματοποίητος, τότε δημιουργείται έντονη απογοήτευση, η οποία επιτείνει την γκρίνια και την εσωστρέφεια.
Κινδυνεύει, λέτε, να χάσει την τρίτη θέση, να βρεθεί τέταρτος ή χαμηλότερα;
Δεν θα το απέκλεια. Η εκλογή νέου προέδρου σε ένα κόμμα δημιουργεί δυναμική, όπως το είδαμε στις εκλογές του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη. Αυτό όμως δεν φάνηκε να ισχύει στην περίπτωση του Κασσελάκη. Σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ από το 35% πήγε στο 31%, στο 21% και στο 17%, Τώρα καταγράφεται στο 13%-14% και υφίσταται και διάσπαση. Ολα είναι πιθανά.
Για τη Νέα Αριστερά;
Την πραγματική δύναμη και δυναμική θα τη μετρήσουμε και θα την αξιολογήσουμε στις προσεχείς ευρωεκλογές. Μέχρι τότε θα περιμένουμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις για να πάρουμε μια πρόγευση.
Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει θωρακισμένα τα δεξιά της; Ή μπορούν συγκεκριμένες ατζέντες να δράσουν καταλυτικά; Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ας πούμε…
Είναι γεγονός ότι και στην Ευρώπη παρατηρείται μια τάση προς την Ακροδεξιά. Προσωπικά πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα που δημιουργούνται στις ευρωπαϊκές χώρες από τη μετανάστευση. Στην Ελλάδα όμως φαίνεται ότι η ΝΔ σαν κυβέρνηση κατάφερε να ελέγξει τις εισροές και να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο αυτό. Στην Ελλάδα τα τρία κόμματα, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη, συγκεντρώνουν αθροιστικά 12,82%. Ούτε μεγάλο ούτε μικρό είναι αυτό το ποσοστό, το οποίο πραγματικά αντιπροσωπεύει την ακραία συντήρηση. Η ΝΔ κινείται σε έναν κεντροδεξιό χώρο μακριά από τα άκρα. Πράγματι υπάρχουν μονάδες και ομάδες μέσα στη ΝΔ οι οποίες έχουν εκφραστεί αρνητικά για τον γάμο και προπαντός την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Το θέμα αυτό είναι πρόβλημα όλων των κομμάτων και θα αποκαλυφθεί όταν έλθει το σχετικό νομοσχέδιο και κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς κομματική πειθαρχία. Πάντως δεν είναι αυτό θέμα ισχυρό ώστε να έχει επιπτώσεις στην κυβερνητική θητεία.