«Εάν αληθεύει πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την Ακροδεξιά και τα λαϊκιστικά ρεύματα είναι να υιοθετεί τις προτάσεις τους και να ανταποκρίνεται στα πιο απεχθή συναισθήματα του εκλογικού σώματος, τότε αξίζει να σταθούμε με προσοχή στο ψυχόδραμα που βιώνει η Γαλλία – και το συνακόλουθο πολιτικό χάος – μετά την έγκριση του έντονα αμφιλεγόμενου νόμου για τη μετανάστευση». Η διαπίστωση που κάνει ο αρθρογράφος της ιταλικής «Corriere della Sera» Μάσιμο Νάβα είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στο Παρίσι και στην κυβέρνηση – το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι παραπέμπει σε «τραμπισμό».
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, βεβαίως, αρνήθηκε ότι είναι «τελειωμένος» ή ότι συνθηκολόγησε απέναντι στην Ακροδεξιά και στη Μαρίν Λεπέν – η οποία, όπως είναι γνωστό, ισχυρίστηκε πως κατήγαγε μια «μεγάλη ιδεολογική νίκη». «Το τελικό κείμενο είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού σε σοβαρά πράγματα και με πράγματα που δεν μας αρέσουν, τα οποία όμως δεν αντιβαίνουν τις αρχές μας» είπε χαρακτηριστικά στην τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης. Μόνο που δεν συμφωνούν όλοι στο κόμμα του και στην κυβέρνηση με αυτή την εκτίμηση και την αισιοδοξία που κρύβει.
Υποθήκευσε τη θητεία του
Οπως σημειώνει η «Le Figaro», από στρατηγικής άποψης ο Μακρόν έχει ουσιαστικά υποθηκεύσει τη συνέχεια της θητείας του, όχι μόνο αποδεικνύοντας ότι δεν είναι σε θέση να τα φέρει βόλτα χωρίς τη βοήθεια της Δεξιάς, αλλά και ρισκάροντας διαρκείς ρήξεις με την αριστερή πτέρυγα του δικού του κινήματος. Το χειρότερο είναι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα (που κινείται στον συντηρητικό χώρο), ότι ουδείς στο Μέγαρο των Ηλυσίων και το Ματινιόν πιστεύει πως η σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό είναι σε θέση να αντιστρέψει μια εκλογική τάση που φέρνει τη Λεπέν να βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων ενόψει των ευρωεκλογών.
Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, το «Politico» φέρνει τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν να προηγείται και να πλησιάζει το 30%, ενώ το LREM του Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό κάτω του 20%, πίσω και από το αριστερό Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Σαν να μην έφτανε δε αυτό, οι δύο από τους τρεις Γάλλους φέρονται ότι αποδοκιμάζουν συνολικά την πολιτική του προέδρου τους.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν και την επιθετική διείσδυση των ακροδεξιών προτάσεων και ιδεών, όπως αυτή της αποκαλούμενης «εθνικής προτίμησης», στο πολιτικό και θεσμικό σύστημα της Γαλλίας. Σύμφωνα με τη «Le Figaro», ακόμη και στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κρίνει πως υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στον επίμαχο νόμο, η Λεπέν θα μπορεί να ισχυριστεί πως πρόβλημα βρίσκεται στο Σύνταγμα και όχι στις θέσεις του κόμματός της.
«Επιδεικνύοντας αδιαμφισβήτητη προθυμία να φτάσει στα άκρα, η Δεξιά προώθησε συστηματικά τις θέσεις της ενάντια στην πλειοψηφία, βήμα προς βήμα. Ηταν μια επιτυχημένη επίθεση, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις στις τάξεις της» σημειώνει από την πλευρά της και η κεντροαριστερής κατεύθυνσης «Le Monde».