Μεγαλώνει η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού με αύξηση στον αριθμό εισαγωγών κατά 44%, πενήντα επτά θανάτους και 70 διασωληνωμένους ασθενείς. Η έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για «έκρηξη» μετά τις γιορτές ενώ επιβεβαιώθηκαν και τα ευρήματα στα λύματα.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 φανερώνουν τη δικαιολογημένη ανησυχία.
Από που ελήφθησαν τα δείγματα
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων.
Την εβδομάδα 52/2023 (25- 31 Δεκεμβρίου) παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 51/2023 (18-24 Δεκεμβρίου) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις εννέα (6/9) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις εννέα (1/9) περιοχές ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε σε δύο περιοχές (2/9).
«Πρωταθλήτρια» πόλη τα Ιωάννινα
Συγκεκριμένα, αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+116%), στη Θεσσαλονίκη (+60%), στην Αττική (+56%) και στο Ηράκλειο (+31%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+18%) και στην Πάτρα (+13%). Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-15%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στο Βόλο (0%) και στη Λάρισα (+10%).
Οι πέντε αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής
Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2023, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, συνεδρίασε για να εξετάσει όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και κατόπιν εισηγήθηκε στον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Η ξαφνική άνοδος της JN.1
Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος του ιού. Η ξαφνική άνοδος υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση “brain fog”, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).