Το έχω ξαναγράψει, θαρρώ. Οταν ήταν να κάνω την έκτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, πριν από μερικούς μήνες, σε όποιον το έλεγα με κοίταζε περίεργα. «Εχεις κάτι;» με ρωτούσαν. Οταν διέκρινα την ίδια έκπληξη και στο πρόσωπο ενός γιατρού, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά – με τον γιατρό, όχι με μένα. Αφού εμβολιάστηκα, η ερώτηση άλλαξε: «Ολα καλά;». Mε άλλα λόγια, «τη γλίτωσες ΚΑΙ αυτή τη φορά;». Εχει δίκιο λοιπόν ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που εισηγείται την αφαίρεση του αριθμού των δόσεων από τον ατομικό φάκελο του καθενός στο emvolio.gr. Αν οι ευάλωτοι – τουλάχιστον – πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για την COVID-19 και τη γρίπη, δεν χρειάζεται να ξέρουν πόσες δόσεις έχουν κάνει ως τώρα για την COVID-19, όπως δεν ξέρουν και για τη γρίπη.

Ενας τρόπος να γνωρίζει κανείς αν υπάρχει έξαρση των ιώσεων είναι να παρακολουθεί πόσο συχνά καλούνται οι επιδημιολόγοι και οι πνευμονολόγοι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα κανάλια. Ε, αυτές τις μέρες, κάθε εκπομπάρχης που σέβεται τον εαυτό του καλεί κι από έναν. Και η συζήτηση έχει κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι αν ήταν καλεσμένος ένας πολιτικός. Ο Νίκος Τζανάκης, για παράδειγμα, αποκάλυψε χθες στον Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΪ 100,3) ότι τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα COVID-19 υπερβαίνουν τα 50.000. Και ότι μόνο το 10% όσων έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί έχουν προβεί σε αυτό το διάβημα – ίσως γιατί οι υπόλοιποι το θεωρούν απονενοημένο. «Υποβόσκει μια αντιεμβολιαστική κουλτούρα» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Νομίζαμε πως οι αντιεμβολιαστές αποτελούν μια δυναμική, αλλά μικρή, μειοψηφία. Να που κατάφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να καταστήσουν πειστικά τα επιχειρήματά τους. Κάποιοι φταίνε γι’ αυτό.

Το πιο σουρεαλιστικό στοιχείο όμως της χθεσινής ημέρας βγήκε από το στόμα του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκου Θωμαΐδη. Και προέκυψε από τον πιο αξιόπιστο δείκτη που υπάρχει: τα λύματα. Οπως είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ, η ανάλυση των λυμάτων της Αττικής δείχνει αύξηση κατά 180%-260% των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και RSV τον τελευταίο μήνα, αλλά και διπλασιασμό της χρήσης κοκαΐνης! Αν μια κανονική εβδομάδα γίνεται χρήση 1,29 κιλού κοκαΐνης την ημέρα, η ποσότητα αυτή εκτοξεύεται τις ημέρες των γιορτών σε 2 κιλά…

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση κοκαΐνης αποτελεί από μόνη της τα τελευταία χρόνια της ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδίως στους κόλπους της νέας γενιάς. Οι ειδικοί το αποδίδουν στα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων – αλλά αδιέξοδα υπήρχαν πάντα. To πρόβλημα πάντως δεν είναι μόνο ελληνικό, στο Βέλγιο κατασχέθηκε πέρυσι η ποσότητα-ρεκόρ των 120 τόνων κοκαΐνης και η χώρα αυτή, που μόλις ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, θέτει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ανάμεσα στις πρώτες της προτεραιότητες.

Οι γέροι δεν εμβολιάζονται και οι νέοι παίρνουν ντρόγκα: σκούρα τα πράγματα.