Κανένας σκύλος δεν μπορεί να αντισταθεί στις έντονες μυρωδιές που αναδύονται από τα εδέσματα του χριστουγεννιάτικου μενού.
Ωστόσο, τα λαχταριστά φαγητά των Χριστουγέννων δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του.
Γι΄αυτό, όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος, κάποια «δώρα» από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε στον σκύλο μας, σύμφωνα με τον κτηνίατρο;
Φαγητό ή γέμιση που περιέχουν σταφίδες
Το σταφύλι, οι σταφίδες, όπως και όλα τα παράγωγά τους, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά για τα ζώα μας, ακόμη κι αν δοθούν σε μικρές ποσότητες.
Σοκολάτες
Οι σοκολάτες, αν και είναι must στα περισσότερα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, συνήθως περιέχουν μια ουσία, τη θεοβρωμίνη, η οποία είναι τοξική για τα ζώα μας.
Τα κόκαλα στους σκύλους, μπορεί να τους προκαλέσουν από δυσκοιλιότητα μέχρι σοβαρότατους τραυματισμούς του γαστρεντερικού
Τροφές με κρεμμύδι, σκόρδο, ή πιπεριές
Οι τροφές αυτές μπορεί να προκαλέσουν στα ζώα μας, από γαστρεντερικές διαταραχές, μέχρι σοβαρότερα συμπτώματα.
Ξηροί καρποί (και ειδικά macadamia ή καρύδια)
Αυτοί οι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλέσουν στα ζώα μας, λήθαργο, τρέμουλο, πυρετό, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές.
Τροφές που περιέχουν μοσχοκάρυδο
Αν και το μοσχοκάρυδο δεν λείπει από τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά τοξικό για τα ζώα μας.
Απομεινάρια από κόκαλα
Η συνήθεια που έχουμε να δίνουμε αυτή την περίοδο κόκαλα στα ζώα μας, μπορεί να τους προκαλέσει από δυσκοιλιότητα μέχρι σοβαρότατους τραυματισμούς του γαστρεντερικού.
Φαγητά με γέμιση ή με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως ζαμπόν, μπέικον
Τα φαγητά αυτά, εκτός από τo ότι μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, επιβαρύνουν αρκετά το πάγκρεας, οδηγώντας ακόμη και σε παγκρεατίτιδα. Σύμφωνα με έρευνες, τα ποσοστά παγκρεατίτιδας στους σκύλους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα την περίοδο των γιορτών.
Αλκοόλ
Ακόμη και οι πολύ μικρές ποσότητες αρκούν για να προκαλέσουν στα ζώα μας συμπτώματα παρόμοια με τα δικά μας. Όπως ναυτία και αποπροσανατολισμό. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να τους προκαλέσει δραματική μείωση της θερμοκρασίας του σώματος ή/και του ζαχάρου, οδηγώντας σε κρίσεις, ακόμη και να πέσουν σε κώμα.
Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία, όπως αναφέρει ο κτηνίατρος, ότι ο μικρός μας φίλος έχει καταναλώσει κάτι από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον κτηνίατρο μας. Κι αν πρόκειται για συσκευασμένο φαγητό που μαγειρέψαμε, και έχουμε τη συσκευασία του, καλό θα ήταν να τη δείξουμε στον κτηνίατρο, για να έχει καλύτερη εικόνα για τα συστατικά του.
Τι μπορούμε να κεράσουμε τον σκύλο μας
Σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο μπορούμε, για παράδειγμα, να τους δώσουμε ψαχνό από μοσχάρι, ή κοτόπουλο (χωρίς κόκαλο), που να μην έχουν, όμως, πολλά μπαχαρικά ή καρυκεύματα. Και σε μικρές ποσότητες. Επίσης, πολύ καλό snack είναι τα μικρά κομματάκια από φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να έχουμε στο τραπέζι. Όπως καρότο, αγγούρι, κολοκύθα, μπανάνα, ή μήλο.
* Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.
Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.
Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.