Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, δηλώνει η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού στην βρετανική εφημερίδα Guardian.
Βαδίζοντας προς το τέλος μια επεισοδιακής χρονιάς που οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία ψυχράνθηκαν η Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζει πως οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με ελληνικές αρχαιότητες «δεν θα αδειάσουν ποτέ».
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό», λέει συγκεκριμένα.
Τα λεγόμενα της προκάλεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως εάν το Λονδίνο είχε ζητήσει συγκεκριμένα έργα με την υπουργό να μην απαντά παρά μόνο να λέει πως οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένες αρχαιότητες».
Η ιδέα μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Guardian, για πρώτη φορά έδωσε μια «γεύση» για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα προκειμένου να «αποζημιώσει» το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των Γλυπτών λέγοντας ότι οι όποιες αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν επίσης πόλος έλξης για το κοινό.
«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο για τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με ελληνικές αρχαιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».
Οι φήμες και η λύση «win-win» για να τερματιστεί η διαμάχη
Από τότε που διατυπώθηκε η ιδέα μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής», αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εικασίες ήταν ότι αρχαιολογικοί θησαυροί όπως το προσωπείο του Αγαμέμνονα – το χρυσό νεκρικό προσωπείο που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως η «Μόνα Λίζα της προϊστορίας» – θα μπορούσαν να σταλούν στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για τα μάρμαρα, γράφει o Guardian και προσθέτει ότι στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης οι δύο πλευρές άρχισαν να μιλούν για μια σχέση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση «win-win» και να τερματιστεί η διαμάχη.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα.
Ο Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητά για τον δανεισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκε, πρόσθεσε: «Ο Παρθενώνας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με παγκόσμια σημασία… απαιτείται η ακεραιότητά του στον τόπο όπου λαξεύτηκαν τα γλυπτά (…)».
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί «πλήρως» τις δυνατότητες που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία.