Απόλυτο αιφνιδιασμό επεφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και στους συνεργάτες του εντός Μαξίμου με την επιλογή του να ανακοινώσει χθες «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δραστική παρέμβαση, δηλαδή το ξήλωμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και για συνακόλουθες καραμπόλες σε τρία υπουργεία (Υγείας, Εργασίας, Παιδείας). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χθεσινός πρωινός καφές στην Ηρώδου Αττικού έγινε εν τη απουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος μετέβη αργότερα στο γραφείο του, έχοντας όμως λάβει σε συνεννόηση με τους εξ απορρήτων του την απόφαση να πατήσει επίσημα το κουμπί του rotation. Να διορθώσει, για την ακρίβεια, προηγούμενες αποφάσεις του («δεν έγινε στην τύχη», έλεγε ο ίδιος προ μηνών για το rotation, παραδεχόμενος ότι «αυτό δεν σημαίνει πως έκανα όλες τις σωστές επιλογές»), στέλνοντας κάποιους στον… πάγκο και βάζοντας άλλους στο παιχνίδι.
Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Κώστας Κατσαφάδος, καθώς το Μαξίμου ζητούσε εδώ και μήνες έναν σταθερό βηματισμό στην Κατεχάκη, επιδιώκοντας πλέον άμεση αλλαγή κλίματος στην κοινωνία σχετικά με την ατζέντα «νόμου και τάξης». Αλλα τρία στελέχη επέστρεψαν σε γνώριμά τους χαρτοφυλάκια – ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη, ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Υγείας και η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναβαθμισμένη, στο Εργασίας –, ενώ τρεις νέες είσοδοι αφορούν πόστα υφυπουργών – ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στο Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη στο Παιδείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Δυσφορία για το δίδυμο
Η απομάκρυνση του διδύμου Οικονόμου – Κατσαφάδου από το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας πιστοποιεί τη δυσαρέσκεια που υπήρχε στην Ηρώδου Αττικού για το προφίλ αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης σε ένα πεδίο το οποίο κυριαρχούσε στο αφήγημα της ΝΔ από το 2019. Και παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα ως ένα από τα ισχυρά γαλάζια «χαρτιά» τόσο προς το συντηρητικό ακροατήριο όσο και προς τους κεντρώους, δεδομένου του σκεπτικού του Μητσοτάκη ότι δεν χωρά «πολιτικό πρόσημο» στο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Ομως διαδοχικά γεγονότα τους τελευταίους μήνες – από την είσοδο κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια έως τα επεισόδια στου Ρέντη και τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη – βάραιναν το κλίμα για το υπουργικό δίδυμο.
«Ο Πρωθυπουργός, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά», σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας τη δυσφορία Μητσοτάκη. Στο Μαξίμου υπήρχε η αίσθηση ότι χάνεται πλήρως ο έλεγχος στην Κατεχάκη. Κατά πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στα μέσα Δεκεμβρίου με την άρνηση των ΜΑΤ να αναλάβουν υπηρεσία στη φύλαξη ποδοσφαιρικού αγώνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – ένα περιστατικό για το οποίο ήχησε συναγερμός και έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου οι αστυνομικοί να υπακούσουν διαταγές. Μετά την απομάκρυνση Οικονόμου – Κατσαφάδου οι πληροφορίες μιλούν για βαθιές αλλαγές και στο επιχειρησιακό σκέλος – στη δομή της ΕΛ.ΑΣ. με τις επικείμενες κρίσεις –, με συνέπεια μεταξύ άλλων να κλείσει ένας κύκλος στελεχών που συνδέθηκαν με τον άλλοτε γενικό γραμματέα στο Γραφείο Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Την ίδια εικόνα, άλλωστε, αναδεικνύει και η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη.
Οσο για την επιλογή Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σηματοδοτεί τον στόχο του Μητσοτάκη για «άμεσο αποτέλεσμα». Εντολή «μεταρρυθμίσεων και αποτελέσματος» με βάση την εμπειρία του αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και η μετακίνηση του Αδωνη Γεωργιάδη από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας. Πρόκειται για έναν τομέα που ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει και ως «προσωπικό στοίχημα». Τη δική της σημειολογία έχει προφανώς η ευκαιρία που ο Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει σε στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως η Μιχαηλίδου, η Λυτρίβη και ο Νικολακόπουλος, που είναι ο μόνος από τα πρόσωπα των αλλαγών ο οποίος δεν έχει εμπειρία από το χαρτοφυλάκιό του.
Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης με επίκεντρο τη «μαύρη τρύπα» της Κατεχάκη επέλεξε να παρέμβει σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο, εκπέμποντας διπλό μήνυμα. Πρώτον, ότι η αξιολόγηση «έργου» και «συμπεριφοράς» είναι διαρκής αλλά και ότι οι πρωθυπουργικές «διορθώσεις» θα είναι δραστικές απέναντι σε όσα θολώνουν το κυβερνητικό αφήγημα. Το δεύτερο είναι μια… υπενθύμιση παλαιότερης αποστροφής του προς όσους συχνά πυκνά ράβουν υπουργικό κοστούμι, ότι «τα κοστούμια μπορεί να είναι για τους γάμους».