Είναι γνωστό ότι το τσιγάρο επιβαρύνει την καρδιά και τους πνεύμονες αλλά πρόσφατα, νέα έρευνα έδειξε πως μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών που δημοσιεύθηκαν στο «Biological Psychiatry: Global Open Science», το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου, θέτοντας τους καπνιστές σε αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και επομένως εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας.
Τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία, αποτρέπει περαιτέρω απώλεια της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως ο εγκέφαλος είναι αδύνατο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, να ανακτήσει δηλαδή την αρχική του μάζα αφού υποστεί συρρίκνωση.
Η έρευνα
Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν η βαθύτερη κατανόηση των ενδεχόμενων επιβλαβών συνεπειών του καπνίσματος στον οργανισμό μας.
Επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές επεδίωξαν να ρίξουν φως σε περίπλοκους συμπεριφορικούς και γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον εγκέφαλο.
Αναλύοντας δεδομένα από τη «UK Biobank» 32.094 ευρωπαίων συμμετεχόντων καπνιστών και μη καθώς και δεδομένα από σαρώσεις του εγκεφάλου αυτών, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως όσο πιο πολλά τσιγάρα καπνίζει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερη είναι η συρρίκνωση του εγκεφάλου του.
Πώς το κάπνισμα οδηγεί σε γνωστική εξασθένιση
Η συρρίκνωση του εγκεφάλου- ατροφία αφορά την απώλεια νευρώνων και των συνδέσεων μεταξύ τους, εξηγούν οι επιστήμονες.
Αυτή η απώλεια μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί σωστά.
Σε νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ, ορισμένες σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου έχουν υποστεί συρρίκνωση με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν.
Γενικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο μειωμένος όγκος του εγκεφάλου σχετίζεται με τη γήρανση. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που καπνίζουν μπορεί να έχουν ακόμα κι αν είναι νέοι, «ηλικιωμένο» εγκέφαλο.
Οι τοξικές χημικές ουσίες του τσιγάρου οδηγούν με το πέρασμα του χρόνου σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, τονίζουν οι ερευνητές.
Ο εγκέφαλος ως γνωστόν «αγαπά» το οξυγόνο και όταν το στερείται αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του.
Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονώδεις επιδράσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα μπορούν να βλάψουν άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα, συνεχίζουν οι ίδιοι.
Μάλιστα, όσο νωρίτερα ένα άτομο αρχίσει να καπνίζει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης βλάβης μεγαλώνοντας.
Ως εκ τούτου, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας, συμβουλεύουν οι ερευνητές.
Προετοιμαστείτε για την ημέρα που θα σβήσετε για πάντα το τσιγάρο…
Μόλις αποφασίσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, ορίστε και μια ημερομηνία διακοπής. Ιδανικά, επιλέξτε μια μέρα που δεν είναι πολύ μακριά στο μέλλον (έτσι ώστε να μην αλλάξετε γνώμη μέχρι τότε), αλλά που σας δίνει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστείτε.
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να σταματήσετε το κάπνισμα και πρέπει να αποφασίσετε αν πρόκειται να:
- Σταματήσετε απότομα ή αν θα συνεχίσετε να καπνίζετε μέχρι την ημερομηνία διακοπής και, στη συνέχεια, θα κόψετε το τσιγάρο «μαχαίρι».
- Σταματήσετε σταδιακά ή να μειώσετε αργά το τσιγάρο μέχρι την ημερομηνία διακοπής και στη συνέχεια να το κόψετε τελείως.
Εάν αναρωτιέστε ποια μέθοδος είναι η καλύτερη, επιστημονική ανασκόπηση που περιελάμβανε 21.542 άτομα στην Αγγλία, αναφέρει ότι τα άτομα που έκοψαν το κάπνισμα απότομα ήταν πιο πιθανό να απέχουν από αυτήν την κακή συνήθεια συγκριτικά με εκείνους που το έκοψαν σταδιακά.
Ωστόσο, εσείς επιλέξτε τη μέθοδο που νιώθετε πως σας ταιριάζει καλύτερα αφού η ουσία είναι να απαλαγείτε από το τσιγάρο εφ’ όρου ζωής…
Πηγή: VITA