Ως έναν «ενδιάμεσο σταθμό» προς τον στόχο της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή περιέγραψε τις ερχόμενες ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μιλώντας στο «OT Forum», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η προσπάθεια του κόμματος δεν έχει ταβάνι: «Ο τελικός μας στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει πραγματικό αντίπαλο για να ηττηθεί», ανέφερε, μιλώντας για την οικοδόμηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που μπορεί να θεωρείται αξιόμαχη εναλλακτική «απέναντι στη συντήρηση» και «όχι ένα κόμμα-χρυσός χορηγός», όπως θεωρεί ο Ανδρουλάκης πως λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, ο Ανδρουλάκης επιδιώκει το κόμμα του να καλύψει το κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει τα λάθη του: «Oχι μέσω του λαϊκισμού, όχι μέσω πελατειακών φιλοσοφιών, όχι μέσω “φανταχτερών” προσώπων που δεν έχουν την επάρκεια να κυβερνήσουν τη χώρα με σοβαρότητα, ευπρέπεια και ήθος.
Αλλά με ένα μείγμα όλων εκείνων που χρειάζεται για να οικοδομηθεί ξανά η Δημοκρατική Παράταξη όχι απλά ως θεσμικό αντίβαρο, αλλά ως κυβερνητική δύναμη», επεσήμανε, τονίζοντας πως η προσπάθεια του κόμματος έχει ως βασικούς πυλώνες τη σοβαρότητα και τη συνέπεια.
Οικονομική κριτική
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η οικονομική κριτική που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση, η οποία ξεδιπλώθηκε με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. «Αν μπορούσα να βάλω έναν τίτλο, θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν γίνει εργαλείο άσκησης πολιτικής για τη ΝΔ», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο έχουν προκύψει τα πλεονάσματα: «Από τα 5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα, που είχε το κράτος την τετραετία της ΝΔ, τα 4 δισεκατομμύρια είναι από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Επιβαρύνει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μέσα από την εξωχώρια – αν θέλετε – παραγωγή του, αλλά οι επιπτώσεις που είναι πολύ επώδυνες συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι αποτέλεσμα της δικής της αβελτηρίας».
Θέλοντας μάλιστα να αναδείξει την έλλειψη κοινωνικού προσήμου στις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν πως ένας στους πέντε Ελληνες δεν μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις, με τη χώρα να έρχεται δεύτερη στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας – «η κυβέρνηση αδυνατεί να ασκήσει ισχυρές πολιτικές, με θεσμικές παρεμβάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στη συζήτηση και το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.
«Δεν μπορεί να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Δαδιά, Θεσσαλία, Ρόδος) και ο Πρωθυπουργός να δηλώνει: “Kαι τι να κάνω; Είναι η κλιματική αλλαγή”. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλοθι, αλλά μια παγκόσμια συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να επενδύσουν στην πρόληψη», εξήγησε.
Ερωτώμενος για την (παρ’ όλα αυτά) πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ακόμα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ο Ανδρουλάκης έκανε έναν παραλληλισμό του 41% του καλοκαιριού με το ποσοστό του Κώστα Καραμανλή το 2007: «Δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα μαύρων μαντάτων, αλλά να έχουμε μνήμη. Eνα εκλογικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι δημιουργεί καλύτερες συνθήκες».
Επικοινωνιακό σόου
Με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε τις δύο κυβερνήσεις για επικοινωνιακό σόου και τάχθηκε εκ νέου υπέρ του διαλόγου: «Δεν ξέρω τι έμεινε από αυτή τη συνάντηση, πέρα από την προσπάθεια ενός εκπαιδευτή να βγει έξω το σκυλάκι, που είναι στο Μαξίμου, για να βγάλουν μια φωτογραφία», σχολίασε δηκτικά. «Συμφωνώ με τον διάλογο, διαφωνώ με την επικοινωνία», τόνισε, μιλώντας για μια νέα σχέση ανάμεσα στην Ενωση και στην Τουρκία, που θα περιλαμβάνει αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όποτε η γειτονική χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της.