Μια από τις ωραιότερες συνεντεύξεις αυτής της χρονιάς ήταν αυτή που έδωσε ο Νικ Κέιβ στον πρώην αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Ρόουαν Γουίλιαμς και δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στους Sunday Times. H συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε μια εκκλησία του Κεντρικού Λονδίνου.
Και ο διάσημος τραγουδιστής διηγείται πώς η απώλεια των δύο γιων του – του Αρθους και του Τζέθρο – τον επανέφερε στην αγκαλιά της εκκλησίας. «Υπάρχουν λέξεις όπως λατρεία, ευγνωμοσύνη, αφοσίωση, χάρη, που κάνουν πολλούς να νιώθουν αμήχανα, αλλά βρίσκονται στην καρδιά της εκκλησίας», λέει, προσθέτοντας ότι τον γοήτευε πάντα η φιγούρα του Ιησού. Είναι αυτό που έλεγε ο γερμανός θεολόγος Βέρνερ Πελτζ – τον ρωτάει ο πρώην αρχιεπίσκοπος – ότι ο Ιησούς περπατάει πάντα μπροστά μας και μας ζητά να γίνουμε κάτι που ακόμη δεν μπορούμε; «Ναι, κι αυτό ταιριάζει με την εμπειρία του γραψίματος. Ενας τόπος που υπάρχει και στον οποίο πρέπει να φτάσω. Σηκώνομαι κάθε πρωί και γράφω τραγούδια και υποθέτω ότι το ίδιο γίνεται με την πίστη, είναι κι αυτή μια άσκηση».
Ο Κέιβ περιγράφει χωρίς αμφιβολία μια θρησκεία αγάπης, αδελφοσύνης και γενναιοδωρίας. Την ίδια θρησκεία έχει στο μυαλό του και ο Πάπας Φραγκίσκος, που ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα έναν κανονισμό που επιτρέπει στους καθολικούς ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια. Χθες, ο 87χρονος Ποντίφικας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών, αποδοκίμασε τις αδιάλλακτες ιδεολογικές θέσεις που εμποδίζουν την εκκλησία να δει την πραγματικότητα και να προοδεύσει. «Καλούμαστε να βγούμε έξω και να ταξιδέψουμε, όπως οι Μάγοι, ακολουθώντας το άστρο που πάντα θέλει να μας οδηγεί, συχνά σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και νέους δρόμους».
Είναι κάτι που ασφαλώς δεν έχει κατανοήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία, αν κρίνει κανείς και από την εγκύκλιο που έστειλε αυτές τις ημέρες η Ιερά Σύνοδος σε όλες τις εκκλησίες. Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν διαφωνεί μόνο με τον γάμο των ομοφύλων, αλλά και με τον πολιτικό γάμο εν γένει. Και φυσικά είναι αντίθετη με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά «δεν είναι ούτε αξεσουάρ ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς». Με τον τρόπο αυτό δεν κλείνει απλώς τα μάτια στην πραγματικότητα. Επισημοποιεί και την ανισότητα των δικαιωμάτων: άλλοι δικαιούνται να παντρεύονται κι άλλοι όχι, άλλα παιδιά προστατεύονται από τον νόμο κι άλλα όχι.
Με τις κραυγές «Να αφήσουν τις αμερικανιές, εδώ είναι Ελλάδα» και «Ναι, ρε είμαστε συντηρητικοί, άμα σ’ αρέσει», ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας παρέχει και την αναγκαία αισθητική κάλυψη σε αυτή την τοποθέτηση.
Οταν μας καλεί ο Θεός, είπε ο Πάπας, «μας βγάζει από τις ανέσεις μας, από τη μακαριότητα γι’ αυτά που έχουμε κάνει, και με τον τρόπο αυτό μας απελευθερώνει». Αλλοι, πάλι, επιλέγουν να αγνοήσουν το άστρο και να μείνουν δέσμιοι των εμμονών τους.