Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μία υπόθεση που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και την οποία επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβάνοντας το θέμα στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας του κυβέρνησης.
Οι αντιρρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν επίσης εκφραστεί, ωστόσο, η σημερινή (14/12) αναφορά του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, οι οποίες προήλθαν, μάλιστα, από τους… πρώην συντρόφους και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε τα εξής:
«Διάβαζα ένα βιβλίο χθες βράδυ και έχω την αφορμή τώρα να το αναφέρω, με την καταγωγή του άρθρου 16, η οποία είναι στο Σύνταγμα του ’52 και στο – εντός πάρα πολλών εισαγωγικών – ‘Σύνταγμα’ του 1968, δηλαδή της δικτατορίας. Αν δείτε τα Πρακτικά της Βουλής στο 1952 στη συντακτική συζήτηση, αναφέρεται ότι μπαίνει σε κρατικό μονοπώλιο για να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν άλλες απόψεις, δηλαδή οι κομμουνιστές ρητά, να διδάξουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό λέει η ιστορία αυτής της Αίθουσας, και το 1968, αν δείτε τα Πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της δικτατορίας, ακούγονται φράσεις οι οποίες έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, όπως ‘δεν πρέπει να ομιλούμεν περί του ανοίγματος της ανώτατης εκπαιδεύσεως προς τους ιδιώτας, Γεώργιος Παπαδόπουλος’. Η καταγωγή ήταν αυτή, στην πορεία έγινε τοτέμ για άλλους λόγους. Η καταγωγή δεν σημαίνει πεπρωμένο, αλλά το σκοτεινό τους παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν δεν σας έβλεπα θα νόμιζα ότι μιλά ο κ. Βορίδης»
Η αναφορά αυτή – που δεν έγινε για πρώτη φορά από τον υπουργό Παιδείας – προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο να τονίζει, απευθυνόμενος στον κ. Πιερρακάκη: «Εάν δεν σας έβλεπα, θα νόμιζα ότι μιλά ο κ. Βορίδης!».
«Το να κάνετε αναγωγές στα Συντάγματα του 1952 και το 1968 για να φωτίσετε την γενεσιουργό αιτία αποκλειστικά δημοσίων ΑΕΙ, κατά τη γνώμη μου, ήταν άστοχο γιατί από το 1974 έχουμε ένα νέο Σύνταγμα, ένα νέο μεταπολιτευτικό συμβόλαιο για την πολιτική ζωή της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Και προσέθεσε ότι «στα ζητήματα αρχής για την Αριστερά που είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα δούμε τι θα φέρετε στη Βουλή και θα αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας».
«Διαβάστε περισσότερη ιστορία»
Επίθεση στον Κυριάκο Πιερρακάκη εξαπέλυσε και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, με ανάρτησή της στο Facebook.
Όπως έγραψε: «Άκουσα σήμερα τον κύριο Πιερρακάκη στη Βουλή να βάλει κατά του άρθρου 16 του Συντάγματος συσχετίζοντας το με την περίοδο της δικτατορίας. Η δήλωσή του δεν είναι τυχαία. Εγγράφεται στην προσπάθεια της απονομιμοποίησης του δημοσίου πανεπιστημίου και στο σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια».
«Ο κύριος Πιερρακάκης ίσως θα έπρεπε να διαβάσει λίγο περισσότερη ιστορία», συνέστησε στον υπουργό Παιδείας η πρώην υπουργός, τονίζοντας πως «το άρθρο 16 θεσμοθετήθηκε ως μια βασική κατάκτηση της Μεταπολίτευσης, που επέτρεψε τον εκδημοκρατισμό του πανεπιστημίου, την ανάπτυξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας και τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαιδεύσης ως μοχλού της αναγέννησης της χώρας».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, «ο κύριος Πιερρακάκης έχει μια δουλειά: να συμβάλλει στη νέα εποχή του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Με αύξηση του διδακτικού προσωπικού, ενίσχυση των υποδομών, έγνοια για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων και μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και φοιτητριών στη γνώση».