Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ψήφισε την Πέμπτη την άρση της ασυλίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για διαφθορά, απόφαση που αναμένεται να οδηγήσει στη σύλληψή του.
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον 79χρονο Μπερίσα, πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, τον Οκτώβριο ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ενώ ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2005 και 2009 για να ευνοήσει τον σύζυγο της κόρης του και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση κρατικής γης.
Ο Μπερίσα, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, δήλωσε ότι η ψηφοφορία από 75 κυβερνητικούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 140 εδρών ήταν παράνομη και πολιτικά υποκινούμενη.
«Αυτή η απόφαση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της να καταστρέψει την αντιπολίτευση, αλλά θα κινητοποιήσει την αντιπολίτευση με το σύνθημα τώρα ή ποτέ», δήλωσε ο Μπερίσα, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κράτησής του σε φυλακές ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Καπνογόνα στο Κοινοβούλιο
Βουλευτές που υποστηρίζουν τον Μπερίσα διέκοψαν τη συνεδρίαση ανάβοντας καπνογόνα μέσα στην αίθουσα.
Εξω από το Κοινοβούλιο, εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κτίριο.
Ο Μπερίσα υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 1992 έως το 1997 και ως πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013.
Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο στον Μπερίσα και στην οικογένειά του, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον κατηγορεί ότι είχε εμπλακεί ενώ ήταν πρωθυπουργός σε πράξεις «διαφθοράς με χρήση της εξουσίας του προς όφελός του και με σκοπό τον πλουτισμό» συγγενών και πολιτικών του συμμάχων.
Ο Μπερίσα αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σήμερα ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, του Δημοκρατικού Κόμματος.
Καλεί σε «συγκεντρώσεις ανυπακοής»
Ο πρώην πρωθυπουργός καθόταν ατάραχος και αρνήθηκε να πάρει το λόγο και μίλησε μόνο όταν έφευγε από το κτίριο.
«Επειδή όλα όσα γίνονται είναι παράνομα και αντισυνταγματικά», είπε ο Μπερίσα στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια κάλεσε τον κόσμο σε συγκεντρώσεις «ανυπακοής ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς των σοσιαλιστών» μέχρι να πέσει η κυβέρνηση Ράμα.