Μέχρι και το τριήμερο 23 – 24 – 25 Φεβρουαρίου όπου και έχει προγραμματιστεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τρεις κλεψύδρες πιέζουν χρονικά την Κουμουνδούρου μαζί με τα ανοιχτά στοιχήματα της πολιτικής συγκυρίας. Η πρώτη έχει να κάνει με το ίδιο το συνέδριο και τον οδικό του χάρτη.
Αύριο αναμένεται – εξ αναβολής και σε περιβάλλον μιας πρώτης δυσθυμίας για τον χρόνο που τρέχει, ενώ χάνονται μέρες – να συνεδριάσει η ΚΟΕΣ που αποτελεί τον φορέα μετάβασης του κόμματος στην ανώτατη διαδικασία του Φεβρουαρίου. Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα θεματικά συνέδρια που είχε προαναγγείλει, αν και οι νεότερες πληροφορίες λένε πως ορισμένα θα γίνουν προσυνεδριακά και ορισμένα μετά με φόντο τις ευρωεκλογές.
Στον δρόμο για το συνέδριο πάντως μια σειρά οργάνων θα πρέπει επίσης να συνεδριάσουν, από την Επιτροπή Θέσεων – μια πρώτη συζήτηση έγινε την περασμένη Τρίτη, αλλά χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη – μέχρι όλες τις Νομαρχιακές αλλά και να εκλεγούν σύνεδροι πανελλαδικά όπως και να αποτυπωθεί με τους λιγότερους κραδασμούς η νέα ανθρωπογεωγραφία μετά τη διάσπαση.
Τα χρονικά όρια
Μείζον ζήτημα του συνεδρίου θα είναι το νέο πρόγραμμα, ενώ τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί και αποφασιστεί είναι για μια τελική Κεντρική Επιτροπή στις 13 και 14 Ιανουαρίου για την έγκριση των κειμένων και την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που θα διεξαχθεί από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου. Η εκλογή συνέδρων – θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και νέων Συντονιστικών Οργανώσεων Μελών και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών να γίνει στο διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου. Ολα αυτά πάντα υπό την πίεση και της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και με το ερώτημα αν οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που σήμερα καταγράφονται θα λάβουν και τον Φεβρουάριο τα ίδια χαρακτηριστικά – κάτι που θα πιέζει περαιτέρω τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Εδώ μπαίνει η δεύτερη κλεψύδρα που έχει να κάνει με τους όρους ανοικοδόμησης του κόμματος ενόψει της κάλπης. Οι παλιοί του ΣΥΡΙΖΑ ήδη κρούουν τον κώδωνα πως ο χρόνος δεν είναι πολύς και απαιτείται και ταχύτητα στην ανάταξη του χώρου και στόχοι που θα είναι ρεαλιστικοί για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως και να ‘χει όλοι ξέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει το πρώτο σοβαρό κρας τεστ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ένα κρας τεστ που μπορεί να αποδεσμεύσει μια νέα δυναμική ή μια νέα εσωστρέφεια. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μια τριπλή μάχη. Μια κατά της κυβέρνησης, κατά του ΠΑΣΟΚ και κατά του ΚΚΕ. Επίσης μια τέταρτη μάχη, κατά μιας θεώρησης που θέλει ένα μέρος της δυσαρεστημένης του δεξαμενής να κινείται πιο μαζικά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου προς τη Νέα Αριστερά.
Η τρίτη κλεψύδρα – στενά συναρτώμενη – με όλα τα παραπάνω έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα ο Στέφανος Κασσελάκης θα βγάλει μπροστά τη νέα «φρουρά» στελεχών του αλλά και πόσο γρήγορα τα νέα πρόσωπα που θα προκύψουν από τα περίπου 30 θινκ τανκ του κόμματος που «τρέχει» η Διάνα Βουτυράκου και η επιτροπή συμβούλων του κόμματος θα ενσωματωθούν στον νέο πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμβάλουν στις νέες επεξεργασίες.
«Απαιτείται πολλή δουλειά σε λίγο χρόνο» λέει πολύπειρο στέλεχος που πάντως σημειώνει πως η εβδομάδα είχε οργανωτικά βήματα από μεριάς της ηγεσίας (πρώτη της Επιτροπής Θέσεων για το συνέδριο την Τρίτη, συνεδρίαση των υπευθύνων των θινκ τανκ με τους τομεάρχες κ.ά.).