«Θα φτιάξουμε μια νέα ομάδα ανθρώπων με τεχνική κατάρτιση και καθαρά χέρια και μακριά από βαρονίες και τζάκια». Η αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξή του (Κontra) είναι και το μότο της ηγετικής ομάδας αυτές τις ημέρες και με ορίζοντα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα τέλη του Φλεβάρη.
Εδώ πια δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Τα ρεύματα των αποχωρησάντων κάνουν τα δικά τους βήματα εκτός κόμματος και αυτό που τώρα αναζητείται στην Κουμουνδούρου είναι ένα είδος εκτίναξης και ανάκαμψης μετά τις διασπάσεις, σε ένα φόντο πάντως ακόμη χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων.
Πιο νωρίς το απόγευμα, πάλι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη ΝΕ Α’ Αθήνας του κόμματος υπό τον νέο γραμματέα της – εκ της διεύρυνσης προερχόμενο – Δημήτρη Αγανίδη. Εχει σημασία αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί για πρώτη φορά εδώ η συνεδρίαση έγινε ανοιχτά με όλους τους συντονιστές των Οργανώσεων Μελών.
Και δεύτερον, γιατί η εν λόγω οργάνωση μέχρι τη διάσπαση ήταν ένα εκ των προνομιακών πεδίων του πάλαι ρεύματος της Ομπρέλας. Αρα με τη ρήξη, υπήρξε εδώ ένα μεγάλο ερώτημα του πώς θα εξελισσόταν η όλη λειτουργία της λόγω και της μαζικότητάς της.
Αναδιάταξη στελεχών και θέσεων
Το στοίχημα πάντως για τον Κασσελάκη είναι η αναδιοργάνωση.
Και περνάει και από τη νέα βιτρίνα και διάταξη των στελεχών του. Σκιά του και εικόνα για τα οργανωτικά έχει προφανώς ο διευθυντής του Μανώλης Καπνισάκης.
Σε επίπεδο συμβούλων κανείς στον στενό κύκλο συναντά και πρόσωπα όπως τον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη – με αυξημένες μετοχές για να είναι στη λίστα των ευρωεκλογών – και με έμφαση στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ κοντά στον πρόεδρο είναι ο Μάρκος Χατζησάββας.
Μια ιδιότυπη task force έχει επίσης συγκροτηθεί με άξονα το Επικοινωνιακό και την Τεκμηρίωση, που μάλιστα έχει καθημερινή πρωινή λειτουργία. Εδώ προΐσταται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη.
Μαζί της συνεδριάζουν και «βγάζουν γραμμή» για τα πεδία ο Γιάννης Μπουρνούς (έχει αναλάβει κομματικά και τις οργανώσεις εξωτερικού) ενώ μιλάει και με τον Κασσελάκη για εξωτερικά θέματα. Εδώ επίσης κανείς συναντά τον Γρηγόρη Θεοδωράκη, πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί κυβερνητικών ημερών Τσίπρα.
Στο κλειστό αυτό επίσης σχήμα συμμετέχει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου, αλλά και ο Δημήτρης Βέττας, πρώην βουλευτής και σήμερα υπεύθυνος για τον επαρχιακό Τύπο και τα ΜΜΕ. Το ρεπορτάζ λέει πως όσο καταμερίζονται ευθύνες και πεδία στα άλλα νέα στελέχη σε όλα το κόμμα, τόσο ενσωματώνονται στην εν λόγω σύσκεψη και κάθε φορά.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που τις προηγούμενες ημέρες προβλήθηκαν για χρεώσεις που ήδη έχουν λόγω του γεγονότος πως ως αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ πήραν τις θέσεις διαφόρων αποχωρησάντων (περίπου 100 από τα 300 μέλη της ΚΕ του κόμματος έφυγαν). Και σε εκείνους/ες που αναλαμβάνουν σήμερα νευραλγικές θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Διάνα Βουτυράκου για παράδειγμα έχει κομβικό ρόλο στον συντονισμό των 27 επιμέρους θινκ τανκ του κόμματος και επίσης αποτελεί πουλέν για τη λίστα των ευρωεκλογών – ο Κασσελάκης πάντως επιμένει στις προκριματικές για τη συγκρότηση του εν λόγω ευρωψηφοδελτίου.
Περιφερειακά συνέδρια ανά την Ελλάδα
Ενα έτερο πεδίο που έχει δυναμική και ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί στοίχημα τώρα είναι η συγκρότηση περιφερειακών συνεδρίων ανά την Ελλάδα.
Ο ορίζοντας δεν μπαίνει πια απλώς μέχρι το συνέδριο αλλά και μετά και σε σύνολο η στρατηγική θέλει 13 τέτοια. Τα δύο πρώτα θέλουν από Κουμουνδούρου να γίνουν πάντως το επόμενο δίμηνο, και την όλη υπόθεση τρέχει ο πρώην υφυπουργός Αγγελος Τόλκας.
Ο ίδιος εξάλλου και πριν από τη διάσπαση είχε εισηγηθεί και προτείνει μια τέτοια διαδικασία ανά την περιφέρεια, ενώ τώρα μια γραμματεία υπό αυτόν και 7-9 μέλη τρέχουν τα διαδικαστικά με πιθανότερες πρώτες περιφέρειες τον Εβρο και τη Θεσσαλία από τη μία και την Κρήτη και τα Επτάνησα από την άλλη.
Μία δεύτερη ομάδα «κρούσης» επίσης συγκροτείται σε θέματα στρατηγικής αυτές τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ και με συμμετοχή νέων προσώπων που στήριξαν τον Κασσελάκη στην προεκλογική κούρσα, όπως η Κλειώ Αγγουράκη.
Παράλληλα, μια προσπάθεια γίνεται στη Νεολαία, που επίσης λόγω διάσπασης έφυγε ένα μέρος των μελών του ΚΣ της και μαζί ο πρώην γραμματέας της Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Με νέο γραμματέα της τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο – που έχει διαύλους με τον νέο πρόεδρο – τρέχουν οι νεολαίοι όλο αυτό το διάστημα την ανασυγκρότησή της.
Σε κομματικό επίπεδο επίσης οργανώνονται νέες αναδείξεις σε οργανώσεις που έχουν πληγεί από την πρόσφατη περιδίνηση, όπως στην Κρήτη με τον Θοδωρή Δουλουμπέκη ή στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον νέο γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής στην περιοχή Βασίλη Μπουλούκο.
Σε επίπεδο ΚΕ και όχι μόνον στο πεδίο του Πολιτισμού τα κλειδιά κρατά σήμερα η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζένη Αρσένη που είχε και καλή επίδοση στις εθνικές εκλογές του 2023 στην Α’ Αθήνας. Τη στεγαστική πολιτική «βλέπει» ο Θανάσης Οικονόμου.
Νέα πρόσωπα με χρεώσεις είναι η Αγγελική Λεβέντη, η Λίλα Σουλελέ που βλέπει το πεδίο της Δικαιοσύνης – προσφάτως παρέστη και στην 38η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας μαζί με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Γιάννη Σαρακιώτη.
Επίσης η Χρύσα Καραγιάννη, που ήταν υποψήφια περιφερειάρχης στο Νότιο Αιγαίο, έχει χρέωση στα του τουρισμού, ενώ σταθερά τα χρηματοοικονομικά εποπτεύει ο Βαγγέλης Πιλάλης – με μακρά διαδρομή στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ – με ομάδα εργασίας και με σταθερή συνεργασία του ίδιου με τον Κασσελάκη σε θέματα τεκμηρίωσης για τα θέματα τραπεζών.