Τον Μάρτιο του 2023 κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Σι Τζινπίνγκ, ότι η Ρωσία «θα πολεμάει για (τουλάχιστον) πέντε χρόνια» στην Ουκρανία, γράφει το ιαπωνικό δίκτυο Nikkei, επικαλούμενο δικές του πηγές.

Με τις δηλώσεις του αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιαπωνικού δικτύου, ο Πούτιν προσπάθησε να διαβεβαιώσει την Κίνα ότι ο παρατεταμένος πόλεμος είναι επωφελής για την Ρωσία και, σε τελική ανάλυση, η Μόσχα θα βγει από αυτόν νικήτρια.

Παράλληλα, η επισήμανση αυτή, όπως εκτιμούν οι πηγές του Nikkei, ήταν μια προειδοποίηση προς τον Σι να μην αλλάξει την φιλορωσική του στάση.

Ωστόσο, η ηγεσία της Κίνας, εκτιμά το Nikkei, είναι αμφίβολο αν θεωρεί αξιόπιστη τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο για πέντε χρόνια.

Με γνώμονα τις δηλώσεις αυτές, το ιαπωνικό δίκτυο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς» ούτε τα μηνύματα που στέλνει ο Πούτιν μέσω των διπλωματικών καναλιών, ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Στις 23 Δεκεμβρίου, η εφημερίδα The New York Times επικαλούμενη δύο πρώην υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους έγραψε ότι ο Πούτιν άρχισε από τον Σεπτέμβριο του 2023 να στέλνει μέσω διπλωματικών καναλιών μηνύματα ότι είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία και να «παγώσει» την σύγκρουση στην τωρινή γραμμή του μετώπου, υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Κατά την άποψη των πηγών του Nikkei, ενδέχεται ο Πούτιν να θέλει απλώς να δημιουργήσει την αυταπάτη ότι οδεύει προς την κατάπαυση του πυρός ή ακόμη και προς την ειρήνη, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο στην Ρωσία, θεωρώντας ότι μια τέτοια ατμόσφαιρα θα τον ευνοήσει στις επικείμενες εκλογές.

«Απέτυχε» η στρατηγική της Δύσης για «στρατηγική ήττα της Ρωσίας»

Εν τω μεταξύ, την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να επιτύχει τους στόχους της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της Δύσης να προκαλέσει στρατηγική ήττα στη Ρωσία έχει «αποτύχει εντελώς».

Οι χώρες της Ομάδας των G7 σκοπεύουν να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που συμφώνησαν σε «μυστική σύνοδο» που έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ιδέα του Ζελένσκι είναι παράλογη, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ρωσία στις συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ