Λίγο ο ερχομός του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό, λίγο η παρουσία πολλών ελλήνων παικτών στο τουρκικό πρωτάθλημα και ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας ο τουρκικός αθλητικός Τύπος και τα αποκλειστικά του. Σωστά μπήκε – θέλω να πω είναι σωστό που οι ρεπόρτερ των ομάδων ρίχνουν μια ματιά στο τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες και οι τουρκικές ιστοσελίδες διότι τελευταία έχουν υπάρξει αρκετά ενημερωμένες: τη συμφωνία του Τερίμ με τον ΠΑΟ π.χ. από τους Τούρκους τη μάθαμε. Πλην όμως αυτό μου μοιάζει να είναι η τελευταία σοβαρή είδηση που οι γείτονες δημοσίευσαν. Κι όχι τυχαία είχαν την είδηση γιατί είχε να κάνει με την επαγγελματική επιλογή ενός συμπατριώτη τους. Με ειδήσεις που έχουν να κάνουν με μη συμπατριώτες τους υπάρχει ένα προβληματάκι.
Κριτήριο
Από το πρωί που οι Τούρκοι ανακοίνωσαν τη συμφωνία του ΠΑΟ με τον Τερίμ ακολούθησε μια ασταμάτητη παρουσίαση μεταγραφικών στόχων της ελληνικής ομάδας όπου το μοναδικό κριτήριο, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα, μοιάζει να είναι ότι οι παίκτες στους οποίους αναφέρονται έχουν περάσει από τη Γαλατά τον καιρό που ήταν προπονητής της το νέο αφεντικό του ΠΑΟ. Μέχρι τώρα έχουν έρθει στους Πράσινους 8 πρώην παίκτες της Γαλατά και προβλέπω μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος οι παίκτες στόχοι του ΠΑΟ να είναι περίπου 85. Να προσθέσουμε σε αυτό τον ορυμαγδό «ειδήσεων» και το ενδιαφέρον ελληνικών ομάδων για τους έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στην Τουρκία. Ο Μπακασέτας έχει υπογράψει ήδη στον ΠΑΟ και στην ΑΕΚ. Ο Κουρμπέλης βρίσκεται μεταξύ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Δυο – τρεις ομάδες θέλουν τον Φούντα. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή.
Γούστο
Με ένα περίεργο τρόπο το τι γράφουν οι αθλητικές εφημερίδες πολύ συχνά αντικατοπτρίζει το γούστο των ποδοσφαιρόφιλων της χώρας. Αγγλοι και Ιταλοί (κυρίως) όταν γράφουν τα παραμυθάκια τους θέλουν πρωταγωνιστές σε αυτά να είναι μεγάλες φίρμες. Οι Τούρκοι φαίνεται ότι είναι υπέρ της ποσότητας. Γράφουν τα πάντα – ακόμα κι αν δεν φαίνονται πολύ λογικά. Ο Τερίμ π.χ. τόνισε στην πρώτη συνέντευξη πως για να κάνει εισηγήσεις για μεταγραφικά πρέπει πρώτα να δει τη νέα ομάδα του να αγωνίζεται σε ένα – δυο ματς. Ο Τάσος Μπακασέτας έχει πει ότι δεν είναι η επιστροφή στην Ελλάδα η πρώτη του προτεραιότητα. Αλλά για τους Τούρκους φαίνεται ότι ισχύει το παλιό ωραίο αξίωμα που λέει πως δεν πρέπει να αφήνουμε τις λεπτομέρειες να καταστρέψουν ωραίες ιστορίες. (Για το αν οι ιστορίες είναι πραγματικές ή μύθοι και θρύλοι, δεν έχω ακούσει κάτι. Οπως και να ‘χει απαγορεύεται η καταστροφή τους…).
Σέρβοι
Τις προάλλες που έγραφα για τον ερχομό του Τερίμ ξέχασα μια μικρή επισήμανση που έχει την αξία της: είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟ και η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ έχουν προπονητή από την ίδια χώρα! Πέρυσι στον μπασκετικό Παναθηναϊκό υπήρχε ο Σέρβος Ράντονιτς και στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ο επίσης Σέρβος Γιοβάνοβιτς. Φέτος υπάρχουν οι δυο Τούρκοι – σαφώς το εφετινό είναι πιο σπάνιο. Αλλά έχει ενδιαφέρον πως ενώ όλοι υπογράμμισαν φέτος την ταυτόχρονη παρουσία του Αταμάν και του Τερίμ κανείς δεν είχε κάνει το ίδιο πέρσι κάνοντας έστω μια απλή αναφορά στους δυο Σέρβους. Ισως βέβαια αυτό να οφείλεται και στο ότι τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, λόγω της παρουσίας του κάποτε στο ελληνικό πρωτάθλημα και της προπονητικής δουλειάς του κυρίως στην Κύπρο, τον θεωρούσαμε κομμάτι δικό μας. Φυσικά οφείλεται και στο ότι η παρουσία δυο Σέρβων δεν εξάπτει τη φαντασία των μπουρδολόγων που για τους δυο Τούρκους έχουν γράψει στο Διαδίκτυο ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου…
Απορίες
Παρόλο που τις εορταστικές μέρες που δεν είχε ποδόσφαιρο δεν πλήξαμε καθόλου, η επιστροφή του πρωταθλήματος από σήμερα είναι μάλλον καλοδεχούμενη, παρά το γεγονός ότι το θέαμα των άδειων γηπέδων θα μας δώσει πάλι εικόνες μιζέριας. Με τέσσερις ομάδες να είναι κοντά στη βαθμολογία τα αποψινά ματς θα τραβήξουν ένα κάποιο ενδιαφέρον κυρίως γιατί υπάρχουν κάμποσες ωραίες απορίες που συνοδεύουν τους πρωτοπόρους.
Θα πληρώσει ο ΠΑΟΚ (που περιμένει στην Τούμπα τον ΟΦΗ) τη διακοπή του πρωταθλήματος, με δεδομένο ότι ήταν η μόνη ομάδα που στη συγκεκριμένη στιγμή δεν την ήθελε; Θα θυμίσει η εφετινή ΑΕΚ την περσινή ΑΕΚ τώρα που ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή της περιπέτεια, αρχής γενομένης από το ματς με τον Βόλο; Θα δούμε αλλαγές στον ΠΑΟ μετά την αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς ήδη από το αποψινό παιχνίδι με τον ΠΑΣ; Θα μπουν αμέσως στα βαθιά τα νέα αποκτήματα του Ολυμπιακού ώστε να λύσουν ήδη στο ματς με τη Λαμία επιθετικά προβλήματα που είχαν εμφανιστεί στα παιχνίδια με τον Πανσερραϊκό και τον Ατρόμητο; Οπως έλεγε και μια παλιά καραβάνα της ελληνικής αθλητικογραφίας οι αθλητικογράφοι χρειάζεται να μπορούν να δώσουν κι απαντήσεις κι όχι μόνο να κάνουν ερωτήσεις. Δεν διαφωνώ, αλλά ομολογώ πως δεν έχω απαντήσεις, αλλά μόνο υποψίες. Και περιμένω την επανέναρξη του πρωταθλήματος με περιέργεια.
Μάνταλος
Τι δεν περιμένω; Κάποιου είδους βελτίωση της διαιτησίας π.χ. Πρόσφατα άκουσα στο κρατικό ραδιόφωνο μια συνέντευξη του πραγματικού αρχιδιαιτητή που είναι ο Ελληνας Σταύρος Μάνταλος κι όχι ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ που έχει τον τίτλο στα «χαρτιά». Ο Μάνταλος για να δείξει την πρόοδο της ελληνικής διαιτησίας είπε ότι η ΑΕΚ δεν κέρδισε δυο ματς πρόσφατα παρόλο που κατηγορείται πως ελέγχει τη διαιτησία και την ΕΠΟ. Η δήλωση είναι τρομερή αν σκεφτεί κανείς ότι η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια: με τη λογική του Μάνταλου η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι η απόδειξη του ελέγχου που κάποιοι άλλοι κατά καιρούς καταγγέλλουν. Περίμενα η ΑΕΚ να ζητήσει στον αρχιδιαιτητή να είναι περισσότερο προσεκτικός στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί αλλά πιθανότατα δεν κατάλαβαν τι είπε. Από την άλλη αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα της διαιτησίας σήμερα μπορεί να μην είναι ο έλεγχος ή η διαφθορά, αλλά η βλακεία. Που ναι μεν είναι αήττητη πλην όμως ήταν και παραμένει πάντα εξαιρετικά επικίνδυνη.
Τρόμαξε
Ισως για αυτό να μην έρχεται στην Ελλάδα ο Φρόιντφελντ. Ηρθε μια φορά, είδε με ποιους έχει να κάνει, τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια…