Ο µήνας είναι αφιερωµένος στην τριτοβάθµια εκπαίδευση και στις τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση µε την ίδρυση µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων. Το µεγαλύτερο αντεπιχείρηµα της αντιπολίτευσης είναι πως το πλαίσιο που ανακοινώθηκε είναι τέτοιο που κανένα διάσηµο πανεπιστήµιο από τις ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία δεν θα έρθει στην Ελλάδα – ή πως (και σε µεγάλο βαθµό σωστά) αυτού του είδους τα ιδρύµατα δεν κάνουν παραρτήµατα σε ξένες χώρες. Γι’ αυτό και φαίνεται πως καταβάλλεται προσπάθεια η µεταρρύθµιση να έρθει «πακέτο» µε µία τουλάχιστον δυνατή συνεργασία, ώστε να εξουδετερωθεί αυτού του είδους η αντίδραση.
Λίστες ονομάτων
Σε περίπτωση που ξεχαστήκατε, και το 2024 είναι προεκλογική χρονιά -γι’ αυτό και η φηµολογία για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχει ήδη αρχίσει. Προσοχή στην ονοµατολογία: σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο, γνωρίζουµε βασικά τις προθέσεις των προσώπων που θα ήθελαν να συµµετάσχουν σε ένα κοµµατικό ψηφοδέλτιο και όχι αν έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τις ηγεσίες τους. Οι εξαιρέσεις, κυρίως στην αντιπολίτευση που το διακύβευµα είναι µεγαλύτερο, µετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και πρόκειται είτε για πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του εκάστοτε προέδρου που θα στηριχθούν κιόλας στο τέλος είτε για άλλα στα οποία δεν µπορούν να αρνηθούν χωρίς αιτία.
Βάσιμος λόγος
Και τώρα που ξεκινήσαµε τα περί αιτίας: µέσα στις γιορτές, στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξε πολύ η είδηση της απόλυσης µιας µαύρης εργαζόµενης από κατάστηµα µε ρούχα γιατί είχε ράστα κοτσιδάκια – και η ιδιοκτήτριά του τα θεώρησε «βρώµικα». Στην κουβέντα µπήκε και η Εφη Αχτσιόγλου: αναδηµοσιεύοντας το σχετικό βίντεο σχολίασε πως «γι’ αυτό χρειαζόταν» η διάταξη για τον βάσιµο λόγο απόλυσης, την οποία πέρασε ως υπουργός Εργασίας – και κατήργησε η ΝΔ. Στο παράδειγµα φαίνεται ο τρόπος που η Νέα Αριστερά θέλει να διεκδικήσει τα θετικά των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, µε έµφαση στην καθηµερινότητα των πολιτών. Φαίνονται επίσης η ηλικία και ο ιδεολογικός προσανατολισµός εκείνων στους οποίους απευθύνεται.
Γαλάζιο λεξιλόγιο
Το ίδιο συµβαίνει και µε τον Στέφανο Κασσελάκη, που «παίζει» στα όρια της ιδεολογικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από άποψη λεξιλογίου. Προφανώς στην Κουµουνδούρου διαβάζουν τα νούµερα των δηµοσκοπήσεων – και γνωρίζουν πως ο κορεσµός σε σχήµατα εξ αριστερών δεν επιτρέπει πολλές κινήσεις. Ο νέος πρόεδρος χρησιµοποιεί πια λέξεις που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν καν να ακούν – όπως οι «άριστοι» και η γραµµή κριτικής για «ατζέντα Ισλαµαµπάντ», που σηκώνει ευκολότερα µια πιο κεντρώα παρά µια αριστερή βάση. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται το µείγµα αριστείας και λαϊκισµού να κουµπώνει καλύτερα σε απογοητευµένους της ΝΔ εκ δεξιών.