Κάτω από τα νερά που περιβάλλουν το νησί Yonaguni της Ιαπωνίας βρίσκονται τα πανύψηλα ερείπια μιας πόλης 10.000 ετών που χτίστηκε από έναν χαμένο πολιτισμό.
Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί ειδικοί.
Οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί αποτελούνται από ένα στοιβαγμένο μνημείο που μοιάζει με πυραμίδα, μαζί με δομές που μοιάζουν με ερείπια κάστρου, ναούς, αψίδα και στάδιο, τα οποία φαίνεται να συνδέονται με δρόμους.
Τριάντα επτά χρόνια από την ανακάλυψη του μνημείου, και ωστόσο η αλήθεια της προέλευσής του παραμένει μυστήριο.
Βρίσκεται κοντά στο νησί Yonaguni της Ιαπωνίας, η δομή, που θυμίζει πυραμίδα, βρίσκεται μόλις πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Με ύψος εννέα μέτρα, παρουσιάζει μια όψη που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού, που ενδεχομένως χρονολογείται πριν από 10.000 χρόνια. Αυτό θα ευθυγραμμιζόταν με την εποχή των ανθρώπων Jōmon, μιας κοινωνίας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κατοικούσε στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος γύρω στο 12.000 π.Χ.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι από αυτή την ιδέα μιας ιαπωνικής Ατλαντίδας.
Ο Robert Schoch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο οποίος έχει εξερευνήσει ο ίδιος την τοποθεσία, είπε ότι πίστευε ότι το μνημείο Yonaguni (όπως είναι τώρα γνωστό) δεν είναι κατασκευασμένο από τον άνθρωπο.
Ο καθηγητής Masaaki Kimura του Πανεπιστημίου Ryukyu παρατήρησε ότι τα χαρακτηριστικά του μνημείου είναι δύσκολο να αποδοθούν αποκλειστικά σε φυσικές διεργασίες, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική ανθρώπινη επιρροή.
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που ενίσχυσε την πεποίθηση για την ανθρωπογενή φύση του μνημείου είναι αυτό που ο Aratake και μια ομάδα ερευνητών και επιστημόνων περιέγραψε ως «σπειροειδή σκάλα», προσδίδοντας βαρύτητα στη θεωρία ότι πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα. Ωστόσο, παρά αυτά τα συναρπαστικά στοιχεία, το μνημείο παραμένει καλυμμένο από μυστήριο.
Γεωλόγοι και εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να μελετούν το μνημείο Yonaguni, με τις απόψεις να διίστανται. Ενώ ορισμένοι τείνουν προς την ιδέα μιας ιαπωνικής Ατλαντίδας, μιας μαρτυρίας για έναν πολιτισμό που έχει χαθεί από καιρό, άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, αποδίδοντας τον σχηματισμό σε μοναδικές αλλά εντελώς φυσικές γεωλογικές διεργασίες.