Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού και να επιταχύνει τον τερματισμό του ειδικού προγράμματος παροχής χρήματος κατά της πανδημίας, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ (ΡΕΡΡ), εν μέσω στοιχείων και προβλέψεών της ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη ένδειξη ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να φτάνει προς το τέλος του, αφού μία ημέρα νωρίτερα από την ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έβαλε φρένο στις αυξήσεις, δίνοντας μάλιστα σήμα για μειώσεις μέσα στο 2024. Ωστόσο, η ΕΚΤ μέσω του PEPP μαζεύει τη ρευστότητα από το σύστημα. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έχουν προκαλέσει νέο γύρο ευφορίας στα χρηματιστήρια και άνοδο στις τιμές των κρατικών ομολόγων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της κεντρικής τράπεζας διατήρησαν το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, με το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να ανακοινώνει πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη «να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο».
Το πρόγραμμα PEPP
Η Λαγκάρντ δεν επιβεβαίωσε προσδοκίες της αγοράς για μείωση επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο, λέγοντας ότι «δεν πρέπει απολύτως να μειώσουμε την επιφυλακή μας» έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.
Ειδικά όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024. Κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του επόμενου έτους όμως σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Ειδικά όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά τώρα ότι θα διαμορφωθεί σε 5,4% το 2023, σε 2,7% το 2024, σε 2,1% το 2025 και σε 1,9% το 2026. Επίσης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5% το 2023, σε 2,7% το 2024, σε 2,3% το 2025 και σε 2,1% το 2026.
Αλλες τράπεζες
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είχε διατηρήσει αμετάβλητο το δικό της βασικό επιτόκιο στο 5,25%, δίνοντας στίγμα ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα». Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων αν και τα τρία μέλη που διαφώνησαν τάχθηκαν υπέρ περαιτέρω αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%.
Στη Νορβηγία επίσης χθες η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,50% στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο πιθανότατα να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για μεγάλο διάστημα.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησε από την πλευρά της σταθερό το επιτόκιο δανεισμού σε ελβετικά φράγκα στο 1,75%.