Ραντεβού με την επιτυχία δεν υπάρχει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις, επιμονή και στόχοι. Μια τριλογία που η γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ δεν την άφησε ποτέ πίσω της εκείνα τα χρόνια που το φινάλε δεν περιελάμβανε για εκείνη το happy end που όλοι ένιωθαν ότι της αξίζει. Και όταν δεν τα παρατάς; Προφανώς οι ιστορίες ολοκληρώνονται όπως το 2023 για τη Σίτι. Την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα που σάρωσε όλους τους πιθανούς και απίθανους τίτλους: Το Champions League, το ευρωπαϊκό Super Cup, το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, το πρωτάθλημα Αγγλίας, το Κύπελλο. Ολα δικά της και δικά του. Σαν αποκατάσταση της τάξης.
Ναι, προφανώς δεν χωρά και μεγάλη συζήτηση. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου και οι αποδείξεις απλώθηκαν με τρόπο εμφατικό στο χορτάρι μέσα στο 2023. «Είμαι πολύ χαρούμενος, νιώθω ότι έχουμε κλείσει ένα κεφάλαιο. Κερδίσαμε όλους τους τίτλους, η δουλειά τελείωσε. Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και είμαι υπερήφανος για την ομάδα μου. Ως προπονητής είμαι υπερήφανος, επειδή πάντα ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις» καμάρωνε προ ημερών ο Πεπ έπειτα από το σαρωτικό 4-0 επί της Φλουμινένσε που έφερε και τον τελευταίο τίτλο μέσα στο ημερολογιακό έτος ολοκληρώνοντας μια ιστορική συλλογή. Μη φανταστεί κανείς όμως ότι η Σίτι βιάζεται να αφήσει την κορυφή. Γιατί «όσα τρόπαια και να σηκώσουμε, είμαστε πάντα εκεί για να παλέψουμε για το επόμενο», υπενθύμισε ο καταλανός δημιουργός της που όσο τα χρόνια περνούν τόσο και δημιουργεί την αίσθηση ότι τελικά ο αγγλικός Βορράς έγινε η δεύτερη «αυλή των θαυμάτων» του. Ηδη οι τίτλοι του με τη Σίτι (16) σε όλες τις διοργανώσεις ισοφάρισαν αυτούς με την Μπαρτσελόνα (16), αν αυτό λέει κάτι…
Η «δίκη του αιώνα»
Πώς έφτασε η Σίτι εκεί που ομάδες μετρημένες στα δάχτυλα το κατάφεραν; Με ένα ρόστερ που η χρηματιστηριακή του αξία σήμερα αποτιμάται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά από 17 μεταγραφές με μίνιμουμ τα 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 8ετία. Στην περίπτωσή της μια χαρά επιβεβαιώνεται τελικά ότι «το χρήμα φέρνει και την ευτυχία». Αρκεί φυσικά να μπορεί να αποδείξει πως όλα έγιναν κανονικά και με τον νόμο. Διότι το φθινόπωρο του 2024 θα κληθεί να καθίσει στο «σκαμνί» για 115 κατηγορίες παραβίασης οικονομικών κανόνων της Premier League σε μια υπόθεση που ήδη κυκλοφορεί και οπλοφορεί με την ετικέτα «η δίκη του αιώνα». Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Premier League προέρχονται από μια πενταετή έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Η Σίτι αντιμετωπίζει ποινές που κυμαίνονται από τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, απαγόρευση μεταγραφών και αφαίρεση βαθμών. Θυμίζουμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι είχε τιμωρηθεί και στο παρελθόν για παραβιάσεις των κανόνων του FFP από την UEFA με την ποινή να ανατρέπεται στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).
Ξύπνησε ο Βεζούβιος
To 2023 είχε ποδοσφαιρικά, φόντο γαλάζιο. Και δεν ήταν μόνο η Σίτι υπεύθυνη για αυτό. Εβαλε το χεράκι του και ο ιταλικός Νότος που έζησε νύχτες μαγικές και ονειρεμένες στο «Ντιέγκο Μαραντόνα». Εκεί όπου η Νάπολι στις 4 Μαΐου κατάφερε να κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα έπειτα από μια… αιωνιότητα: 33 ολόκληρα χρόνια μετά από την εποχή που ο ίδιος ο Ντιέγκο έφερε την επανάσταση στη Serie A οδηγώντας τους Ναπολιτάνους σε δύο στέψεις μέσα σε μια τριετία. Ηταν μόλις το τρίτο κερδισμένο για τη Νάπολι. Σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στα 36 της Γιουβέντους και στα 38 συνολικά της Ιντερ και της Μίλαν. Για τους Ναπολιτάνους όμως που έζησαν τις κατακτήσεις του 1987 και του 1990, αλλά και την περίοδο παρακμής, ο τίτλος αυτός ήταν μια λύτρωση που αποτίναξε από πάνω τους τα φαντάσματα και του –πρόσφατου– παρελθόντος. Ηθικός αυτουργός για το κατόρθωμα της παρέας του Κβαραχτσέλια και του Οσιμεν; Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι. Εφτασε από την Ιντερ τον Μάιο του 2021 ο 64χρονος τεχνικός από τη Φλωρεντία που πέρα από τα δύο Κύπελλα με τη Ρόμα (2007-08) και τους τίτλους πρωταθλήματος με τη Ζενίτ στη Ρωσία (2010, 2011) δεν είχε κάτι άλλο να επιδείξει. Απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει… βροχή, ακόμη και όταν οι οπαδοί της Νάπολι του έκλεψαν το αγαπημένο του FIAT Panda, θέλοντας να τον εξωθήσουν σε παραίτηση.
«Ποτέ δεν ταξίδεψα πρώτη θέση, πάντα έκανα ωτοστόπ, οπότε κατακτώντας αυτό το πρωτάθλημα οι θυσίες που έκανα απέδωσαν καρπούς. Μερικές φορές με περνάνε για μαλ… επειδή έβαλα τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια στο γήπεδο, αλλά εγώ ξέρω πόσο υπέφερα για να πάρω αυτά τα παπούτσια, γιατί όταν ήμουν παιδί δεν είχα λεφτά να τα αγοράσω, τώρα μου είναι εύκολο να τα φοράω συχνά» ξέσπασε κάποια στιγμή στις ώρες των ιστορικών πανηγυρισμών. Και η «σοφία» του μοιάζει διπλάσια εδώ και μερικούς μήνες. Από τη στιγμή που αποχώρησε από τη Νάπολι η οποία με τη σειρά της έγινε ξανά γήινη. H ίδια ομάδα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της ως τον Μάη, με το ζόρι πια 7η και καταϊδρωμένη στον βαθμολογικό πίνακα με τον «ιδιόρρυθμο» ιδιοκτήτη της Ντε Λαουρέντις να διώχνει προ ημερών τον αντικαταστάτη του Σπαλέτι (Ρούντι Γκαρσία) με την ατάκα «άργησα. Επρεπε να τον έχω διώξει από την ημέρα της επίσημης παρουσίασής του». Πού βρίσκεται σήμερα ο Λουτσιάνο Σπαλέτι; Μα στον πάγκο της Εθνικής Ιταλίας, παρότι αρχικά είχε ανακοινώσει πως δεν σκοπεύει να δουλέψει για μια σεζόν έπειτα από την εμπειρία του στον Νότο. Στη Νάπολι πλέον είναι προπονητής ο Βάλτερ Ματσάρι που λίγα 24ωρα πριν αναγκάστηκε να επιστρέψει με ταξί από τη Ρώμη έπειτα από το ματς της ομάδας του με τη Ρόμα. Μιλούσε στη συνέντευξη Τύπου, καθυστέρησε και η διοίκηση αποφάσισε πως το πούλμαν μπορεί να αναχωρήσει χωρίς αυτόν. Είδωλο Ντε Λαουρέντις.
Καθεστώς Παρί
Αντίστοιχη και η αντίδραση της πρωταθλήτριας Γαλλίας, Παρί. Εγιναν καθεστώς στη χώρα τους οι Παριζιάνοι (κατέκτησαν το 11ο τρόπαιο τον Μάη) και θέλουν κάποια στιγμή να γίνουν και… Σίτι, κατακτώντας το Champions League. Δεν πάνε.. πουθενά λοιπόν: «Η Παρί Σεν Ζερμέν απορρίπτει εντελώς κάθε σχέδιο για τη λεγόμενη Super League, κάτι που ίσχυε από την πρώτη μέρα και θα παραμένει πάντα. Ως περήφανος ευρωπαϊκός θεσμός, η Παρί υποστηρίζει τις αρχές του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, τις αξίες του ανοιχτού ανταγωνισμού και της ένταξης και συνεργάζεται με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κυρίως με τους οπαδούς και τους παίκτες, που βρίσκονται στην καρδιά του παιχνίδι» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε με την υπογραφή του Νασέρ Αλ-Κελαϊφί. Ούτε οι γερμανοί πρωταθλητές λοιπόν. Ούτε οι Γάλλοι. Ούτε κάποιος από την Premier League στην οποία οι αντιδράσεις έναν χρόνο πριν ήταν τεράστιες. Η Μπάρτσα έχει μαζί της μόνο τη Ρεάλ σε μια παράξενη συντροφιά με αίσθηση… μοναξιάς.
Η Μπάγερν δεν πάει πουθενά
Τέτοιες ιστορίες βεβαίως δεν είναι ούτε απλές να πάρουν σάρκα και οστά, ούτε είναι εύκολο να βρουν πρόθυμους συνοδοιπόρους. Η μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπάγερν Μονάχου για παράδειγμα, που τον Μάη επιβίωσε από το θρίλερ της τελευταίας αγωνιστικής (η Ντόρτμουντ το έχασε στην ισοβαθμία των 71 διότι τελευταία αγωνιστική δεν μπόρεσε να νικήσει στην έδρα της την αδιάφορη Μάιντς) ήταν από τις πρώτες που το ξέκοψε: «Η Bundesliga είναι η βάση της Μπάγερν, όπως όλα τα εθνικά πρωταθλήματα είναι τα θεμέλια άλλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Είναι λοιπόν καθήκον μας και βαθιά πεποίθησή μας να τους ενισχύσουμε, όχι να τους αποδυναμώσουμε. Δεσμευόμαστε, επίσης, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπό την αιγίδα της UEFA. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά ότι η πόρτα για τη European Super League παραμένει κλειστή στην Μπάγερν» δήλωσε ο CEO των Βαυαρών, Γιαν Κρίστιαν Ντρέσεν. Και η προσγείωση ήταν αναμενόμενη.
Δίκοπο μαχαίρι στη Βαρκελώνη
Λίγο μπλε στο 2023 και από τη Μπαρτσελόνα, που κατέκτησε τη La Liga έπειτα από τρία χρόνια προσμονής. Οι μήνες πέρασαν όμως και το ιστορικό club της Καταλωνίας σήμερα μοιάζει βυθισμένο σε μια κρίση δίχως προηγούμενο. Μια τεράστια τρύπα στα ταμεία της που υπενθυμίζει πως επί της ουσίας πίσω από τα χρώματα της Μπάρτσα κρύβεται μια ολοκληρωμένη χρεοκοπία που ήδη την απειλεί με τριετή αποκλεισμό από το Champions League. Κανείς δεν ξέρει επακριβώς το μέγεθος της ζημιάς. Πριν από δύο μήνες οι Καταλανοί αναγνώρισαν χρέη άνω των 200 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα ρεπορτάζ μιλούν για κάτι που προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο! Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγάλο αυτό club είναι στην πρώτη γραμμή για τη δημιουργία της European Super League: Αναζητά όσο κανένα άλλο του μεγέθους του, μια οικονομική ανάσα που δεν προκύπτει από πουθενά. Κλειδί σε αυτή την προσδοκία; Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε προ ημερών (21/12) με ετυμηγορία πολύ ευνοϊκή για τη Super League και επισημαίνοντας «κατάχρηση κυρίαρχης εξουσίας από τη FIFA και την UEFA». Το πρότζεκτ αυτό στα χαρτιά μιλά για μια επένδυση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσδοκά σύντομα σε κέρδη 100 δισ. ευρώ.