Την αποκάλυψη ότι το Σάββατο αναμένεται επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία – «εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή» – έκανε ο Χακάν Φιντάν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πατήσει και ελληνικό έδαφος. Ως είθισται σε τέτοια ταξίδια και για λόγους ισορροπιών. Οι πληροφορίες για επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως, ωστόσο εφόσον το ταξίδι πραγματοποιηθεί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ίσως – μαθαίνω – να μην προσγειωθεί στην Αθήνα, αλλά στην Κρήτη, όπου προγραμματίζει να βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα Θεοφάνια. Επισημαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί στο σπίτι του στα Χανιά το 2020 και τον Μάικ Πομπέο, τον προκάτοχο του Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τους δυο τους τότε να πραγματοποιούν κοινή επίσκεψη στη Σούδα. Προεξοφλώ συνεπώς και μία επίσκεψη Μπλίνκεν στη Σούδα, εφόσον η άφιξη του αμερικανού ΥΠΕΞ επί ελληνικού εδάφους επιβεβαιωθεί.
Σουηδία, F-16 και F-35
Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν θα εστιάσει σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως δήλωσε ο Φιντάν. Το θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή αναμένεται να κυριαρχήσει, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά τόσο στο ζήτημα της Σουηδίας και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, όσο και στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Γάζα, αναμένεται να απασχολήσουν και τις συνομιλίες του Μπλίνκεν στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται στο υψηλότερο σημείο από ποτέ. Με την Αθήνα να παραμένει σε αναμονή και για την απαντητική επιστολή για την προμήθεια των F-35 εν μέσω διπλωματικού παζαριού.
Τεντωμένα νεύρα για τον Συρίγο
Εντονη ενόχληση και στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την κάλυψη που του δόθηκε στη συνέχεια, πληροφορούμαι ότι προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης, σε σημείο που ήταν μάλλον ευτύχημα για τον ίδιο το ότι δεν βρισκόταν χθες σε υπουργικό θώκο. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης που δικαιολογούσε τα κυβερνητικά αναχώματα. Ο Συρίγος στην αρχική δήλωσή του (Σκάι), ερωτηθείς αν πρέπει να «ξαναδούμε» τη Συνθήκη της Λωζάννης, απάντησε σαφώς αρνητικά, αλλά χαρακτήρισε τις διατάξεις της «παρωχημένες στο 97%». Μπροστά στις αντιδράσεις, ο ίδιος ανέφερε (ΕΡΤ) πως δεν μίλησε «ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των “παρωχημένων διατάξεων”». Τον χορό κατά του Συρίγου έσυρε πρώτος ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «δώρο στον Ερντογάν», ενώ σκληρή ήταν και η κριτική της Χαριλάου Τρικούπη.
Δεύτερο φάουλ
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Συρίγου, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί τη Συνθήκη της Λωζάννης «το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής» και ότι «ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση» από την πλευρά του βουλευτή. Για πολλούς αυτό ήταν το δεύτερο «φάουλ» του Συρίγου που καταγράφει το Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο για «πολιτική μυθολογία» με επίκεντρο το Πολυτεχνείο.
Ο Κασσελάκης στα δόντια του Bloomberg
Ως ένα μάλλον αποτυχημένο πείραμα βλέπει τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το Bloomberg. Στο θέμα του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το πρακτορείο έχει τίτλο «Το ποντάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πρώην trader της Goldman Sachs δεν πέτυχε» και σχολιάζει πως «ο νέος ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές – αλλά πριν από αυτό πρέπει να πείσει το δικό του κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο φαίνονται σκοτεινές». Θεωρεί δε πως ο άγνωστος Κασσελάκης μέχρι τον Σεπτέμβριο «βγήκε στην κορυφή μόνο λόγω του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, καθώς δεν υποστήριξε κανέναν από τους υποψηφίους». Κατά το Bloomberg δε, «επί των ημερών Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται».
Σκελετοί στο ντουλάπι
Η γενική αναδόμηση στην Κατεχάκη που σηματοδοτεί ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν αποκλείεται να αποκαλύψει αρκετούς σκελετούς στο ντουλάπι, καθώς ο έλεγχος είχε χαθεί σε πολλά επίπεδα. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι για την ανεπάρκεια του διδύμου που συγκροτούσαν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Κώστας Κατσαφάδος είχε φτάσει στο Μαξίμου πληθώρα διαμαρτυριών και από τις εκλογικές περιφέρειές τους. Συνεπώς το κλίμα είχε βαρύνει και από τη δυσαρέσκεια σε Φθιώτιδα και Α’ Πειραιά, όπου αντιστοίχως οι δύο πρώην πολιτεύονται, καθώς και στις δύο περιφέρειες η ΝΔ θέλει να αποφύγει τραύματα.