Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκαν όλες οι πληροφορίες που αφορούσαν την δολοφονία των τριών ισραηλινών ομήρων από τον ισραηλινό στρατό. Επρόκειτο για εν ψυχρώ δολοφονία παρότι οι όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι και είχαν φτιάξει μια αυτοσχέδια λευκή σημαία.
Εκεί μίλησε η τάση των Ισραηλινών στρατιωτών να δολοφονούν άμαχους και άοπλους Παλαιστίνιους, καθώς παρότι έβλεπαν την λευκή σημαία -κάτι που επιβεβάιωσε ο ανώτερος αξιωματικός- οι στρατιώτες πυροβόλησαν.
Ήταν μια δολοφονία που έμοιαζε με αυτή του Ισραηλινού πολίτη που δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ, παρότι είχε πέσει στα γόνατα, με τα χέρια ψηλά από τον στρατό των IDF.
Τι λέει το επίσημο πόρισμα
Το πόρισμα της έρευνας για την «κατά λάθος δολοφονία» των τριών ομήρων από τις IDF, ξεκινά στραβά από τον τίτλο. Μιλά για πυροβολισμό από ατύχημα, στην λογική πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν οι δολοφονημένοι ήταν Παλαιστίνιοι. Το ατύχημα (accident το αναφέρει η επίσημη μετάφραση) ήταν πως δεν ήταν Παλαιστίνιοι αλλά Ισραηλινοί.
Η έρευνα για τον κατά λάθος πυροβολισμό τριών Ισραηλινών ομήρων, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι ένας από τους ομήρους, ο Γιοτάμ Χάιμ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε περίπου 15 λεπτά μετά τον πυροβολισμό των άλλων ομήρων, Σαμέρ Φουάντ Ελ Ταλάλκα και Αλών Σαμρίζ.
Αυτό που δεν αναφέρεται είναι πως ο όμηρος είχε ήδη πυροβοληθεί και πως είδε τους άλλους δύο ομήρους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια του. Το πόρισμα συνεχίζει πως κατά τη διάρκεια αυτών των 15 λεπτών, ένας Ισραηλινός αξιωματικός φέρεται να παρακάλεσε τον Haim να βγει από το κτίριο, στο οποίο κατέφυγε μετά την δολοφονία των El-Talalka και Shamriz. Όταν ο Haim έφυγε από το κτίριο, φωνάζοντας δυνατά στα ισραηλινά, πυροβολήθηκε από δύο στρατιώτες, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο αξιωματικός τους είχε διατάξει να μην πυροβολήσουν.
Ο Haim πέθανε λίγο αργότερα. Το πόρισμα της έρευνας για το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις αρχές του μήνα στη συνοικία Shujaiyeh στη βόρεια Γάζα, παρουσιάστηκε στις οικογένειες των τριών ομήρων.