Η κρίση του κόστους ζωής μπορεί να έχει κάνει δύσκολο για πολλούς να βάλουν φαγητό στο τραπέζι την φετινή Πρωτοχρονιά, αλλά για τους δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και φυσικά τους Ρώσους ολιγάρχες, η εορταστική περίοδος είναι γεμάτη κι άλλα δώρα.
Από τον Έλον Μασκ και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μέχρι τους μικρομεσαίους των πάμπλουτων αυτού του κόσμου, όπως ο Βρετανός Τζέιμς Ντάισον και ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο νεότερος μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι πλουσιότεροι υτού του κόσμου έγιναν πλουσιότεροι το 2023, όπως γράφει ο Guardian και αποδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία του Bloomberg.
Οι κερδισμένοι
Συγκεκριμένα, από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μόλις 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ οι υπόλοιποι είδαν τα κεφάλαιά τους να αυξάνονται ενώ συνολικά από τους 500 κροίσους στην κορυφή της λίστας, πλουσιότερο έγινε το 77%.
Ο Έλον Μασκ βρίσκεται στην κορυφή με περιουσία ύψους 235 δισ. δολαρίων. Παρά την κατακόρυφη πτώση της αξίας του Χ και την οπισθοχώρηση γιγάντων της διαφήμισης από τη δημοφιλή διαφήμιση πλατφόρμα, η περιουσία του Νοτιοαφρικανού μεγιστάνα αυξήθηκε, χάρη στα κέρδη της Tesla. Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, αγγίζοντας τα 816 δισ. δολάρια, γεγονός που αύξησε την προσωπική περιουσία του Μασκ κατά σχεδόν 98 δισ. δολάρια.
Ο Ζούκερμπεργκ και ο Πανγκέστου
Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγινε επίσης πλουσιότερος κατά 184%, από 45 δισ. δολάρια σε 128 δισ. δολάρια, καθώς η αξία της μητρικής εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, Meta, εκτινάχθηκε κατά 172% μέσα στο 2023. Μετά από ένα δύσκολο 2022 για τον Ζούκερμπεργκ, κατά το οποίο η αξία της Meta είχε καταρρεύσει εν μέσω ανησυχιών των μετόχων ότι ξοδεύονται πάρα πολλά κεφάλαια για την προώθηση του metaverse και αγνοούνται οι βασικές της επιχειρήσεις WhatsApp, Instagram και Facebook, η μετοχή έχει πλέον ανακάμψει.
Επιπλέον, ο Ινδονήσιος ιδιοκτήτης ομίλου Πρατζόγκο Πανγκέστου είδε τον πλούτο του να επταπλασιάζεται, χάρη στις επενδύσεις του στη γεωθερμική ενέργεια, που τον εκτόξευσαν στην κορυφαία 50άδα των δισεκατομμυριούχων με περιουσία 31,5 δισ. δολαρίων. Υπήρξαν και κάποιοι αξιοσημείωτα χαμένοι: Ενώ οι 14 πρώτοι αύξησαν τον πλούτο τους, ο 15ος –ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι– είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 36 δισ. δολάρια, στα 84,3 δισ. δολάρια. Η αξία των εταιρειών της οικογένειας του «βυθίστηκε» αφότου ένας ακτιβιστής – επενδυτής κατηγόρησε τον Γκαουτάμ ότι ευθύνεται για τη μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία.
Vive la France
Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων κυριαρχούν οι Αμερικανοί άνδρες. Από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι ο μοναδικός από τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων που αυξήθηκε κατά 17,2 δισ. δολάρια χάρη στις επιδόσεις του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH.
Γαλλίδα είναι επίσης η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στη λίστα, η επιχειρηματίας και κληρονόμος της αυτοκρατορίας ομορφιάς L’Oréal, Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση με κέρδη 316 εκατ. δολαρίων που ανέβασε την περιουσία της στα 99,1 δισ. δολάρια.
Ρωσική υπεροχή
Πολλοί από τους Ρώσους ολιγάρχες που υπέστησαν κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία έγιναν πλουσιότεροι, «εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. για τον περιορισμό της οικονομικής τους ελευθερίας», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Μεταξύ των δισεκατομμυριούχων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και των οποίων ο πλούτος αυξήθηκε, είναι ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά σχεδόν 2 δισ. δολάρια, με περιουσία στα 30,6 δισ. δολάρια, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 1,88 δισ. δολάρια με περιουσία στα 20,3 δισ. δολάρια, και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 1,3 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 20 δισ. δολάρια.