Σχεδόν 2.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 την τελευταία εβδομάδα του 2023 σε ένα νέο πανδημικό κύμα που αποδίδεται στις συναθροίσεις των γιορτών και τον χειμωνιάτικο καιρό.
Η έξαρση των λοιμώξεων αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιανουάριο, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθητήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.
«Έχουμε εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊούκαι την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση, με αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία» είπε.
Εκτίμησε επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την εξάπλωση του στελέχους JN.1, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και μέχρι στιγμής έχει ανιχνευτεί σε 179 ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Το επταήμερο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου αναφέρθηκαν 1818 εισαγωγές ασθενών Covid-19, αριθμός πάνω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2022, και 57 θάνατοι.
Αλλαγή των συμπτωμάτων
Στη λίστα των συμπτωμάτων της Covid έχουν προστεθεί πρόσφατα τα προβλήματα ύπνου και το άγχος, ανέφερε η δρ Ψαλτοπούλου σε ανακοίνωση που συνυπέγραφε την Πέμπτη με δύο συναδέλφους της, την βιολόγο Π.Ζαχαράκη και τον ιατρό. Γ.Ντάναση.
Το εύρημα αυτό προέρχεται από δεδομένα της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα οποία τα συχνότερα συμπτώματα είναι:
- καταρροή (31,1%),
- βήχας (22,9%),
- πονοκέφαλος (20,1%),
- αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
- μυϊκός πόνος (15,8%),
- πονόλαιμος (13,2%),
- προβλήματα ύπνου (10,8%),
- ανησυχία ή άγχος (10,5%)
Σύμφωνα πάλι με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στα συμπτώματα της JN.1 περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση “brain fog”, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Παραμένει ασαφές αν η αϋπνία και η ανησυχία είναι ειδικά συμπτώματα της JN.1, διευκρίνισε η δρ Ψαλτοπούλου στην ΕΡΤ.
Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από τα βρετανικά δεδομένα είναι ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Τι αλλάζει με το JN.1
Μέσα σε λίγους μήνες από την εμφάνισή του τον Σεπτέμβριο, το νέο στέλεχος εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ όπου πλέον αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων και βαίνει προς επικράτηση.
«Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος» έγραφε στη χθεσινή ανακοίνωση η δρ Ψαλτοπούλου και οι συνεργάτες της.
«Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC» διευκρίνιζαν οι τρεις ειδικοί.
«Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές», με τα CDC να σημειώνουν ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Σύμφωνα με την δρ Ψαλτοπούλου είναι σημαντικό τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας εμβολιαστούν άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Όσον αφορά τη μάσκα, η καθηγήτρια επισήμανε ότι η χρήση της παραμένει από τον ΕΟΔΥ ως απλή σύσταση, η οποία καλό είναι να τηρείται σε χώρους με συνωστισμό.
Σημαντική αύξηση, τέλος, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην κυκλοφορία της γρίπης και του συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV).
Την τελευταία εβδομάδα του 2023 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ οκτώ ασθενείς με γρίπη. Καταγράφηκαν επίσης τρεις θάνατοι.