Ο σχηματισμός δικογραφίας τον ερχόμενο Ιανουάριο για περίπου 50 χούλιγκαν που συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη, είναι ο βασικός στόχος των μεθοδικών ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας που ερευνούν τις συνθήκες του τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ που συνεχίζει να δίνει μάχη για την ζωή του.
Χωρίς μέχρι τότε να υπάρξουν …ενδιάμεσες συλλήψεις ή άλλες κινήσεις των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛΑΣ που κινούνται με απόλυτη μυστικότητα και σε διαρκή συνεργασία με την Εισαγγελία Πειραιά προκειμένου να υπάρχει μία ολική διαλεύκανση όσων συνέβησαν στου Ρέντη .
Καθημερινά στο κτίριο της ΓΑΔΑ δίνουν παρόν τουλάχιστον 7-10 πρόσωπα που σχετίζονται ή έχουν γνώση των επεισοδίων κι οι οποίοι προχωρούν σε «άτυπες» συζητήσεις με τους αστυνομικούς ή δίνουν καταθέσεις.
Με κύριο ενδιαφέρον σε ομάδα νεαρών από τα δυτικά προάστια που φέρεται να είχαν τον κύριο ρόλο στα επεισόδια που είχαν οργανωθεί δύο τουλάχιστον 24ωρα νωρίτερα.
Με αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη να επισημαίνουν ότι ήδη από τις σχετικές μαρτυρίες έχουν ανακύψει σημαντικά στοιχεία για τις μεθοδεύσεις των δραστών , τους πρωτοστάτες της επίθεσης κατά των αστυνομικών. Κι όπου επισημαίνουν ήδη έχει προσδιορισθεί με απόλυτη ακρίβεια ποιος ήταν ο οργανωτής των επεισοδίων που επιχείρησε να «κρύψει» τα ίχνη του. Με κύριο ενδιαφέρον την διασταύρωση και την επαλήθευση των σχετικών αναφορών από τα ευρήματα –στους ελέγχους αποτυπωμάτων ,DNA, καταλοίπων πυρίτιδας , κινητών τηλεφώνων, σάρωσης κλήσεων- από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ αλλά κι από τα δεδομένα από τις άρσεις απορρήτου.
Την ίδια ώρα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της στην εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, ώστε μεταξύ άλλων «να διακριβωθεί η ύπαρξη τυχόν σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, η ταυτότητα των μελών αυτών, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα κλπ» . Κι αυτό στην συνέχεια του φακέλου με την δράση 200 χούλιγκαν που είχαν παραδώσει στον Αρειο Πάγο οι υπουργοί κκ Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτσης
Πάντως νομικοί επεσήμαιναν ότι οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις των χούλιγκαν σχετίζονται με επιμέρους εγκληματικές ενέργειες διαφόρων συμμοριών και με «ραντεβού θανάτου» αλλά και μια «κουλτούρα βίας» τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τις ομάδες κλπ.
Όπως επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος, δικηγόρος Αθηνών κ. Σταύρος Γεωργόπουλος «η προσπάθεια διερεύνησης ύπαρξης εγκληματικών οργανώσεων δια της διαβίβασης των στοιχείων 200 πολιτών (χούλιγκαν – εμπλεκόμενων σε υποθέσεις αθλητικής βίας), οι οποίοι στο παρελθόν κατηγορήθηκαν (κάποιοι αθωώθηκαν αμετάκλητα) ή κατηγορούνται σε εκκρεμείς υποθέσεις (α. 6 ΕΣΔΑ τεκμαίρονται αθώοι και ίσως απαλλαγούν) προσκρούει σε δύο νομικά αδιέξοδα.
1. Το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό είναι η χωρίς κανέναν συγκεκριμένο ιδεολογικό σκοπό ετερόκλητη και αδικαιολόγητη βία (επιθέσεις κατά οπαδών άλλων συλλόγων αλλά και επιθέσεις κατά οπαδών του ΙΔΙΟΥ συλλόγου, επιθέσεις κατά Αστυνομικών, φθορές σε έδρες άλλων συλλόγων αλλά και φθορές σε γήπεδο-έδρα συλλόγου που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν, απειλές και ρίψεις αντικειμένων κατά παικτών αντίπαλων ομάδων αλλά και παικτών της ίδιας τους της ομάδας). Μία ακαθόριστη κουλτούρα βίας χωρίς καμία κατεύθυνση, κανέναν οριοθετημένο σκοπό, καμία ανώτερη ιδέα, όπως απαιτεί η αντικειμενική υπόσταση της εγκληματικής οργάνωσης.
2.- Οι βίαιες συμπεριφορές (φθορές και επιθέσεις) όχι μόνο δεν επιδιώκουν-εξασφαλίζουν οποιαδήποτε οικονομικό όφελος αλλά ΟΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ προκαλούν (πέραν του ανθρώπινου πόνου) ΜΟΝΟΝ ζημία τόσο στα θύματα όσο και στους διοικούντες των συλλόγων που υποτίθεται υποστηρίζουν, οι οποίοι ζημιώνονται σφόδρα καλούμενοι να πληρώνουν κάθε χρόνο υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα πέραν των αναγκαίων εξόδων για την αντικατάσταση των φθορών»