Η Τζόρτζια Μελόνι αρρώστησε με γρίπη και ακύρωσε την καθιερωμένη συνέντευξη της για τις 28 Δεκεμβρίου για τον απολογισμό της χρονιάς. Ίσως και καλύτερα για την Ιταλίδα πρωθυπουργό, αφού τα σχέδια της για τη βελτίωση της οικονομίας με τη διοχέτευση 24δισ. δολαρίων σε φορολογικές περικοπές και αυξήσεις μισθών αφορούν τον επόμενο χρόνο, οπότε στο κλείσιμο του τωρινού οι Ιταλοί μάλλον είναι θυμωμένοι μαζί της.
Μια πληθυσμιακή κατηγορία που σίγουρα νιώθει ιδιαίτερα απογοητευμένη από τα αποδόσεις της στον οικονομικό τομέα είναι οι νεαρές γυναίκες, πολλές εκ των οποίων θα ήθελαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία οικογένειας, αλλά αναβάλλουν τα σχέδια τους, επειδή όπως αναφέρει η 30χρονη Τζιάντα στο Al Jazzera «με το ζόρι καταφέρνω να τα βγάλω πέρα κάθε μήνα». Ως δημοσιογράφος άρθρων επιστημονικού ενδιαφέροντος η νεαρή δημοσιογράφος αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα, που δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να παίρνει και τον επόμενο χρόνο με δεδομένο ότι έχει 12μηνο συμβόλαιο και η εταιρεία στην οποία εργάζεται είναι μικρή οπότε όλα τα άσχημα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Δύσκολα τα εύκολα
«Η απόκτηση παιδιών δεν ήταν ποτέ ερώτημα για μένα και τον σύντροφο μου (πωλητή στο επάγγελμα) και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ωστόσο μετά σκεφτήκαμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε και συνειδητοποιήσαμε ότι το να γίνουμε γονείς δεν είναι για την ώρα ένα εφικτό σενάριο. Με το ζόρι τα βγάζουμε πέρα εμείς, πόσο μάλλον να έχουμε και ένα παιδί», εξηγεί.
Η Ιταλία για τις γυναίκες στην εργασία είναι γεμάτη προκλήσεις. Απόδειξη αυτού είναι ότι η γειτονική χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας απασχόλησης στην ΕΕ και ένα έντονο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να απασχολούνται σε δουλειές χωρίς σταθερότητα, όπως είναι η μερική απασχόληση και οι προσωρινές θέσεις εργασίας. Οπότε οι μητέρες και οι νεαρές γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας στην Ιταλία.
Μεγάλες μητέρες
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Υγείας, οι Ιταλίδες είναι κατά μέσο όρο άνω των 31 ετών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Περίπου το 62% των μωρών που γεννήθηκαν το 2022 έχουν από μητέρες ηλικίας μεταξύ 30 και 39 ετών. Οι μητέρες ηλικίας 20 έως 29 ετών αντιστοιχούν πια στο 26% όταν το 2012 αντιπροσώπευαν το 30%.
Ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα στην Ιταλία είναι πλέον 1,24, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Για λόγους σύγκρισης, το ποσοστό της Γαλλίας, που θεωρείται υψηλό, ήταν 1,8 το 2021, ενώ της Ελλάδας ήταν 1,4, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως σημειώνει το ίδιο άρθρο ενώ οι γυναίκες δέχονται λιγότερες κοινωνικές πιέσεις για να κάνουν παιδιά, στην Ιταλία, το μεγαλύτερο εμπόδιο στη μητρότητα είναι η οικονομική δυνατότητα.
Σωρηδόν παραιτήσεις
Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 72% των παραιτήσεων το 2021 υποβλήθηκαν από γυναίκες.
Οι περισσότερες εξ αυτών που δήλωσαν παραίτηση αναφέρθηκαν τις δυσκολίες που σχετίζονται από την αφόρητη πίεση που προκαλεί η προσπάθεια να εκπληρώσει κάποιος στο ακέραιο τα εργασιακά καθήκοντα και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται 100% στις γονεϊκές του υποχρεώσεις.