«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό από την πλευρά της κυβέρνησης διεξάγεται με θριαμβευτικούς τόνους» και με τον ισχυρισμό ότι «η συνταγή πέτυχε και θα συνεχιστεί», τόνισε η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα αυτό, 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με σχεδόν μισό ποσοστό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως τουλάχιστον τη βιώνει η πλειονότητα των πολιτών, απέχει δραματικά από την κυβερνητική αφήγηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην παρέμβασή της, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα της «άδικης φορολογίας, της συνεχώς μειούμενης αξίας των μισθών, ενώ πολλαπλασιάζονται», όπως είπε, «τα εταιρικά κέρδη», καθώς και στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, ζητώντας ένα διαφορετικό μοντέλο.
Επισήμανε την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία, με έναν προϋπολογισμό «προτεραιοτήτων για τους πολλούς», και έκανε λόγο για ανάγκη αντιμετώπισης του «φαύλου κύκλου, που οδηγεί σε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 από τη Νέα Αριστερά.
«Οι εργαζόμενοι υφίστανται ευθεία επίθεση στο εισόδημά τους»
Η Έφη Αχτσιόλγου τόνισε πως «η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή κερδών στη φορολογία στον ΟΟΣΑ», όπως και τη «δεύτερη χειρότερη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων στην ΕΕ», σημειώνοντας πως αυτό συνιστά «μια άδικη πολιτική αναδιανομής προς την κορυφή της πυραμίδας».
Αναφερόμενη στην ακρίβεια, παρατήρησε πως στον προϋπολογισμό «δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ουδείς ασχολείται με το πώς θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι σε αυτό το επίπεδο τιμών».
Μιλώντας για τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία, τόνισε πως η αύξηση που καταγράφεται είναι «μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ», άρα οι δαπάνες «παραμένουν στο ίδιο χαμηλό επίπεδο που ήταν μέχρι σήμερα».
Ειδικά για το κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές, σημείωσε ότι «το πιο προκλητικό είναι πως εντελώς αυθαίρετα και ασχεδίαστα προβλέπετε το ίδιο ποσό και για του χρόνου για τις καταστροφές που θα συμβούν», δηλαδή, τόνισε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, «κάνετε προβολή των καταστροφών και στην επόμενη χρονιά» με κονδύλι 600 εκατομμύρια, κάνοντας λόγο για «τυχάρπαστη πολιτική».
Δίνοντας έμφαση στο εισόδημα των μισθωτών, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι υφίστανται ευθεία επίθεση στο εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια» και «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τον δεύτερο χαμηλότερο μέσο μισθό στον ΟΟΣΑ».
Και επισήμανε πως «αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο», αλλά οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην «αποδιάρθρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Όπως είπε, μάλιστα, «αυτό είναι που ονομάζουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», μιλώντας για «έναν φαύλο κύκλο φτωχοποίησης».
Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «πάνω από 10 δισ. κέρδη καταγράφουν φέτος οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες», ενώ «από αυτές, οι 45 εταιρίες έχουν τα 7 δισ.» και «οι συστημικές τράπεζες έχουν πάνω από 4 δισ. κερδοφορία αυτή τη χρονιά».
Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «πληθωρισμό κερδών που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία» και «έχει μεταφραστεί σε πληθωρισμό απληστίας», αφού «αυξάνεται το μερίδιο των κερδών σε βάρος του μεριδίου της εργασίας».
Ανάγκη για «προϋπολογισμό προτεραιοτήτων για τους πολλούς»
Στη συνέχεια, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς μίλησε για την ανάγκη ενός προϋπολογισμού προτεραιοτήτων για τους πολλούς και σημείωσε τα εξής:
1. Προϋπολογισμός για προστασία από την ακρίβεια: με μόνιμους μηχανισμούς αναπροσαρμογής των ορίων του φορολογικού συστήματος αλλά και των επιδομάτων. Διότι δεν είναι δυνατόν με τέτοια πληθωριστική κρίση το επίπεδο των επιδομάτων να είναι το ίδιο με πριν 3 χρόνια και τα όρια του αφορολόγητου να παραμένουν τα ίδια σε ονομαστικούς όρους.
2. Προϋπολογισμός μείωσης των ανισοτήτων: με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών, των φαρμακευτικών στους πολίτες και βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, με μείωση των δεύτερων. Με στοχευμένη αύξηση πόρων σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία και με ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά τα δημόσια αγαθά που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη.
3. Πράσινος Προϋπολογισμός: με συγκεκριμένες πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, την επένδυση σε δομές ανθεκτικότητας και τον περιορισμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, μετασχηματίζοντας σταδιακά μεν, σαφώς δε, το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.
4. Προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα: με συγκεκριμένες πολιτικές και κατεύθυνση κονδυλίων ώστε να μειώνεται το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στα εισοδήματα, στην εκπαίδευση.