Στη Φλάνδρα, η πρόσβαση της Ρωσίας στη βελγική ακροδεξιά διευκολύνεται από έναν άνθρωπο ονόματι Κρις Ρομάν. Αυτό, όμως, που είναι πολύ λιγότερο γνωστό είναι οι διασυνδέσεις του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βελγικής εφημερίδας De Morgen και ουκρανικό Texty στο Βέλγιο δραστηριοποιείται ένα τεράστιο δίκτυο περισσότερων από 150 Βέλγων ατόμων και οργανώσεων που έχουν αλληλεπιδράσει με ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, υπουργεία ή άτομα που υπόκειται σε κυρώσεις.
Από τους πιο σημαντικούς εξαυτών, είναι ο Κρις Ρομάν είναι γνωστός πολεμιστής και αποκαλούμενος «σωφρονισμένος ρατσιστής». καθώς είχε ξεκινήσει από τη νεοναζιστική ακροδεξιά, σύμφωνα με το βελγικό δημοσίευμα. Το 2003, ο Roman διώχθηκε για αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια.
Η ιστορία των αλληλεπιδράσεων του Ρομάν με τη Φλαμανδική ακροδεξιά είναι γνωστή. Λιγότερο γνωστές όμως είναι η σχέση του με άτομα που συνδέονται με το καθεστώς του Κρεμλίνου και τις υπηρεσίες πληροφοριών του. Την τελευταία δεκαετία, ο Βέλγος υπήκοος έχει συναντηθεί με αρκετούς Ρώσους εγκληματίες πολέμου, αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, προπαγανδιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το 2003, περίπου την εποχή της καταδίκης του για ρατσισμό, ο Ρομάν έκανε την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία, με τη διευκόλυνση του Πάβελ Τουλάεφ, ενός ακροδεξιού ακτιβιστή. Ο Τουλάεφ θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς ιδεολόγους της ρωσικής ακροδεξιάς. Έχει γράψει εκτενώς για τον «λευκό κόσμο και τη λευκή φυλή», περιγράφοντας τους Ρώσους ως τους «σύγχρονους Άριους». Αυτός και ο Ρομάν έγιναν στενοί φίλοι, γεγονός που διευκόλυνε την πρόσβαση του Ρομάν σε άλλα μέλη της ρωσικής ακροδεξιάς.
Το ταξίδι στη Μόσχα
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ρομάν ίδρυσε τη λεγόμενη «πανευρασιατική» ομάδα σκέψης του Euro-Rus, η οποία προωθούσε τη ρωσική προπαγάνδα και την αντιδυτική ρητορική. Σε μία από τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του Euro-Rus στη Μόσχα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ρομάν δείχνουν ότι συναντήθηκε με τον πρώην μέλος της Ρωσικής Δούμας Maksim Mischenko, τον διοργανωτή μιας σειράς πορειών νεολαίας υπέρ του Κρεμλίνου.
Ενώ βρισκόταν στη Ρωσία, ο Ρομάν εμβάθυνε τους δεσμούς του με υποστηρικτές του απόστρατου στρατηγού της KGB και της FSB, Αλεξάντερ Νικήτιν.
Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2000, ο Roman φωτογραφίζεται να δειπνεί με τον Nικήτιν και τον Σεργκέι Βοϊτίνσκι, έναν ύποπτο πρώην αξιωματικό πληροφοριών της KGB. «Πρώην KGB, αυτό δεν υπάρχει, απλώς αφήστε έξω τον «πρώην»», λέει τώρα ο Ρομάν.
Ο Βοϊτίνσκι είναι μαχητικό μέλος της φασιστικής παραστρατιωτικής ομάδας Ρωσική Εθνική Ενότητα, ένα κόμμα τόσο ακραίο που απαγορεύτηκε από τις ρωσικές αρχές το 2000.
Το έντονο ενδιαφέρων της ρωσικής προσβείας
Το 2014, μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Ρομάν είπε ότι οι φιλορωσικές δραστηριότητές του είχαν ενταθεί. Παρά το γεγονός ότι ήταν περιθωριακός ακτιβιστής στην πατρίδα τουι, ο Roman άρχισε να εμφανίζεται στη ρωσική κρατική τηλεόραση ως «ειδικός» στην Ευρώπη.
Εμπνευσμένος από το ακροδεξιό κίνημα νεολαίας της Ρωσίας, ο Ρομάν έχει επίσης οργανώσει φιλορωσικές πορείες στις Βρυξέλλες. Το 2015, οργάνωσε μια εκδήλωση και ενθάρρυνε κόσμο να ταξιδέψει από τη Ρωσία για να παρευρεθεί, πιθανώς με τη βοήθεια της πρεσβείας και άλλων Ρώσων προπαγανδιστών.
Η ρωσική πρεσβεία έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του Ρομάν και έχει βοηθήσει ακόμη και στην προώθηση του έργου του, φιλοξενώντας εκδηλώσεις στο προξενείο στην Αμβέρσα και ακόμη στέλνοντας Ρώσους αξιωματούχους σε εκδηλώσεις στο σπίτι του.
Το προσωπικό του ρωσικού προξενείου και της πρεσβείας έχει επισκεφτεί στο παρελθόν το σπίτι του και μοιράστηκε μια πρόποση με τον Ρομάν, σύμφωνα πάντα με το βελγικό δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, 21 μέλη της ρωσικής πρεσβείας και προξενείου εκδιώχθηκαν με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων ταξιδιών του στη Ρωσία, ο Ρομάν ήρθε πιο κοντά με πρώην και νυν μέλη της κυβέρνησης του Πούτιν και των υπηρεσιών ασφαλείας της, αναφέρει ο ξένο δημοσίευμα.
Η ώρα της απέλασης
Ο Ρόμαν μετακόμισε στη Βαλλονία, η οποία πιστεύει ότι είναι πιο δεκτική στα φιλορωσικά μηνύματα. Ισχυρίζεται ότι διευθύνει ένα νέο think-tank, το Κέντρο Ευρωρωσικών Σπουδών, από το νέο του σπίτι στο Durbuy, αλλά όπως αναφέρει η εφημερίδα ένας τέτοιος οργανισμός δεν περιλαμβάνεται στη βελγική Επίσημη Εφημερίδα.
Ο Ρομάν λέει ότι εξακολουθεί να συνομιλεί με φλαμανδικές ακροδεξιές οργανώσεις νεολαίας και προσπαθεί να προωθήσει τις φιλορωσικές του απόψεις στην αναδυόμενη γαλλόφωνη ακροδεξιά.
Από το 2019, έχει κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στο Βέλγιο, ενώ εμφανίζεται συχνά στα ρωσικά ΜΜΕ, όπου συνεχίζει να είναι πρωτοσέλιδο. Τον Ιούλιο, ο Βέλγος υπήκοος έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει τα σύνορα στη Ρωσία από τη Φινλανδία.
Για άγνωστους λόγους, ο Ρομάν απελάθηκε πίσω στο Βέλγιο μετά από μια σύντομη κράτηση στη Φινλανδία νωρίτερα αυτό το έτος. Τα ρωσικά ΜΜΕ εικάζουν ότι αυτό συνέβη επειδή θεωρήθηκε απειλή κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Φινλανδία, για την ένταξη της πρώην ουδέτερης χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ένα μήνα αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, ο Ρομάν ταξίδεψε με ακτιβιστές για να επισκεφτεί τα ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέφερε ιατρικές προμήθειες. Τον Οκτώβριο συνελήφθη για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ περνούσε καθ’ οδόν για τη Ρωσία.
Αν και η βελγική εφημερίδα παραδέχεται ότι είναι αδύνατο να συνδεθούν απόλυτα οι δραστηριότητες του Ρομάν με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, το εύρος και το βάθος των σχέσεών του με πολιτικά εκτεθειμένους Ρώσους απεικονίζει μια εικόνα σχεδόν ανεξέλεγκτης ρωσικής επιρροής, αναφέρει.
Παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τον πόλεμο αντιπροσώπων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρομάν λειτούργησε ως βασικός αγωγός για την εμβάθυνση των δεσμών της ακροδεξιάς με το Κρεμλίνο στο Βέλγιο, διευκολύνοντας τις αμοιβαίες επισκέψεις φιλορώσων προσωπικοτήτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.