Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Πίσω από πολλούς από αυτούς τους θανάτους βρίσκεται η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (ASCVD), η οποία περιλαμβάνει τη συσσώρευση λιπιδίων, κυρίως της LDL χοληστερόλης (η «κακή» χοληστερόλη), στην «εσωτερική επένδυση» των αρτηριών. Ένα κακό που, σύντομα, μπορεί να έχει θεραπεία με την άφιξη ενός εμβολίου για τον έλεγχο της κακής χοληστερόλης.
Ένα αίνιγμα ήταν αυτό που έβαλε τους ειδικούς στα ίχνη μιας νέας γραμμής έρευνας. Και είναι ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν γνωστό ότι δύο γυναίκες, η μία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η άλλη από τη Ζιμπάμπουε, ζούσαν με εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα LDL: μόλις 15 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος, όταν ο συνήθης κανόνας για ένα υγιές και ενεργό άτομο είναι περίπου 100. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αριθμός δεν αυξήθηκε ακόμη και με μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.
Αλλοίωση σε ένα γονίδιο
Το «μυστικό» ήταν η αλλοίωση στο γονίδιο PCSK9, ένας σημαντικός παράγοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Μετά από μερικές αποτελεσματικές θεραπείες, τώρα το επόμενο που θα έρθει είναι ένα εμβόλιο, το οποίο θα απαιτήσει μόνο δύο ενέσεις το χρόνο. Αυτό μπορεί να αναστείλει την παραγωγή του PCSK9 στο ήπαρ, το οποίο έχει αντίκτυπο στην κακή χοληστερόλη. Με τεχνολογία RNA είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στο είδος του εγκεκριμένο στην Ευρώπη αφού αποδείχθηκε ότι μειώνει τη χοληστερόλη που συνδέεται με λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL-C).
Η πρώτη σκέψη από διάφορες υπηρεσίες υγείας σε ευρωπαϊκές χώρες είναι να το χρηματοδοτήσουν για περιπτώσεις υψηλότερου κινδύνου: οι «καρδιαγγειακοί» ασθενείς που δεν μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης κάτω από 100 mg/dl με τις διαθέσιμες θεραπείες ή με δίαιτα και σωματική άσκηση. Δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν με χιλιάδες ασθενείς, έδειξαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό «με ισχυρή και διαρκή μείωση της LDL έως και 54%, αναφέρουν οι ειδικοί.
Εκτός από την προαναφερθείσα αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, οι κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν την παρουσία ήπιων παρενεργειών. «Είναι ασφαλές, πολύ αποτελεσματικό και, πάνω απ’ όλα, θα λύσει το πρόβλημα της συμμόρφωσης των ασθενών με τη θεραπεία. Μια υποδόρια ένεση κάθε έξι μήνες θα είναι αρκετή.
Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με τη θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν αντιχοληστερολικά χάπια. Αφού αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του σε δοκιμές, το επόμενο βήμα είναι να αποδειχθεί ότι μειώνει τη μακροχρόνια θνησιμότητα και ότι είναι ικανό να αναστρέψει την αθηρωματική πλάκα που είναι η βάση της αθηροσκλήρωσης.
Για να δούμε τι άλλο θα προκύψει…