Εναν «άσο» από το μανίκι επιχειρεί να βγάλει ο Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκοντας να γίνει εκ νέου πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου και των αναμενόμενων ανακατατάξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica», ο γάλλος πρόεδρος προτίθεται να προτείνει για το τιμόνι της Κομισιόν τον Μάριο Ντράγκι, τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας και επικεφαλής της ΕΚΤ – ο οποίος, πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται. Μάλιστα, φέρεται να έχει «επικοινωνήσει» το σχέδιό του και στον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, δίνοντάς του λύση και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Μακρόν σκέφτηκε, λοιπόν, ότι η Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να «μετακομίσει» στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι «υπ’ ατμόν», χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη ο αντικαταστάτης του. Μόνο που για να συμβεί αυτό, απαιτείται και η συναίνεση των ΗΠΑ…
Φαβορί για το ΝΑΤΟ ο Ρούτε
Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τη Φον ντερ Λάιεν αν όντως θέλει να μετακομίσει στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Διότι είναι μάλλον βέβαιο πια πως ο βασικός ευρωπαίος αντίπαλός της θα είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Λέγεται ότι η υποψηφιότητα Ρούτε έχει πολλούς φαν και στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, ακόμη και στη Γερμανία και τη Γαλλία, αν και υπάρχουν κράτη-μέλη της Συμμαχίας που δεν θα τη δουν με καλό μάτι. Οπως, π.χ. η Τουρκία. Ενα προσόν της Φον ντερ Λάιεν απέναντί του ωστοσό ειναι το φύλο, μιας και σε κάποιους φαίνεται ελκυστική ιδέα να τοποθετηθεί για πρώτη φορά γυναίκα στη θέση αυτή.
Από τη Θεσσαλία στη Χάγη
Εχοντας γράψει τα παραπάνω επισημαίνω ότι δεν θεωρώ και τόσο τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτιζε χθες το βράδυ να δειπνήσει με τον Ρούτε στη Χάγη. Σε ένα ταξίδι-εξπρές αφού, νωρίτερα, είχε περιοδεύσει στη Θεσσαλία, με πρώτη στάση τη σύσκεψή του με δημάρχους των παρακάρλιων περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», μαζί και με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον διάδοχό του Δημήτρη Κουρέτα. Μαθαίνω πως όσοι πήραν τον λόγο τόνισαν την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξία των συναινέσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση παραμένει, απαρέγκλιτα, κυβερνητική προτεραιότητα. Στη συνέχεια μετέβη στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Καρδίτσας, όπου τόνισε πως συμβολίζει ότι η Θεσσαλία «μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της».
Επενδύοντας στην Αυτοδιοίκηση
Μετά τη Θεσσαλία, όπου θα βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή, η πασοκική προσοχή επιστρέφει στην Αθήνα, για μια ημερίδα αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση. Εχουν ιδιαίτερη αξία, εξάλλου, για τη Χαριλάου Τρικούπη τα μηνύματα που στάλθηκαν στις τελευταίες κάλπες. Στα θεματικά πάνελ της ημερίδας αναμένεται να συμμετάσχουν ο Χάρης Δούκας και ο Γιάννης Μώραλης, δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιά, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης από τα Χανιά, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Γιώργος Μαρινάκης από το Ρέθυμνο, ο Ανδρέας Ευθυμίου από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και ο κρητικός δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Και, φυσικά, θα συμμετέχουν και οι δύο περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δημήτρης Κουρέτας. Την εκδήλωση θα «ανοίξει» ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ως διευθυντής του «πράσινου» ινστιτούτου In Social και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει παρέμβαση.
Μη κρατικά ΑΕΙ στη Βόρεια Κορέα…
Η μεγάλη πολιτική «μάχη» που έρχεται είναι αυτή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τη σχετική ρύθμιση να αναμένεται στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς. Αν και ουδείς ξέρει αυτή τη στιγμή πώς θα κινηθούν μερικές πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πάντως, χθες, μιλώντας στη Βουλή, έδωσε το στίγμα της επικείμενης αντιπαράθεσης με το εξής σχόλιο: «Ενημερώνω το σώμα ότι η Βόρειος Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το κράτος της Βορείου Κορέας επείσθη, εκκρεμεί ένα μέρος της ελληνικής αντιπολίτευσης».
Εκτός ΚΕ με αιχμές ο Δραγασάκης
Παραιτήθηκε και ο «Νέστωρ» Γιάννης Δραγασάκης από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, χθες, με επιστολή στη γραμματέα Ράνια Σβίγγου που φρόντισε, πάντως, να κοινοποιήσει και στον Στέφανο Κασσελάκη. «Η πλήρης διαφωνία μου με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τη νέα ηγεσία δεν μου επιτρέπει να παραμένω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής» έγραψε, διευκρινίζοντας πως «όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση» δεν θα συμμετέχει σε όργανα, θεσμικές λειτουργίες κ.λπ. Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν έδωσε σήμα προσχώρησης στη Νέα Αριστερά. Το αντίθετο. Με όση αξία έχει, επισημαίνει ρητώς ότι παραμένει απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι «θα συνεχίσω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, να αγωνίζομαι για τις αξίες, τις ιδέες και το ήθος της Αριστεράς μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Το κρατώ αυτό το τελευταίο γιατί μοιάζει σαν διακριτική προαναγγελία εσωκομματικής αντιπολίτευσης…
Ο Κοτζιάς βρήκε τον Ντιμιτρόφ
Με την επίσκεψη Ερντογάν να επισκιάζει τα πάντα όλα, πέρασε απαρατήρητη η εκδήλωση στο Πάντειο για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντμιτίρ Μπουσάτι με τίτλο «Αναστοχασμός για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – 11 υπουργοί Εξωτερικών αναλύουν και προτείνουν». Την ώρα που στο πάνελ ήταν ο Κοτζιάς, ο Μπουσάτι, ο πρώην υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (φίλος Κοτζιά από τις Πρέσπες) Νικολά Ντιμιτρόφ και ο Κροάτης Βέσνα Πούσιτς, έκανε «ντου» και τους διέκοψε ομάδα που τιτλοφορείται «Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου». Ο Κοτζιάς, όμως, εμφανώς εκνευρισμένος, είδε… σκοτεινό δάκτυλο πίσω από την παρέμβαση αυτή. «Κάποιοι έστειλαν προβοκάτορες», έγραψε στο Twitter.