Σε γρίφο για δύσκολους λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος από τον Μάιο μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει στη φυλακή, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, χωρίς να του επιτρέπεται να αναλάβει καθήκοντα. Μία υπόθεση που έχει φέρει καχυποψία και απειλεί τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, φτάνοντας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η υπόθεση δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου που είναι και η κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας, με την Αθήνα να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία των Τιράνων εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα Μπελέρη.
Η ελληνική διπλωματία άλλωστε έχει περιγράψει με σαφήνεια την πρόθεσή της για βέτο εάν η Αλβανία επιμείνει στο αδιέξοδο. Η νέα παρέμβαση του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, την περασμένη Πέμπτη, που αναφερόταν στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για θέματα διαφθοράς (SPAK) να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας στον Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί, έδειξε να κάνει ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, με την Αθήνα να το δέχεται με ικανοποίηση μεν, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της δε, περιμένοντας τις εξελίξεις.
Ο Ράμα επέλεξε να κάνει μια ανάρτηση στα αγγλικά, δίνοντας την εντύπωση μιας παρέμβασης με αποδέκτες τόσο την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες.
Σε αυτή την παρέμβαση αναγνώρισε τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει στη θέση του, εκτός και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο, ότι εμποδίζεται να ορκιστεί λόγω προφυλάκισης, ότι ο πρώην δήμαρχος Γκ. Γκόρο, που συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα, «στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου» και ότι πρέπει να υπάρξει αντικαταστάτης του Μπελέρη έως τη δικαστική απόφαση «με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της, σέβεται την αλβανική Δικαιοσύνη, πλην όμως θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση έτσι ώστε να έχουμε ανάληψη καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη, σημειώνοντας ότι η δικαστική απόφαση θα πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά πριν υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση.
Καμιά υποχώρηση
Σε αυτή τη φάση ωστόσο η Αθήνα δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις και να εγκαταλείψει την προειδοποίηση του βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εφόσον η κίνηση Ράμα αποδειχθεί κίνηση τακτικής και όχι ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δηλώσει εγγράφως την επιφύλαξή της στο να επιτρέψει το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων.
Πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας θα πρέπει να υιοθετηθεί η έκθεση για τα εκκρεμή κριτήρια και να συγκληθεί διακυβερνητική διάσκεψη, δύο τεχνικά στάδια που απαιτούν ομοφωνία. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία και στη συνέχεια.
Η δήλωση Ράμα εμφανίζεται ικανή να δώσει κάποιο χρόνο και χώρο στην Αλβανία, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι απεριόριστοι. Η μελέτη της δικαστικής απόφασης και τα συμπεράσματα που θα εξαγάγει η Αθήνα, αλλά και τα επόμενα βήματα της αλβανικής Δικαιοσύνης, αναμένεται να είναι καθοριστικά για τη στάση της ελληνικής πλευράς, που σε αυτό το στάδιο δεν δείχνει διαθέσεις υποχώρησης.
Διπλωματικές πηγές πάντως απαντώντας στο ερώτημα όσον αφορά το μομέντουμ της διαδικασίας που η Ελλάδα θα επιλέξει για ενδεχόμενο βέτο, εφόσον τα Τίρανα δεν συμβάλουν στο σπάσιμο του αδιεξόδου, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, σημειώνοντας ότι αυτό είναι στην ευχέρεια της ελληνικής διπλωματίας να το αποφασίσει αφού συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους.