Στατιστικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα καρδιακά επεισόδια είναι συχνότερα την εορταστική περίοδο στα τέλη του έτους, όταν οι άνθρωποι τείνουν να αναβάλλουν την επίσκεψη σε γιατρό.
Η αύξηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό χαμηλών θερμοκρασιών, διατάραξης της καθημερινής ρουτίνας και υπερβολής στα γιορτινά τραπέζια, γράφουν οι New York Times ενόψει των Χριστουγέννων.
Στις ΗΠΑ, το διήμερο 25-26 Δεκεμβρίου και η 1η Ιανουαρίου είναι οι μέρες με τους περισσότερους θανάτους από καρδιακή ανακοπή, δείχνουν μελέτες όπως αυτή.
Η σημασία αυτής της τάσης μεγεθύνεται από το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις ήταν η πρώτη αιτία θανάτου και την Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους μέσους όρους της περιόδου 2015-19.
Εκτός από τα εμφράγματα, αύξηση καταγράφεται τους χειμερινούς μήνες και σε άλλα καρδιακά προβλήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση στην οποία η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ή η κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή αρρυθμίας.
Σύμφωνα με φετινή μελέτη στην επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research, οι επισκέψεις στα επείγοντα λόγω κολπικής μαρμαρυγής αυξάνονται στα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Η καρδιά μπορεί επίσης να επιβαρυνθεί από ιώσεις και από το κρύο που προκαλεί συστολή των αγγείων και δυσκολεύει την άντληση αίματος.
Διαταραχή της ρουτίνας
Ένα σημαντικό πρόβλημα τις γιορτές, λένε καρδιολόγοι, είναι ότι ο κόσμος είναι πιο απρόθυμος να ζητήσει ιατρική φροντίδα και πιο πιθανό να ξεχάσει να πάρει τα φάρμακά του.
Κάποιοι που δεν έχουν θορυβώδη συμπτώματα αναβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό για το νέο έτος, άλλοι δυσκολεύονται να πάρουν τα χάπια τους ή να βρουν γιατρό αν απουσιάζουν για τις γιορτές οι νοσοκόμοι ή φροντιστές τους, είπε ο Μιτς Μίλερ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επικεφαλής κλινικός επιστήμονας στον Αμερικανικό Σύλλογο Καρδιολογίας.
Το στρες των ταξιδιών και των συναθροίσεων, η έλλειψη ύπνου και τα φορτωμένα προγράμματα επίσης μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά.
Διατροφικές αλλαγές
Προβλήματα είναι πιθανότερο να εμφανιστούν έπειτα από λουκούλλεια γεύματα, ειδικά αν περιέχουν πολύ αλάτι. Το ίδιο ισχύει για το αλκοόλ.
Ακόμα και ένα γεύμα με πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών, άνοδο της πίεσης και δύσπνοια, με αποτέλεσμα να απαιτείται ενδοφλέβια θεραπεία, προεοδοποίησε η Τίνα Σα, καρδιολόγος των νοσοκομείων Kaiser Permanente στο Σιάτλ.
Σύμφωνα με μελέτη του 2020, ο κίνδυνος εμφράγματος τετραπλασιάζεται το πρώτο δίωρο έπειτα από ένα βαρύ γεύμα.
Σε θέματα που αφορούν την καρδιά, όσο ταχύτερα ζητήσει κανείς βοήθεια τόσο το καλύτερο.
Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά συμπτώματα ενός εμφράγματος.