Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν τον ίδιο προορισμό για τα Φώτα – και οι δύο πρόεδροι των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βρεθούν στο Φανάρι για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Αυτό το συναπάντημα σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι συμβολικό, όμως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν τη δημιουργία εντυπώσεων.
Οι φωτογραφίες που δείχνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κοιτούν ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη πλευρά κάθε φορά που συναντιούνται σε δημόσιες εκδηλώσεις, αν και κάθονται δίπλα δίπλα, αντικατοπτρίζουν όχι στην κυριολεξία, αλλά ουσιαστικά την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη.
Αναγνωρίζοντας πως μέχρι τις ευρωεκλογές τα δύο κόμματα επί της ουσίας ανταγωνίζονται για τον ίδιο ρόλο, έχουν επιλέξει να αδιαφορούν το ένα για το άλλο – δεν συγκρούονται ευθέως, στοχεύοντας προς το μέρος της ΝΔ, ούτε συντονίζονται όμως, πετώντας ενίοτε «καρφιά» προς την άλλη πλευρά. Παρότι προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, αλλά και στελέχη κυρίως της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν μια συνεργασία να ανθίζει ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών, κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή αποκλείεται σε όλους τους τόνους.
Παρότι η μεταξύ τους επαφή δεν ήταν από την αρχή προβληματική (στην εκλογή του, ο Κασσελάκης κινήθηκε θεσμικά ζητώντας ραντεβού από τον Ανδρουλάκη, και στην πρώτη τους συνάντηση στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φάνηκε διάθεση κοινοβουλευτικής συνεννόησης), οι μετέπειτα κινήσεις της συριζαϊκής πλευράς δημιούργησαν εκ νέου ψυχρότητα.
Οι επιθέσεις του Κασσελάκη στην παρακαταθήκη Σημίτη, η παρουσία προσώπων που αποτελούν «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ στην ηγετική ομάδα και οι αιχμές Κασσελάκη περί αυτοαναφορικότητας των άλλων προοδευτικών δυνάμεων ενίσχυσαν μια απόσταση που προϋπήρχε. Παράλληλα, εντός της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μιλούν για θεσμικό φάουλ από την πλευρά του Κασσελάκη να κάνει υποδείξεις για τον χειρισμό του ζητήματος των υποκλοπών μέσα από συνέντευξη (ΕΡΤ), στην οποία μάλιστα αποκάλυψε και ένα μέρος της συζήτησης ανάμεσα στους δύο κατά τη συνάντησή τους.
Τι δείχνει, πάντως, η παρουσία και των δύο αρχηγών στο Φανάρι; Πέραν του εξωτερικού δικτύου που και οι δύο πλευρές θέλουν να χτίσουν, και ενόψει ευρωεκλογών, θέλουν παράλληλα να χτίσουν και ένα πιο «πατριωτικό» προφίλ – στο οποίο βασίζεται τόσο ο Κασσελάκης, που μιλάει διαρκώς για μια «πατριωτική Αριστερά», όσο και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος κρατάει προσεκτική, αλλά σκληρή στάση στα εθνικά θέματα. Πράγμα που υπό μια έννοια καθιστά ακόμα πιο εμφανή τη σύγκριση ανάμεσα στα δύο κόμματα και βάζει τέρμα σε όσα σενάρια κοινής πορείας έως το «μέτρημα» των ευρωεκλογών.
Νέα Αριστερά σε κίνηση
Την ίδια ώρα, και στη Νέα Αριστερά πατούν τα πρώτα γκάζια: τα στελέχη του σχήματος, που πριν από την αλλαγή του χρόνου ξεκίνησε τις πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις για την επικείμενη δημιουργία κομματικής δομής και εκπροσώπησης στις ευρωεκλογές, αναγνώρισαν την πρόκληση των πρώτων δημοσκοπήσεων. Με την επίσκεψη του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση, και της Πέτης Πέρκα στη Θεσσαλία στην πραγματικότητα η Νέα Αριστερά είναι το πρώτο κόμμα που ξεκινάει περιοδείες το 2024, ξέροντας πως έχει να διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα ορατότητας από τα σχήματα με τα οποία διεκδικούν το ίδιο ακροατήριο.
Η περιοδεία περιλάμβανε τις πληγείσες περιοχές στον Παλαμά, τον Βλοχό και τον Κοσκινά, με τον Χαρίτση να δηλώνει πως η Νέα Αριστερά «είναι εδώ για να ακούσει και να δώσει φωνή σε εκείνους που η κυβέρνηση έχει αφήσει στη μοίρα τους».