Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μάλλον η πιο δύσκολη για το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την 7η Οκτωβρίου – έστω και όχι τόσο δύσκολη όσο αυτή την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, όπου οι συνθήκες για όσους καταφέρνουν να μείνουν ζωντανοί θυμίζουν «κόλαση επί Γης», όπως τόνισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Στο Ισραήλ η αύξηση που καταγράφεται στις απώλειες στρατιωτών και αξιωματικών στις επιχειρήσεις, οι διαρκείς εκκλήσεις των συγγενών των ομήρων για διαπραγματεύσεις ώστε να μείνουν ζωντανοί, το συντριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και οι εντεινόμενες πιέσεις από την πλευρά του σημαντικότερου και πιο πολύτιμου συμμάχου τους, των Ηνωμένων Πολιτειών, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως ο Νετανιάχου διαπιστώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ισραηλινής κοινωνίας – τρεις στους τέσσερις, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – εξακολουθεί να επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, όποιο και αν είναι το κόστος.
Ταυτόχρονα, βλέπει τις ΗΠΑ, παρά τη δυσφορία και την ανησυχία τους, να μην είναι διατεθειμένες να διακόψουν την πολύπλευρη στήριξη που του παρέχουν.
Παρ’ όλα αυτά, συνειδητοποιεί ότι η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει επικίνδυνα και πως ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του δεν είναι απεριόριστος.
Η επίσκεψη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και τα μηνύματα που μετέφερε, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας πως έτσι έχουν τα πράγματα.
Σύμφωνα με όλα τα διεθνή ΜΜΕ, άλλωστε, ο Σάλιβαν ζήτησε να υπάρξει «μετάβαση στην επόμενη και πιο χαμηλής έντασης φάση (του πολέμου) μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι μήνες» – φράση η οποία μαρτυρά, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ουάσιγκτον απορρίπτει το σενάριο που διατύπωσαν τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, που έκαναν λόγο για «παραπάνω από αρκετούς μήνες» μέχρις ότου ηττηθεί πλήρως η Χαμάς.
Παρά δε το γεγονός ότι επισήμως ο Σάλιβαν δεν έθεσε κάποιο τελεσίγραφο όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται οι «New York Times» φέρεται ότι έχουν ζητήσει η παρούσα μορφή του πολέμου να ολοκληρωθεί το αργότερο σε τρεις εβδομάδες, ήτοι ως το τέλος του έτους.
«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές το χρονοδιάγραμμα αυτό στους ισραηλινούς συνομιλητές τους τις τελευταίες ημέρες, στο πιο πρόσφατο βήμα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, που έχει σκοπό να μεταφέρει το μήνυμα ότι η υπομονή της τελειώνει αναφορικά με τους υπερβολικούς θανάτους αμάχων», σημειώνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της.
«Μη σταματάτε να κυνηγάτε τη Χαμάς, αλλά να είστε πιο προσεκτικοί», είπε και ο Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ – που φοβούνται το ρήγμα τόσο με τα αραβικά καθεστώτα όσο και με τους Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους τους – έχουν αρχίσει να θέτουν με μεγαλύτερη επιμονή το θέμα της επόμενης ημέρας. Κι εδώ, ωστόσο, η απόσταση που τις χωρίζει από το Ισραήλ και τη σημερινή του κυβέρνηση μοιάζει να είναι πολύ μεγάλη.
Η αιτία είναι ότι ενώ οι Αμερικανοί επιμένουν στη λύση των δύο κρατών, που προϋποθέτει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του δείχνουν να την απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Οι «27» της ΕΕ. Σε ένα τρίπτυχο συμπυκνώνεται η στάση που κατέληξαν χθες οι «27» της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: τη ρητή καταδίκη της Χαμάς και την απαίτηση για άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και, τέλος, την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα με έκκληση και προς τις δύο πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στις δηλώσεις που έκαναν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, επανέλαβαν τη στήριξη της ΕΕ στη λύση των δύο κρατών, με την ίδρυση μιας παλαιστινιακής οντότητας που θα περιλαμβάνει τόσο τη Δυτική Οχθη όσο και τη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, απέρριψαν τα σενάρια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα ή συνέχισης της παρουσίας του Ισραήλ σε αυτήν μετά το τέλος του πολέμου.