Δεν είναι λίγες οι φορές πια που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δημόσια κλείσει την πόρτα στις μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ – κυρίως στα πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλήγωσαν τη Δημοκρατική Παράταξη, αποχωρώντας για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ενδεχομένως θελήσουν να επιστρέψουν. Ερωτώμενος συγκεκριμένα για πρώην υπουργούς (Alpha), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα ηθικής διαφοράς. «Ενα νέο κόμμα έχει νέο ηθικό βάρος. Οσοι υπηρέτησαν καρέκλες, δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία που έχει το κόμμα να ανοίξει στην κοινωνία, σε μια κατεύθυνση ευρείας προοδευτικής πλειοψηφίας – οι εντολές που έχουν δοθεί στις νομαρχιακές επιτροπές είναι να προσεγγίσουν σε τοπικό επίπεδο πρόσωπα με πασοκικές ή κεντροαριστερές καταβολές που είναι απογοητευμένα από την κατάσταση που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα δούμε το επόμενο διάστημα εισόδους εξ αριστερών; Αν αυτές γίνουν, θα γίνουν στα πρότυπα της ενσωμάτωσης του Κώστα Χρυσόγονου το 2021, χωρίς τυμπανοκρουσίες – και θεωρείται πως θα αφορούν στελέχη που είτε «δεν προκάλεσαν» τα τελευταία δέκα χρόνια είτε όχι ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα και τεχνοκράτες της γενιάς του Ανδρουλάκη, που θα στηρίξουν την πασοκική προσπάθεια «χωρίς ανταλλάγματα». Σ’ αυτήν τη φάση, πάντως, περισσότερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη της νέας γενιάς στελεχών από «τα σπλάχνα της παράταξης», όπως έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συμβολίζουν και την ανανέωσή της.
Το ευρωψηφοδέλτιο. Και η αναζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο έγκειται στην ίδια λογική – υπό αυτήν την έννοια δεν αναμένονται «φανταχτερές» μεταγραφές, αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια πρώτη διάθεση ανώτατων στελεχών για ενσωμάτωση προσώπων του οικολογικού κινήματος που το προηγούμενο διάστημα συμπορεύονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πασοκικό ευρωψηφοδέλτιο δεν έχει καταλήξει κάπου. Παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να «κλειδώσουν υποψηφιότητες» ή να έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις, στη λογική της ανάδειξης στελεχών που παρέμειναν στον χώρο τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, ανήκουν στη νεότερη γενιά και δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό στο παρασκήνιο έχουν ακουστεί (χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί) ονόματα όπως αυτό του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Δανάης Τσακάλου και του (εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου) Κώστα Κατσανέβα – αλλά και πρόσωπα με γνώσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο όπως αυτό της Ελεάννας Δημητρακούδη, που ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το περασμένο καλοκαίρι και είναι σύμβουλος στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του εν ενεργεία ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ενώ και πιο γνωστά πασοκικά ονόματα συζητιούνται στα κεντροαριστερά πηγαδάκια ως πιθανοί υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο – μεταξύ αυτών ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, (σε πιο χαμηλούς τόνους) η Ελένη Χρονοπούλου, ακόμα και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ενώ πολύ πιθανή μοιάζει η επιστροφή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος παρότι πρόσκειται στην παπανδρεϊκή πλευρά έχει την εκτίμηση όλων των φυλών του κόμματος.
Αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Η κυβερνητική επιλογή να μη «σπάσει» τις περιφέρειες κάνει αναπόφευκτη και τη συμμετοχή αναγνωρίσιμων προσώπων από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας – παρότι όλα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται πως θα διεκδικήσει την παρουσία του στις Βρυξέλλες είναι ο Βασίλης Σκουντής. Φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ θα θελήσουν να εκπροσωπήσουν και παραγωγικούς χώρους στους οποίους έχουν ισχυρή επιρροή, γι’ αυτό και ανάμεσα στα πρόσωπα που ακούγονται στα κεντροαριστερά πέριξ περιλαμβάνεται και αυτό του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού.