Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε την Πέμπτη να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έως ότου η Μόσχα εξασφαλίσει την «αποστρατιωτικοποίηση», την «αποναζιστικοποίηση» και την ουδετερότητα της χώρας, εκτός εάν το Κίεβο αποδεχτεί μια συμφωνία που επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους. Στην ετήσια συνέντευξή του, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο Πούτιν δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και από στρατιώτες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, μόνο και μόνο για να επαναλάβει την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στην Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου θα διεκδικήσει μια ακόμα, εξαετή προεδρική θητεία.
Η συνέντευξη Τύπου και η τηλεφωνική επικοινωνία με πολίτες έδωσαν στον 71χρονο ρώσο πρόεδρο την ευκαιρία να δείξει σίγουρος. Οι εκδηλώσεις υποτίθεται ότι είναι ετήσιες, αλλά το 2022 το Κρεμλίνο τις ακύρωσε καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη Μόσχα. Η επιστροφή τους, γράφει ο «Economist», δείχνει την ανανεωμένη αυτοπεποίθηση του Πούτιν. Η αμφιταλαντευόμενη υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία συμβάλει σε αυτό.
«Θα το λύσουμε με τη βία»
Ο Πούτιν χθες επανέλαβε ότι οι αρχικοί του στόχοι στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. «Πρακτικά σε όλο το μέτωπο, οι ένοπλες δυνάμεις μας βελτιώνουν, ας πούμε, συγκρατημένα τη θέση τους», υποστήριξε. Τόνισε για άλλη μια φορά την άποψή του ότι η επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας προς τα ανατολικά ήταν η κύρια αιτία του πολέμου – μια άποψη που απορρίφθηκε από τη Δύση, η οποία βλέπει τον Πούτιν ως επιτιθέμενο.
«Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας… Οσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση, εάν αυτοί (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών. Είτε θα επιτύχουμε μια συμφωνία, θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας). Αλλιώς, θα το λύσουμε με τη βία. Αυτό θα επιδιώξουμε».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι αδύνατες έως ότου εκδιωχθούν όλοι οι ρώσοι στρατιώτες από το ουκρανικό έδαφος και αναζητά περαιτέρω δυτική βοήθεια για να υπερασπιστεί τη χώρα του. Σε κάποια στιγμή της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν έλαβε ερωτήσεις από ρώσους στρατιώτες που πολεμούσαν κοντά στην πρώτη γραμμή, με πυροβολισμούς να αντηχούν στο βάθος. Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει εντοπίσει σημάδια πως ο δυτικός ενθουσιασμός για την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώνεται, αλλά πιστεύει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια προς το παρόν.
Επανέλαβε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ανάγκασε τη Ρωσία σε πόλεμο. «Η αχαλίνωτη επιθυμία να πλησιάσουν τα σύνορά μας, φέρνοντας την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία», είπε, προτρέποντας τις ΗΠΑ να επιδιώξουν συμβιβασμό αντί να προσπαθούν να επιλύσουν τα ζητήματα «με κυρώσεις και στρατιωτική επέμβαση». Οσον αφορά τη ρωσική οικονομία, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 3,5% φέτος, προσθέτοντας όμως ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 8%. Καθώς μιλούσε, ερωτήσεις από το κοινό εμφανίζονταν σε μια γιγαντιαία οθόνη με κάποιους να ρωτούν γιατί όλα γίνονται τόσο δαπανηρά πλέον.
Επιπλήττει το Ισραήλ!
Σε μια επίπληξη προς το Ισραήλ, είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα ήταν πολύ διαφορετικοί. «…Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας το μεγαλύτερο νεκροταφείο παιδιών στον κόσμο. Είναι μια αντικειμενική εκτίμηση», είπε. Το Κίεβο, ωστόσο, λέει ότι εκατοντάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έχουν ισοπεδώσει κατοικημένες περιοχές σε πόλεις, πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρανία παρά τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους.