Στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Μπούντεσταγκ για τον προυπολογισμό, και έστειλε μήνυμα στήριξης στην Αλβανία.
Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, ενώ μίλησε και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και την διπλωματική ένταση που έχει δημιουργήσει με την Ελλάδα.
Στην τοποθέτησή του, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες, όσο και για τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.
«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.
Τι θέλει και τι υποστηρίζει το Βερολίνο
Η γερμανική Καγκελαρία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στο θέμα Μπελέρη. «Είναι σημαντικό για εμάς η ενταξιακή διαδικασία να διεξάγεται με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία και να μην υπάρχει η λεγόμενη ‘διμεροποίηση’ των ενταξιακών διαδικασιών», σημείωσε ανώτατη πηγή της Καγκελαρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ».
«Η Αλβανία έχει ήδη κάνει πολύ δρόμο στον τομέα του κράτους δικαίου. Γνωρίζετε ότι το καθεστώς υποψηφίου έχει πλέον επιτευχθεί και έχουν γίνει περαιτέρω βήματα. Η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει να μετριέται με αυτό. Δεν είμαστε εμείς που θα αναλύσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρατε, σε σημείο που να μπορούμε να κρίνουμε οριστικά. Αλλά θα ήταν σημαντικό για εμάς η συγκεκριμένη περίπτωση να μην εμποδίσει την περαιτέρω πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, αναφορικά με την υπόθεση Μπελέρη.
Στην παρατήρηση ότι το ζήτημα Μπελέρη και η δικαστική διελκυστίνδα για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας αφορούν ευθέως στο κράτος δικαίου στην Αλβανία, η πηγή της Καγκελαρίας απέφυγε να μπει στις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Το μέτρο για μας είναι οι νόμοι της Αλβανίας και η συμβατότητά τους με τις επιταγές της ΕΕ. Επ’ αυτού δεν μας είναι γνωστή κάποια σύγκρουση».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Καμία συναίνεση χωρίς πρόοδο στην υπόθεση Μπελέρη
Την ίδια στιγμή, τη θέση της Ελλάδας ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, επανέλαβαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά.
Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χιμάρας.
Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.
Στις Βρυξέλλες το «μπαλάκι»
Να ενισχύσει η Αλβανία την προστασία των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες προτρέπει τα Τίρανα το Γενικό Συμβούλιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την χώρα τον Ιούλιο του 2022, καθώς και την πρόοδο της μεταρρύθμισης που σημειώθηκε το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας screening.
Eπίσης, υπενθυμίζει ότι ο χωρίς αποκλεισμούς και εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος στη χώρα παραμένει κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ.
Χαιρετίζει επιπροσθέτως την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδίως στους τομείς των θεμελιωδών αρχών και κυρίως όσον αφορά στο κράτος δικαίου, στη συνεχή εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.