Οι ιδιωτικές εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μεγάλο… υψόμετρο έχουν συνδεθεί με κρίσιμες επιλογές του από τα Χριστούγεννα του 2019, όταν ως φρεσκοεκλεγμένος Πρωθυπουργός τότε αξιοποιούσε τον μετσοβίτικο αέρα για να «καθαρίσει» τις πολιτικές σκέψεις του, ανακοινώνοντας λίγο μετά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. «Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις» παραδεχόταν ο ίδιος τέτοιες μέρες πέρυσι. Εχοντας πλέον συμπληρώσει ένα εξάμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του και απέχοντας άλλους έξι μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της τετραετίας, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για νέες αποφάσεις «του βουνού» – της… Πίνδου για την ακρίβεια, όπου εκτός απροόπτου θα μεταβεί μετά την Πρωτοχρονιά.
Προς το παρόν από την πόλη επιλέγει αποκλειστικά «θετικό» λόγο προς τους πολίτες, ποντάροντας σε ένα σκηνικό αισιοδοξίας για τις προοπτικές της χώρας συνολικά, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας, με κυρίαρχο εκείνο της ακρίβειας στα ράφια των τροφίμων. Και δείχνει να αφήνει για τις επόμενες μέρες εξόρμησής του στο Ζαγόρι τυχόν αναθεωρήσεις στρατηγικής καθώς και την αξιολόγηση προσώπων. «Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία στην ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά στη γερμανική «Bild» ενώ παραμονή Χριστουγέννων στην εβδομαδιαία διαδικτυακή ανασκόπηση έθεσε εκ νέου τον στόχο «να τρέξουμε» για τη σύγκλιση της χώρας «με τον ευρωπαϊκό πυρήνα» σε όλα τα πεδία.
Τα πρώτα βήματα του 2024 έχουν καθοριστεί σε ό,τι αφορά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, για την οποία ο Μητσοτάκης δεν περιμένει τον καθαρό αέρα της Ηπείρου για να κρίνει ότι είναι αυτή που, κατά την εκτίμησή του, θα συντηρήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Ο νόμος για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και ο νέος ποινικός κώδικας είναι τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά θέματα των επόμενων εβδομάδων. Εκεί που ίσως βοηθήσει η πρωθυπουργική «απομόνωση» στο Ζαγόρι είναι το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος θα προκρίνει για την ισότητα στον γάμο – ένα «δύσκολο» νομοθέτημα για τη ΝΔ αλλά όχι μόνο, με πολιτικές, κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν ότι στο μυαλό του Μητσοτάκη το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών δεν… φεύγει πέραν του 2024, ωστόσο είναι κλειστά τα πρωθυπουργικά χαρτιά στο αν το νομοσχέδιο θα έρθει στη δημόσια σφαίρα πριν από τις ευρωεκλογές ή αμέσως μετά.
Οι ανακατατάξεις
Οπως εκτιμάται σε γαλάζιους διαδρόμους, το θέμα μπορεί να συνδεθεί ή να ανοίξει παράθυρο σε… ανοιξιάτικες ανακατατάξεις προσώπων – ρόλων μέσα στην κυβερνητική μηχανή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ηδη κυβερνητικές (αν)ισορροπίες και επιδόσεις στελεχών μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Πρωθυπουργού κατά το μοντέλο της «εξαμηνιαίας αξιολόγησης» στελεχών, όπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του. Εξάλλου ο Μητσοτάκης υιοθέτησε προεκλογικά τον όρο του «ροτέισον» και τον εφάρμοσε τελικά και μετεκλογικά πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, ως οριζόντιο μήνυμα προς κυβερνητικούς και κομματικούς ότι στη δεύτερη τετραετία οι «διορθώσεις» θα είναι πιο γρήγορες και πιο δραστικές.
Οι ευρωεκλογές
Πάντως οι πρωθυπουργικές σκέψεις δεν γίνονται ανεξάρτητα από τον ορίζοντα των ευρωεκλογών και συνεπώς οι κινήσεις του επόμενου εξαμήνου δεν μπορεί παρά να έχουν και εκλογικούς υπολογισμούς. Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης έχει δείξει από τώρα ότι για την αναμέτρηση του Ιουνίου βάζει ψηλά τον πήχη, διεκδικώντας εμπέδωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.
Η διεύρυνση του κόμματος όχι μόνο μέσα από την κυβερνητική ρητορική αλλά και μέσα από πρόσωπα, χωρίς ταυτόχρονα να χάνεται η επαφή με την παραδοσιακή βάση του, εντάσσεται στη στρατηγική της ΝΔ προς την ευρωκάλπη, με τον Πρωθυπουργό να έχει ξεκινήσει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις προσώπων με την προοπτική να βρεθούν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.
Η αναμενόμενη αξιοποίηση του νυν διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα αναμένεται να φέρει αλλαγές και εντός Μαξίμου, ενώ γαλάζιοι προεξοφλούν «ανοίγματα» πέραν των γαλάζιων ορίων, στοιχηματίζοντας σε πρόσωπα όπως ο Πύρρος Δήμας ή και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.