Μπορεί ο τουρισμός να αποφέρει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος για πολλές χώρες, ωστόσο κάποιες πόλεις -ειδικά στα χρόνια μετά την πανδημία- αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές, οι κάτοικοι να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της πόλης στην οποία ζουν.

Η έξαρση του τουρισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις έχει ωθήσει τις τοπικές κοινότητες να αναλάβουν δράση, δημιουργώντας εκστρατείες βάσης για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του υπερτουρισμού.

Μάλιστα, σε αυτές τις πόλεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph συναντάμε και την Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της Βρετανικής ιστοσελίδας, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν καινοτόμες και μερικές φορές αμφιλεγόμενες μεθόδους για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να διεκδικήσουν τις πόλεις τους.

Οι κάτοικοι των πόλεων που… διώχνουν τους τουρίστες

Αθήνα

Η Αθήνα έχει παρατηρήσει ένα κύμα αντίστασης ενάντια στην εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως τα διαμερίσματα Airbnbs, αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph.

Οι ακτιβιστές στα Εξάρχεια έχουν γίνει ιδιαίτερα δυναμικοί. Με την ελληνική οικονομία να δυσκολεύεται, πολλοί ντόπιοι αισθάνονται ότι εκδιώκονται από τις αυξανόμενες τιμές ενοικίασης. Το 2021, μια ομάδα με την ονομασία «Exarcheia Tourism #airbnburn» έφτασε στο σημείο να προκαλέσει ζημιές σε ένα Airbnb, δείχνοντας το μέγεθος της απογοήτευσης των νέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και αυξανόμενο κόστος ζωής.

Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη, η εισροή τουριστών το 2023 έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των ενοικίων στα ύψη και σε επιβάρυνση των δημόσιων υπηρεσιών. Γκράφιτι με μηνύματα όπως «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτι σας!» και «Το πολυτελές ταξίδι σας, η καθημερινή μου δυστυχία» είναι συνηθισμένο θέαμα.

Ορισμένοι κάτοικοι έχουν καταφύγει στην παραπλάνηση των τουριστών για να βρουν ανάπαυλα από τα πλήθη, ενώ άλλοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με ειρωνικά συνθήματα και δημιουργική αντίσταση.

Κροατία

Το Σπλιτ εφάρμοσε μια εκστρατεία για τη διατήρηση της δημόσιας ευπρέπειας απέναντι στην ατίθαση συμπεριφορά των τουριστών. Η πόλη έχει τοποθετήσει πινακίδες που προειδοποιούν για αντικοινωνικές πράξεις όπως η δημόσια ούρηση και αφόδευση, με την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες περιπολίες ασφάλειας, αποσκοπεί στη διατήρηση της πολιτιστικής ακεραιότητας της παλιάς πόλης που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO και των περιχώρων της.

Βενετία

Η Βενετία είναι μια πόλη διχασμένη ανάμεσα στην εξάρτησή της από τον τουρισμό και την επιθυμία για κανονικότητα στην καθημερινή ζωή. Ενώ τα αντιτουριστικά γκράφιτι είναι ανεξέλεγκτα, πολλοί Βενετσιάνοι αναγνωρίζουν την οικονομική αναγκαιότητα του τουρισμού.

Η πόλη ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή, με τους ντόπιους να προσπαθούν να διατηρήσουν μια επίφαση φυσιολογικής ζωής μέσα στην τουριστική φρενίτιδα.

Άμστερνταμ

Το κίνημα «Stop de Gekte» του Άμστερνταμ, ιδιαίτερα ενεργό στη συνοικία των κόκκινων φώτων De Wallen, καταγράφει την κακή συμπεριφορά των τουριστών για να πιέσει την κυβέρνηση για αλλαγές. Αυτή η εκστρατεία βάσης αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση των ντόπιων για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών της πόλης και τα συναφή προβλήματα.

Αυτές οι κινήσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του τουρισμού. Ενώ οι πόλεις αυτές βασίζονται οικονομικά στους επισκέπτες, ο αντίκτυπος στην τοπική ζωή και τον πολιτισμό έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ωθώντας τους κατοίκους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Οι ενέργειές τους, που κυμαίνονται από ειρηνικές διαμαρτυρίες έως πιο επιθετικές τακτικές, υπογραμμίζουν την ανάγκη για βιώσιμες τουριστικές πρακτικές που σέβονται τόσο τους επισκέπτες όσο και τις κοινότητες που επισκέπτονται.