Πολυάριθμα είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα, με τα οποία τιμούν και αποχαιρετούν τον μεγάλο ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.
Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της, αναφέρει ότι «ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν ένας μεγάλος ηθοποιός, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης».
«Για πάνω από μισό αιώνα κόσμησε την υποκριτική τέχνη στη χώρα μας. Συνεπής και πιστός υπηρέτης της τέχνης του. Αλλά και βαθιά πολιτικό ον. Συνδικαλιστής, για χρόνια δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Αριστερός, με βαθιά δημοκρατική κουλτούρα. Ο θάνατός του, αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό», επισημαίνει.
KKE: Τον αποχαιρετούμε με βαθιά υπόκλιση
«Με μεγάλη θλίψη, σεβασμό και μια βαθιά υπόκλιση αποχαιρετούμε τον μεγάλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαλακόπουλο», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ, στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα.
Όπως σημειώνει, «επί 60 χρόνια, μετά την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, προήγαγε με τις εμβληματικές ερμηνείες του, πρώτα απ’ όλα στο θέατρο, όπου πραγματικά δημιουργούσε πάνω στη σκηνή, αλλά και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και κυρίως με την κοινωνική του στάση και το ήθος του, τον σύγχρονο Πολιτισμό μας».
«Το εκλεπτυσμένο ‘μπρεχτικό’ χιούμορ του Γιώργου Μιχαλακόπουλου που άφηνε μια ελαφριά πικράδα στα χείλη του θεατή, ήταν καρπός βαθιάς φιλοσοφημένης διείσδυσης στην κοινωνική πλευρά των έργων που πρωταγωνιστούσε. Το σύνολο της καλλιτεχνικής πορείας του ‘Σόλωνα’ (Γιώργου Μιχαλακόπουλου) της τηλεοπτικής σειράς ‘Εκείνος κι εκείνος’, όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον ‘Λουκά’ (Βασίλη Διαμαντόπουλο), αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στη νεότερη γενιά ηθοποιών», προσθέτει.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Νέα Αριστερά: Ένας προοδευτικός διανοούμενος με κοινωνική προσφορά
«Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος υπήρξε μια αληθινά συγκλονιστική παρουσία στο ελληνικό θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ξεκινώντας από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν συμμετείχε στην ιστορική παράσταση Όρνιθες του 1959, που άλλαξε ριζικά την εως τότε προσέγγιση στο έργο του Αριστοφάνη», σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.
«Μερικά χρόνια μετά, το 1973 εν μέσω δικτατορίας ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας, όπου ανέβασε έργα σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως ο Κώστας Μουρσελάς και ο Παύλος Μάτεσις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης πορείας του αναμετρήθηκε με ρόλους μεγάλων θεατρικών συγγραφέων του ξένου ρεπερτορίου, ανάμεσα σε αυτούς ο Μίλλερ, ο Πίντερ, ο Μολιέρος και ο Τσέχωφ.
»Το τηλεοπτικό κοινό τον γνώρισε από το Εκείνος και Εκείνος, όπου σε κείμενο του Μουρσελά και έχοντας στο πλευρό του τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, έπλασε τον ρόλο του άστεγου Σόλωνα, ο οποίος άφησε εποχή. Στη συνέχεια συνέβαλε με τη συνεργασία του με τον Κώστα Κουτσομύτη στον Κίτρινο Φάκελο, τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά και τον Μεγάλο Θυμό στη δημιουργία ενός νέο προτύπου αισθητικής στην ιδιωτική τηλεόραση.
»Κάθε κινηματογραφική παρουσία του ήταν δηλωτική τού τεράστιου ταλέντου του, είτε στις διαχρονικές λαϊκές κωμωδίες τη δεκαετία του ’60, είτε στη συμμετοχή του στο Βλέμμα του Οδυσσέα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, είτε στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία ο Κύριος με τα Γκρι του Περικλή Χούρσογλου.
»Ο Γιώργος Μιχαλοκόπουλος υπήρξε παράλληλα και ένας προοδευτικός διανοούμενος, που εκτός των θέσεων που εξέφραζε δημόσια, συνδύαζε ταυτόχρονα την επαγγελματική του πορεία με την κοινωνική προσφορά. Η οργάνωση θεατρικού εργαστηρίου στη δεκαετία του ’80 στις φυλακές Κορυδαλλού αποτέλεσε παράδειγμα μιας εναλλακτικής και ουσιαστικής πολιτικής δράσης. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του», καταλήγει η Νέα Αριστερά.