Σχέδιο απόφασης που αξιώνει «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και των αραβικών κρατών, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τέσσερις ημέρες μετά το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ σε ένα αντίστοιχο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και οι μάχες με τη Χαμάς στη Γάζα εντάθηκαν ακόμα περισσότερο χθες, ενισχύοντας τους φόβους που εξέφρασε ο ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο για απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και μαζική έξοδο των Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον Φιλίπ Λαζαρινί, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ (UNRWA), οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας – ένα 85% του συνολικού πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατομμύριο άνθρωποι – σπρώχνονται όλο και πιο κοντά στα σύνορα. «Oι εξελίξεις δείχνουν προσπάθειες μετακίνησης των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο», έγραψε ο Λαζαρινί στους «Los Angeles Times» – παρότι τόσο το Κάιρο όσο και η Ουάσιγκτον έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχθούν κάτι τέτοιο. Για μια «συστηματική προσπάθεια να αδειάσει τη Γάζα από τους ανθρώπους της», κατήγγειλε το Ισραήλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντί.
Η σκληρή ρητορική
«Εξωφρενική και ψευδή» αποκάλεσε την καταγγελία εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η χώρα του υπερασπίζεται εαυτόν «από τα τέρατα που διέπραξαν τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου». Οπως σημειώνει η ισπανική «El Pais», από τα πέντε αραβικά κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ – Ιορδανία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν –, η Ιορδανία είναι εκείνη που έχει σκληρύνει περισσότερο τη ρητορική της έναντι του Ισραήλ, τόσο για εσωτερικούς λόγους – εκτιμάται πως το ήμισυ του πληθυσμού της είναι παλαιστινιακής καταγωγής – όσο και για στρατηγικούς, καθώς φοβάται έναν νέο βεβιασμένο εκτοπισμό από τη Δυτική Οχθη, όπως το 1948 και το 1967. Η αλήθεια όμως είναι πως ακόμα και οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ τού ασκούν πλέον πίεση, έπειτα από 18.200 νεκρούς στη Γάζα, να λάβει αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας των αμάχων.
Ολοι «περιμένουν»
«Η πρόθεση υπάρχει, αλλά τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται πάντα», επανέλαβε προχθές ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στο CNN. «Περιμένουμε από το Ισραήλ… να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στον Βορρά, να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές ενέργειές του είναι περισσότερο στοχευμένες και προκαλούν λιγότερες απώλειες αμάχων», δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλίνα Μπέρμποκ. Την ίδια ώρα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία καλούσαν την ΕΕ, με κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών τους, να θεσπίσει ειδικό πλαίσιο κυρώσεων κατά της Χαμάς, ως ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα».
Ανεπίσημη επίσκεψη
Περίπου 12 απεσταλμένοι από κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησαν χθες ανεπίσημη επίσκεψη, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Γάζα, και δη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, ώστε «να μάθουν από πρώτο χέρι τι χρειάζεται για μία κλιμάκωση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σύμφωνη με τις ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα».
«Δεν υπάρχει αρκετή βοήθεια. Στη Γάζα κυριαρχεί η πείνα… οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται απλώς πάνω στο τσιμέντο», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA, περιγράφοντας μια «κατάρρευση της έννομης τάξης», με πεινασμένους ανθρώπους να λεηλατούν κέντρα διανομής βοήθειας και να σταματούν φορτηγά στους δρόμους παλεύοντας να εξασφαλίσουν προμήθειες για τις οικογένειές τους. «Η πείνα είναι η βάση όλων των κακών που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων» έγραψε στο Facebook ο παλαιστίνιος συγγραφέας Αζίζ Αλμασρί. «Είναι το δεύτερο πρόσωπο του πολέμου που βλέπουμε σήμερα στη Γάζα».
Σφυροκοπούν από παντού
Μετά την κατάρρευση της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός που επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων της Χαμάς στη Γάζα, το Ισραήλ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μία χερσαία επιχείρηση στο νότιο κομμάτι του παλαιστινιακού θυλάκου, έχοντας έκτοτε προωθηθεί από τα ανατολικά στην καρδιά του Χαν Γιούνις, με τα πολεμικά αεροσκάφη του να σφυροκοπούν παράλληλα μία περιοχή στα δυτικά. Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως η αποστολή του στη Βόρεια Γάζα έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, σφοδρές μάχες καταγράφονταν ωστόσο και χθες τόσο στην Τζαμπάλια όσο και στις περιοχές της Σετζάγια και της Σέιχ Ραντουάν.
Αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ μιλούν τις τελευταίες ημέρες για πίεση της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να μη συνεχιστεί ο πόλεμος στη σημερινή μορφή του πέραν του Ιανουαρίου, και να επικεντρωθεί κατόπιν σε περισσότερο τοπικές επιχειρήσεις. Ισραηλινές πηγές, ωστόσο, εκτιμούν πως θα χρειαστούν δύο ακόμη μήνες εντατικών βομβαρδισμών, τους οποίους όμως δεν θα ακολουθήσει επίσημη κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 13, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Τζο Μπάιντεν πως ο στρατός χρειάζεται ακόμα τρεις με τέσσερις εβδομάδες μόνο στο Χαν Γιούνις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον καταριανό πρωθυπουργό, σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ Τάνι, οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «στενεύουν τα περιθώρια» για μία νέα συμφωνία με τη Χαμάς, η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση περισσότερων από τους 137 ομήρους που πιστεύεται ότι κρατάει ακόμα.
- Εύβοια: Πήραν τον νεκρό 65χρονο και τον τοποθέτησαν γυμνό στη σκάλα – Δίωξη για ανθρωποκτονία στα δύο αδέλφια
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού – Το νέο format και οι υποψήφιοι αντίπαλοι
- Χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δημοσιεύσεις του Παναγιωτόπουλου ζητά το πρώτο θύμα