Λογικά σήμερα θα παρουσιαστεί ο Ψηφιακός Βοηθός του πολίτη. Καλό εργαλείο, από εκείνα που, πριν από λίγα χρόνια, δεν θα περίμενες να διατίθενται από το ελληνικό Δημόσιο. Πλέον δεν θα χρειάζεται να αναζητείς μία υπηρεσία στο gov.gr. Θα λες στον Ψηφιακό Βοηθό τι θέλεις να κάνεις και εκείνος θα σε καθοδηγεί. Εύγε. Είναι μία είδηση που, ενδεχομένως, θα εγγραφεί και στα ενημερωτικά δελτία για τις εξελίξεις στη σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης. Διαβάζοντας, λοιπόν, ένα από αυτά, σημείωσα τι έχει συμβεί τις τελευταίες τριάντα μέρες στον συγκεκριμένο χώρο. Προσέξτε.
Η Google παρουσίασε το LaMDA. Είναι ένα εργαλείο που, κατά τους δημιουργούς του, μπορεί να γράψει τόσο καλά κείμενα, ώστε δεν ξεχωρίζουν από τα ανθρώπινα. Και μάλιστα, λένε, είναι τόσο άρτιο που μπορεί να μεταφράσει μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και «δύσκολα» λογοτεχνικά κείμενα. Εχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό, σωστά; Στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι που γράφουν επαγγελματικά θα έχουν πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Του χρόνου εδώ μπορεί να γράφει μηχάνημα και εγώ να παίρνω μόνο τα ένσημά μου.
Συνεχίζουμε. Η OpenAI, δημιουργός του γνωστού μας Chat GPT, ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα ρομπότ, το Dactyl, που μπορεί να χειριστεί αντικείμενα με ακρίβεια και επιδεξιότητα. Θα χρησιμοποιηθεί σε συναρμολογήσεις και επισκευές, αλλά και στην ιατρική περίθαλψη. Κάποτε στα νοσοκομεία θα έχουν ρομπότ για να αλλάζουν τους ορούς.
Η Toyota ανακοίνωσε τη συνεργασία της με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να κατασκευάσει αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης. Ειδικά σε αυτόν τον τομέα είμαστε, ως χώρα, πολύ μπροστά. Βλέπεις πώς κινούνται κάτι αυτοκίνητα στην Κρήτη και λες ότι, πράγματι, πηγαίνουν μόνα τους.
Τέλος η Amazon ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων.
Ολα αυτά έγιναν τις τελευταίες τριάντα μέρες. Αν επιχειρήσουμε ανασκόπηση της χρονιάς θα τρομάξουμε. Ο κόσμος όλος, ο τεχνολογικός μας πολιτισμός, αλλάζουν μπροστά στα μάτια μας. Πλέον αναγγέλλεται ευθέως ο θάνατος μιας σειράς επαγγελμάτων και αναδιατάσσεται ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης. Ζούμε μέρες που αντιστοιχούν στον καιρό που οι άνθρωποι άναψαν φωτιά και έφτιαξαν τον πρώτο τροχό.