Οι «προφήτες» και το στοίχημα
Υπάρχουν δύο ειδών προφήτες. Οι προ Χριστού προφήτες και οι άλλοι, οι «συνάδελφοί» τους, οι μετά Χριστόν. Οι πρώτοι είναι (ήταν…) σχετικά λίγοι. Μικρή παρέα. Ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιεζεκιήλ, ο Δανιήλ και ο Ηλίας. Γενικά μικρή παρέα. Οι άλλοι όμως, οι μετά Χριστόν, αμέτρητοι. Είναι αυτοί που σε κάθε ευκαιρία θα πεταχτούν να «υπενθυμίσουν» ότι αυτοί το είχαν πει από καιρό, το είχαν προβλέψει, και απλώς περιμένουν την ώρα και τη στιγμή να επιβεβαιωθούν και να εισπράξουν, όπως είναι φυσικό και λογικό, τα εύσημα της πρόβλεψής τους. Παλιά ιστορία, την έχουμε ζήσει όλοι, παντού. Και για τα πάντα. Από την πολιτική ως την καθημερινότητά μας.
Κάνω τον πρόλογο διότι επ’ εσχάτοις κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο Κυριάκο να «μετακομίζει». Οχι μακριά, μέχρι Βρυξέλλες. Θα αναλάβει, λένε οι «προφήτες», «μεγάλο πόστο» στην Ευρώπη και ως εκ τούτου αποχωρεί από την ελληνική πολιτική σκηνή, ανοίγοντας τον δρόμο σε εξελίξεις τόσο στο κόμμα του και την κυβέρνηση, όσο και γενικότερα.
Δεν ξέρω τι ουρανοκατέβατη πετριά έχουν φάει όλοι αυτοί οι «προφήτες», σίγουρα όμως «ακούνε» φωνές και «βλέπουν» σκιές. Ούτε το πώς τους έχει (επι)καθίσει στο κεφάλι αυτή η φαντασία. Ομως αυτό το έργο έχει τελειώσει: ο πρόεδρος Κυριάκος δεν πάει πουθενά. Εδώ θα μείνει (θα μπορούσα και να το τραγουδήσω αυτό, καθότι είναι τραγουδάρα, του τεράστιου Βασίλη Καρρά, του φίλου μου).
Ο πρόεδρος Κυριάκος, τον οποίο οι ίδιοι «προφήτες» βλέπουν τελευταία «κουρασμένο» και «χωρίς πολλά κέφια», αν θέλει κάτι, είναι να ολοκληρώσει την 4ετία και μετά, το 2027, να διεκδικήσει κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος έλληνας πρωθυπουργός: μία τρίτη, συνεχομένη, νίκη στις εκλογές. Να αναμετρηθεί κι αυτός με την Ιστορία.
Στην Ηπειρο για ανανέωση
Ο πρόεδρος Κυριάκος τώρα δεν έχει κι αυτός, όπως και όλοι όσοι προηγήθηκαν αυτού, ανέφελες μέρες. Ελάχιστες είναι οι φορές που πηγαίνει νύχτα στο σπίτι του και ξυπνάει την επομένη βέβαιος ότι όλα τρέχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οτι δεν έχει συμβεί κάτι που θα τον κάνει να θυμώσει, να εξοργιστεί, να νευριάσει, να γίνει έξαλλος, να ζητάει εξηγήσεις από τους υπουργούς και υφισταμένους. Συνεχώς διαχειρίζεται κρίσεις, αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Και ότι δεν του επιτρέπουν όλα αυτά (τα προβλήματα) να κάνει πράγματα που αγαπάει. Οπως να επισκέπτεται συχνότερα την Ηπειρο. Αλλά, όπως με ενημέρωσαν προσφάτως, προγραμματίζει μια τέτοια επίσκεψη, των Φώτων. Για λίγες ημέρες, αλλά τόσο αναζωογονητικές, στα αγαπημένα του Ζαγοροχώρια. Καλώς να ορίσει.
Ακήρυχτος πόλεμος
Μίλησα για κρίσεις προηγουμένως και δεν συμπεριέλαβα τις κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί μεταξύ των συνεργατών του. Οι οποίες αρκετές φορές προκαλούνται επειδή έχουν να κάνουν με κυβερνητικές πολιτικές, χειρισμούς, αποφάσεις, αλλά μερικές φορές και με… «κατινιές»!
Ας πούμε, η μετάθεση προς τα πίσω, προς το μέλλον, της υπόθεσης του νομοσχεδίου που θα θεσπίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και θα διευθετήσει συμπαρομαρτούντα ζητήματα που προκύπτουν από αυτόν, έχει προκαλέσει την μήνιν ενός ζηλωτή του θεσμού, του κυρίου Αλεξ Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, εναντίον όσων αντιτίθενται και δεν διστάζουν να το διατυπώνουν δημοσίως.
Αυθεντικός εκφραστής αυτής της τάσης είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, και αυτό δεν αρέσει καθόλου στον κ. Πατέλη. Θεωρεί ότι λειτούργησε – ο κ. Βορίδης – εκβιαστικά για τη μετάθεση του νομοσχεδίου, όταν προ ημερών είχε δηλώσει ότι αν η κυβέρνηση το προωθήσει στη Βουλή, αυτός πρόκειται να παραιτηθεί. Διότι ο κ. Πατέλης είχε δουλέψει, και εξακολουθεί να δουλεύει, «πόρτα πόρτα» όπως θα λέγαμε αν επρόκειτο περί εκλογών, για να πείσει έναν έναν τους βουλευτές του κόμματος να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο και να μη συνταχθούν με οπισθοδρομικές αντιλήψεις, όπως αυτές του κ. Βορίδη.
Είναι λοιπόν προφανές ότι οι δυο δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις, για να μην πω καθόλου σχέσεις. Και επιπλέον, επειδή στο μικρό χωριό που λέγεται Αθήνα τίποτε δεν μένει κρυφό, το τι αναφέρει ο ένας για τον άλλο, στη διάρκεια αυτού του μικρού ακήρυχτου πολέμου, κοινολογείται με ιδιαίτερη ταχύτητα και ως εκ τούτου γίνεται γνωστό εκατέρωθεν…
Πρωθυπουργός σε ρόλο πυροσβέστη
Μου διηγήθηκαν λοιπόν ότι προ ημερών η αντιπαράθεση των δύο ανδρών περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έφτασε στα όρια επικίνδυνης φάσης, και μάλιστα εξελίχθηκε και ενώπιον του προέδρου Κυριάκου, ο οποίος άφησε τη φάση να εξελιχθεί για λίγο, πριν παρέμβει καταλυτικά για να μαζέψει το πράγμα.
Σύμφωνα με την πηγή μου, σε μια σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων υπό την προεδρία του Κυριάκου, στην αίθουσα εισέβαλε ο κύριος Αλεξ Πατέλης, ο οποίος εμφανώς οργισμένος άρχισε να καταφέρεται χωρίς να τον κατονομάζει σε «κάποιον», ο οποίος τον συκοφαντεί, τον απαξιώνει, τον λοιδορεί, γενικώς λέει τα χειρότερα γι’ αυτόν.
Τότε ακούστηκε ο Μάκης Βορίδης:
– Ποιος είναι αυτός ο «κάποιος», κύριε; Γιατί δεν τον κατονομάζετε; Τι είναι αυτό που κάνετε εδώ μέσα;
– Ξέρει αυτός ποιος είναι και τι είναι αυτά που λέει εις βάρος μου, συνέχισε στο ίδιο έντονο ύφος ο Πατέλης, απειλώντας ότι «αυτό δεν θα μείνει έτσι» και διάφορα άλλα.
Ο Κυριάκος παρακολουθούσε ατάραχος.
Τότε, πήρε τον λόγο και πάλι ο Βορίδης και είπε:
– Ο «κάποιος» είμαι εγώ και δεν έχεις το θάρρος να με καταγγείλεις γιατί λες ψέματα, δεν έχω μιλήσει ποτέ εις βάρος σου, δεν έχω κάνει σχόλια για τίποτε, έχω απλώς τοποθετηθεί αρνητικά. Κι αυτό που κάνεις εδώ μέσα δεν είναι ούτε σοβαρό ούτε ηθικό.
Μου είπαν ότι, πριν ο Πατέλης απαντήσει, ο πρόεδρος Κυριάκος, καταλαβαίνοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, είπε «τέλος η συζήτηση, πάμε στο επόμενο θέμα» και το πράγμα έληξε εκεί. Προσωρινά, φυσικά.
Αλλά δεν μπορείτε να διαφωνήσετε, τι τραβάει ο άνθρωπος, ε;
Η επίζηλος θέση
Εξακολουθεί να χηρεύει η επίζηλος θέση του διοικητή του Αγίου Ορους μετά την απόφαση του απερχόμενου διοικητή Α. Μαρτίνου να μη συνεχίσει τη θητεία του ως εκπροσώπου της πολιτείας στην αθωνίτικη κοινότητα. Υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες και, ως προσφάτως επισκεφθείς το Ορος, δεν τους αδικώ γιατί επιδεικνύουν αυτή την επιμονή. Ωστόσο, έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή, προσανατολίζεται σε μια επιλογή η οποία νομίζω ότι θα προκαλέσει περισσότερα ζητήματα, γενικότερης πολιτικής φύσεως, παρά θα επιλύσει.
Πληροφορήθηκα, λοιπόν, ότι εξετάζεται σοβαρά η τοποθέτηση του πρώην πρέσβη Αναστάσιου Μητσιάλη στο Αγιον Ορος, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, διαθέτει ισχυρές προσβάσεις και σοβαρά assets στο πρωθυπουργικό γραφείο. Καμία αντίρρηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και ασφαλώς όχι η τελευταία. Ομως, πόσο σοφό είναι να τοποθετείς στη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους κάποιον ο οποίος είχε χρηματίσει υποδιοικητής της ΕΥΠ στη φάση που εξελισσόταν το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών; Βεβαίως ο άνθρωπος δεν έχει μιλήσει για όλα αυτά, ούτε τι είδε ούτε τι υπέπεσε στην αντίληψή του, όμως η κοινωνία τι θα σκεφτεί πληροφορούμενη το γεγονός; Οχι άδικα πιστεύω, ότι ο διορισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μια ανταπόδοση των «καλών» υπηρεσιών τις οποίες προσέφερε ο κ. Μητσιάλης ενόσω υπηρετούσε στην ΕΥΠ. Λέω εγώ τώρα…