Μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Μέση Ανατολή, καθώς τα σενάρια επέκτασης του πολέμου δείχνουν να είναι πιο ορατά και ρεαλιστικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ειδικά στον απόηχο της δολοφονίας από το Ισραήλ του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό, καθώς και της πολύνεκρης διπλής βομβιστικής επίθεσης στο Ιράν που έγινε στην τέταρτη επέτειο από τον θάνατο του Κασέμ Σολεϊμανί – του ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης που είχε σκοτωθεί το 2020 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό πύραυλο -, όλα φαντάζουν πλέον πιθανά.
Χθες το βράδυ, την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν ανέλαβε με ανάρτηση στο Telegram η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναφέροντας ότι δύο μέλη της πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν στις ζώνες τους μέσα στο πλήθος στην πόλη Κερμάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
Σε αυτό το φόντο, η νέα περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναχώρησε χθες από την Ουάσιγκτον για να επισκεφθεί το Ισραήλ και άλλες χώρες (μεταξύ τους και η Τουρκία), μοιάζει με «επικίνδυνη αποστολή», το αποτέλεσμα της οποίας είναι πλήρως αβέβαιο, καθώς οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και εύθραυστες.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ παραμένουν «εξαιρετικά ανήσυχες» για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να την αποτρέψουν. Καμιά χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.
Πρακτικά, πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι συγκρούσεις έχουν πάψει εδώ και καιρό να περιορίζονται στα ασφυκτικά όρια της Λωρίδας της Γάζας, καθώς σε αυτές εμπλέκονται, με διαφορετικό τρόπο, μια σειρά από χώρες της περιοχής: ο Λίβανος όπου δρα η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και ανταλλάσσει διαρκώς πυρά με το Ισραήλ στα σύνορα, έχοντας ήδη ανακοινώσει τον θάνατο 129 μελών της.
Η Συρία η οποία δέχεται ολοένα πιο συχνά ισραηλινά πλήγματα – ένα από τα οποία, στις 25 Δεκεμβρίου, κόστισε τη ζωή ενός άλλου κορυφαίου στελέχους του ιρανικού καθεστώτος. Ακόμη και το Ιράκ, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται στο έδαφός του αποτελούν στόχο drones και πυραύλων.
Οσο για την Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του πλανήτη, στο οποίο συνεχίζουν να συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις από δεκάδες χώρες.
Αυτός είναι και ο λόγος που έκανε 18 μεγάλες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να αποφασίσουν – μέχρι νεωτέρας – τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου για να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ).
Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έστειλε ουσιαστικά τελεσίγραφο στους – επίσης προσκείμενους στην Τεχεράνη – αντάρτες Χούθι να «σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους» διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις «συνέπειες», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν επίθεση στις θέσεις τους εντός της Υεμένης, η οποία αποτελεί το ορμητήριό τους.
Αναμφίβολα, πολλά θα κριθούν από τις επιλογές που θα κάνουν δύο από τους βασικούς «παίκτες» στη Μέση Ανατολή – αφενός το Ισραήλ και αφετέρου το Ιράν, από το οποίο εξαρτάται και η στάση της Χεζμπολάχ.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν βλέπει «καθαρή πρόθεση» ούτε από το Ισραήλ ούτε από τη Χεζμπολάχ να εμπλακούν σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ τους – αν και οι δύο πλευρές δηλώνουν απολύτως έτοιμες για κάτι τέτοιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε πως θα υπάρξει «πολύ σκληρή» ανταπόδοση για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.
Οσο για τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στην ομιλία του την Τετάρτη πέταξε ουσιαστικά την «μπάλα» στην απέναντι πλευρά: «Μέχρι στιγμής εμπλεκόμαστε σε μάχες στο μέτωπο με λελογισμένο τρόπο (…)
Ομως, αν ο εχθρός εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, θα πολεμήσουμε χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα (…) Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο».
Ο δε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραμένει εγκλωβισμένος στις προσωπικές του επιδιώξεις και τις πιέσεις που του ασκούν οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του στην κυβέρνηση. Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα εκ μέρους του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριτς, περί εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και «ανάπλαση» της κατεστραμμένης περιοχής με εβραϊκούς οικισμούς, προκαλώντας για μία ακόμη φορά την έντονη αντίδραση της ΕΕ και άλλων διεθνών παραγόντων.