Τα καρβέλια δεν είναι τα μόνα πράγματα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο ψωμιού Tambov στην κεντρική Ρωσία. Οι αρτοποιοί του Tambov μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο για τη συναρμολόγηση μικρών drones στις εγκαταστάσεις τους, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά στρατεύματα  στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι προσπάθειες αυτές καθιστούν το αρτοποιείο ως σήμα κατατεθέν στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να εμπλέξει την πολιτική βιομηχανία στην παραγωγή για  το πολεμικό μέτωπο.

«Μυρίζουν ακόμα και σαν φρέσκο ​​ψωμί!»

Σε ένα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης από το αρτοποιείο χονδρικής, ένα από τα αφεντικά επιδεικνύει μισή ντουζίνα drones Bekas δίπλα σε μια σειρά από φρεσκοψημένα ψωμάκια.

«Μυρίζουν ακόμα και σαν φρέσκο ​​ψωμί!» είπε ο Ρώσος δημοσιογράφος Alexander Rogatkin κρατώντας ένα από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και το μυρίζοντας το.

Το εργοστάσιο Tambov ξεκίνησε για πρώτη φορά τη συναρμολόγηση των drones τον Φεβρουάριο του 2023 χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που κατασκευάζει πλαίσια άνθρακα, καθώς και θήκες κεραιών και κάμερας, σύμφωνα με συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους του αρτοποιείου στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το εργοστάσιο Tambov ξεκίνησε για πρώτη φορά τη συναρμολόγηση των drones τον Φεβρουάριο του 2023

Αγορές μέσω διαδικτύου

Τα περισσότερα από τα εξαρτήματα για το Bekas αγοράζονται μέσω Διαδικτύου, επιτρέποντας στους αρτοποιούς να διατηρήσουν το κόστος μεταξύ 25.000 Rbs (270 $) και 50.000 Rbs ανά drone. Η Tambov κατασκευάζει τώρα περίπου 250 drones το μήνα, καθώς και συνοδευτικά σακίδια παραλλαγής, σύμφωνα με το αρτοποιείο.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως μια σημαντική ανακάλυψη για τη βιομηχανία της Ρωσίας που βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Τα εργοστάσια της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, των Ουραλίων, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής – δεκάδες περιοχές της χώρας μας – εργάζονται σε πλήρη λειτουργία με πολλαπλές βάρδιες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε μια εκδήλωση του Νοεμβρίου.

Η βιομηχανική παραγωγή που σχετίζεται με τον πόλεμο έχει αυξηθεί κατά 35% σε σύγκριση με την περίοδο που οδήγησε στην πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ενώ η μη στρατιωτική παραγωγή παρέμεινε σταθερή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο της Τράπεζας της Φινλανδίας για τις Αναδυόμενες Οικονομίες. Σε ορισμένους κλάδους, όπως ο ηλεκτρικός εξοπλισμός και η αυτοκινητοβιομηχανία, η ώθηση της παραγωγής που σχετίζεται με τον πόλεμο αντιστάθμισε τη μείωση της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

Περισσότερες από 500 ελαφρές βιομηχανικές εταιρείες έχουν μετατραπεί σε μονάδες παραγωγής εξοπλισμού για τον στρατό, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2023.

Στο Naberezhnye Chelny, μια πόλη στη δυτική-κεντρική Ρωσία στον ποταμό Κάμα, ένα εργαστήριο ραβδιών χόκεϊ επί πάγου, κατασκευάζει πλέον αλεξίσφαιρα γιλέκα. Μια εταιρεία σκηνών στο Τσελιάμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη στα Ουράλια, παράγει τώρα υπνόσακους και σκηνές για το πεδίο της μάχης.

Επιδοτήσεις

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να επιδοτήσει την παραγωγή drone τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Allen Maggard, αναλυτής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στο αμερικανικό think-tank C4ADS. «Ο συνδυασμός του χαμηλού κόστους απόκτησης των τρισδιάστατων εκτυπωτών και της διασφάλισης κρατικών επιδοτήσεων μπορεί να καταστήσει τη μετάβαση στην παραγωγή drone μια ακαταμάχητη προοπτική για τις εταιρείες».

Άλλοι, ωστόσο, είναι ερασιτέχνες λάτρεις των drone που προφανώς υποκινούνται από μια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, οι οποίοι μοιράζονται σχέδια και προδιαγραφές σε ομάδες στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram και στο crowdfund για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα drones FPV.

«Αυτό που παρακολουθείτε είναι ένα παράθυρο σε ολόκληρη την κοινωνία, μεγάλης κλίμακας εθελοντική προσπάθεια σε ολόκληρη τη Ρωσία», δήλωσε ο Samuel Bendett, ειδικός στον αυτόνομο οπλισμό στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.

Πηγή: ot.gr