Κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό 2024 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλο, να εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και λέγοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια», εξαιτίας «της οικονομικής πολιτικής» του Μαξίμου.
«Όσο και να μαγειρέψει τα νούμερα ο κος Χατζηδάκης δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για πληθωρισμό απληστίας (…) που «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων. Και σε στρεβλώσεις της αγοράς (…)».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αμφισβητεί ευθέως τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί «κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας»
«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα βγάζουν όλο και δυσκολότερα πέρα. Αλήθεια, ποιος περίμενε τόσο γρήγορα μετά τις εκλογές με την περήφανη νίκη του 41% να ξεφτίσει και να καταρρεύσει το σενάριο της αριστείας και της επιτελικότητας και κυρίως της αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια σειρά από ζητήματα από τον Έβρο και τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά της Ευρώπης μέχρι τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Αναφέρθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και «την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση των ακροδεξιών Κροατών χούλιγκαν», τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη όπου «κατέρρευσε κάθε αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη» αλλά και την κατάρρευση προσδοκιών που «κυριαρχεί στα ράφια των σουπερ μάρκετ αλλά και στις αναγγελίες πλειστηριασμών κατοικιών».
Μίλησε για «οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις και επιστήμονες» και εκτίμησε ότι «με το να βάλετε κεφαλικό φόρο στους (…), αφαιρέσατε κάθε κίνητρο για την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί «κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας» επιλέγοντας να απορρίψει την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Βουλή για τη σύμβαση τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων.
Σημείωσε ακόμη πως «η ακατάσχετη θριαμβολογία, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επικίνδυνη γιατί κρύβετε με κομματική υστεροβουλία (…)» και εξήρε το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε μετά το 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια η Ελλάδα να έχει «ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας και φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές».
Σημείωσε πως η κυβέρνηση «επέλεξε να αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια, τα προκλητικά υπερκέρδη και χαμηλότατη φορολογία ειδικά στα μερίσματα. Επέλεξε να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους, συνεχίζοντας στην οδό της εισπρακτικής εκμετάλλευσης της ακρίβειας. Επέλεξε να μην παρέχει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης μισθών και συντάξεων».
Πριν κλείσει την ομιλία του κατέθεσε τη πρόταση του κόμματος του για το διαθέσιμο εισόδημα:
- αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή,
- επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,
- 10% αύξηση των μισθών του δημοσίου,
- επαναφορά 13ης σύνταξης,
- αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
- μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
- μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί).
Στο φορολογικό:
- αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.
- κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.
- ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων
Πλήρη αντίθεση του κόμματος του στην ασκούμενη πολιτική
Υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες
Από τον προϋπολογισμό του 2024 ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες «παρά τις σοβαρές ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική.
Γιατίμ σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν πάντα και είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα».
Ξεκαθαρίζει ότι «ο Προγραμματισμός των αμυντικών δαπανών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιτελείων» και εξηγεί πως «η προμήθεια και η τεχνική υποστήριξη πρέπει να στηρίζεται σε διαφανείς συμβάσεις και όλα τα προγράμματα απαιτείται να ενισχύουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία».
Πρόταση για ιδιωτικό χρέος και ο προοδευτικός άξονας
Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία πρότεινε «διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Με προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Και ενεργό ρόλο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων».
Κατέληξε, μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του κόμματος του στην ασκούμενη πολιτική και τόνισε πως η απάντηση οφείλει να δοθεί από τον προοδευτικό άξονα της πολιτικής «που πάντα στα δύσκολα βγάζει το φίδι από την τρύπα».