Την έγκριση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά απαραιτήτως «πακέτο» με συμφωνία συνολικά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – στάση που κρατούν μεταξύ άλλων η Γαλλία και η Ιταλία –, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Πέραν της θέσης ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν μπορεί να κλείσει ξεχωριστά από τη συνολική αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» αφορούν τα κονδύλια για το Μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση ως τομείς προτεραιότητας.
Κατά πληροφορίες, η Αθήνα διεκδικεί «νέο χρήμα», ωστόσο συζητά και ανακατανομές ποσών, εφόσον όμως δεν πληγούν τα προγράμματα συνοχής και η κοινή αγροτική πολιτική. Αν και η νέα συμβιβαστική πρόταση που μπήκε στο τραπέζι των 27 δεν κρίνεται από την ελληνική πλευρά όσο ικανοποιητική ήταν εκείνη της Επιτροπής, την υποστηρίζει ως «ισορροπημένη», παρότι, σύμφωνα με την παρέμβαση του Μητσοτάκη, έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.
Ο ίδιος προέταξε ότι για την Ελλάδα, που είναι χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, οι πόροι που έχουν προστεθεί για τη μετανάστευση είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί. Το ίδιο μήνυμα έστειλε, προσερχόμενος στις εργασίες, μιλώντας επιπλέον για τη σημασία ενίσχυσης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Εξάλλου έχει κινήσει το θέμα τόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο στη σύναξη του ευρωπαϊκού Νότου (των ηγετών της MED9) όσο και τον Οκτώβριο με επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Οταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης», είπε, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. «H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία η Ευρώπη να διατυπώσει «ενιαία θέση» στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ώστε να αποτυπώνονται από τη μία η πάγια θέση ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και από την άλλη «η αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων» στη Γάζα.
Ούτε βήμα πίσω για το μπλόκο στην Αλβανία
Για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία καθώς και τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.
Στο μεταξύ, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η Αθήνα επιμένει στη θέση της, όπως τη διατύπωσε ο Μητσοτάκης προχθές στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ότι η ανάληψη καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελούν ζητήματα Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά «την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας» που είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει σεβαστό αυτό το οποίο λέμε, για να προχωρήσει η διαδικασία», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Πάντως ο Εντι Ράμα προτάσσει το θέμα ως διμερές που «δεν συνδέεται», σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του, «ούτε με τη διαπραγματευτική διαδικασία ούτε με το περιεχόμενο της σχέσης μας με την Ελλάδα, με την οποία θέλουμε να εμβαθύνουμε τη φιλία μας». Κατά τον ίδιο, «το εμπόδιο είναι παράλογο», ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι «είτε ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο είτε όχι, η Αλβανία δεν θα καθυστερήσει ούτε μέρα».